nlc.hu
Család

Konfliktus egy nárcisztikus kollégával

Így éld túl, ha vitába keveredsz egy nárcisztikus kollégával

A munkahelyi konfliktus mindenkivel nehéz, de egy nárcisztikussal különösen nehezített terep.

Amikor konfliktus merül fel két kolléga között, akkor általában már vita közben körvonalazódnak a problémamegoldás, a kompromisszum és a megértés feltételei. Ha azonban ez a konfliktus egy nárcisztikus emberrel történik, akkor a konfliktusmegoldás általános stratégiái nagyrészt a kukába kerülnek.

Mary Ann Little, Ph.D., klinikai szakpszichológus szerint a legújabb kutatások is megerősítik azt, hogy a nárcisztikus ember általában kevésbé együttműködő a konfliktuskezelés során. Egyszerűen fogalmazva: a nárcisztikusok önmagukkal foglalkoznak, hajlamosak a konfliktusokra, és nehéz velük együtt dolgozni.

Nincs együttműködés

A pszichológus elemzése alapján a klinikai szintű nárcizmusban szenvedő emberek nem igazán képesek tárgyalni, együttműködni, felelősséget vállalni, vagy önmagukon kívül másokkal foglalkozni. Emiatt a hagyományos stratégiák – mint a meghallgatás, a kölcsönösség, a kompromisszum és a megértés – nemcsak nem működőképesek, de potenciálisan robbanásveszélyesek is. Mivel a nárcisztikusok meg vannak győződve arról, hogy mindig igazuk van, könnyen megsértődnek, nem változtatnak, hajlamosak a manipulációra, győzni akarnak, képtelenek elviselni a kritikát, igénylik, hogy mindenki másnál tehetségesebbnek tekintsék őket – mindezek alapján kimondhatjuk, hogy eléggé félelmetes ellenfelek egy vita során. Empátia híján a nárcisztikusok nem törődnek mások érzéseivel. Mivel a világot csak fekete-fehéren látják, képtelenek felfogni, hogy lehet, hogy egyébként jó szándékkal közelítesz, miközben kritikát fogalmazol meg.

Ha keresztbe teszel egy embernek, aki nárcisztikus személyiségzavarral küzd, akkor jó eséllyel védekezésre, sértegetésre, agresszióra, kiabálásra, hazudozásra, megalázásra, sőt erőszakra is számíthatsz – figyelmeztet a szakember. A nárcisztikus taktikák mások engedelmességre kényszerítését szolgálják, miközben megerősítik viszonylagos (vélt vagy valós) felsőbbrendűségüket a kapcsolatban és a világban.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Mi működik a nárcisztikussal szemben?

A pszichológus Childhood Narcissism című könyvében ír arról részletesen, hogyan válnak a nárcisztikusok nárcisztikusokká. „Bár a nárcisztikus tendenciák és vonások gyermekkorban kezelhetők, amint egy felnőttnél kialakul a nárcisztikus személyiségzavar, rendkívül nehéznek, ha nem lehetetlennek bizonyul a kezelés – írja Mary Ann Little. – Ez azt jelenti, hogy ha kénytelen vagy együtt dolgozni valakivel, aki ebben a személyiségzavarban szenved, vagy ha olyan szerencsétlen vagy, hogy a családodban van olyan, akit érint ez a probléma, különleges stratégiákra van szükség a konfliktuskezeléshez.” A szakember a következő tanácsokat adja, ha vitába keverednél egy nárcisztikus emberrel.

1. Ne hibáztasd a nárcisztikust!

A nárcisztikusnak igaza kell, hogy legyen, és nem tűri, ha téved. Hajlamos a hibáztatás kivetítésére, úgyhogy a legjobb, ha nem szállsz szembe vele és meghagyod abban a hitben, hogy tökéletes.

2. Ne vitázz a tényeken!

A nárcisztikusok hajlamosak a világot jó/rossz fogalmak szerint látni – írja a pszichológus. Arról vitatkozni, hogy kinek volt igaza, és ki tévedett egy adott szóváltásban, az teljes zsákutca. Törékeny önképük nem tűri a hibák lehetőségét, és harcolni fognak azért, hogy nehogy hibáztassák őket.

3. Ne kérdőjelezd meg a nárcisztikus nézőpontját!

A nárcisztikusok nem tudják értékelni egy másik ember nézőpontját. Az ő szemükben minden, ami más, mint amit ők látnak, egyszerűen rossz. Nem nyitottak egy olyan beszélgetésre, amely alternatív perspektívákat mutat be. Ezt kihívásnak és sértésnek élik meg.

4. Ne válaszolj a vádaskodásra!

Mivel a nárcisztikusok nincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatással vannak másokra, gyakran mondanak sértő dolgokat. Néha ez egyszerű tudatlanságból fakad, máskor azt a célt szolgálja, hogy megalázza, vagy engedelmességre kényszerítse a másikat. Bármi legyen is az eredete, fontos, hogy érzelmileg függetlenítsd magad.

A nárcisztikus emberekkel szembeni fellépés taktikái nem a kölcsönösségre épülnek, és nem tartalmazzák a méltányosság vagy a kölcsönösség fogalmát. Például, bár az asszertivitás pozitív készség és a nyitottság kívánatos kommunikációs stílus, egy nárcisztikus emberrel szemben azzal a veszéllyel jár, hogy ellentámadásba lendül. Ezek a stratégiák nem az egészséges kapcsolatok kialakítására valók, hanem csak segítenek elkerülni azt, hogy feleslegesen provokáljuk a nárcisztikus embert. Ha megtanuljuk kezelni a lehető leghatékonyabban a nárcisztikus kollégát, akkor jelentősen csökkenthetjük a munkahelyi stresszt, és visszakaphatjuk az egyébként egészségtelen kapcsolatban az irányítás érzését.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top