nlc.hu
Aktuális
8 + 1 dolog az elszabaduló szamárköhögésről

8 +1 dolog, amit tudni érdemes a járványszerűen terjedő szamárköhögésről

Már a hatóságok szerint is járványszerűen terjed hazánkban a szamárköhögés. Hasznos lehet, ha ezt-azt tudsz róla.

A betegség tünetei

A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő betegség, nagyon magas (90 százalék körüli) fertőzőképességi indexszel. A lappangási ideje hosszú, átlagosan 7-10 nap. A tünetek megjelenésének első napjaiban nem nagyon lehet megkülönböztetni a legtöbb légúti fertőzéstől. Jellemző, hogy a köhögés idővel egyre erősebbé válik, főképp az éjszakai órákban. A köhögés általában a második-harmadik hétben válik jellegzetessé: hosszabb, erősebb, görcsösebb lesz, a kicsiknél szamárbőgésre emlékeztető, hangos belégzés követi. Ez a szakasz rossz esetben akár hat hétig is eltarthat (nem csoda, hogy a kínaiak 100 napos köhögésnek hívják), de sokszor 2-3 hét alatt zajlik le, aztán a tünetek csillapodni kezdenek, csökken a rohamok száma. A betegség a köhögés első két hetében a legfertőzőbb. A fertőzés után kialakuló természetes immunitás nagyjából hétéves időszakra biztosít védettséget, az esetleges újrafertőződéskor a tünetek már jóval enyhébbek.

Hogyan tért vissza?

A szamárköhögés a XX. század végére majdhogynem teljesen eltűnt, szinte csak mutatóban lehetett találkozni egy-egy esettel. Az első komolyabb visszatérésére 2012-ben került sor, akkor leginkább az Egyesült Államokban terjedt villámsebességgel. A betegség jellemzően 3-5 évente tör ki, és Európa országaiban 2023 második felében szaporodtak meg látványosan az esetszámok. Ezt a szakemberek a koronavírus-járvány utáni lezárások eltörlésével, illetve az átoltottság csökkenésével, valamint az emlékeztető oltások kihagyásával magyarázzák, ami az oltásokkal szemben kialakult bizalmatlanság egyik következménye.

Szamárköhögés

Kötelező védőoltást kap egy csecsemő, egy nyíregyházi rendelőben (Képünk illusztráció – Fotó: MTI/Balázs Attila)

A betegség előfordulása idehaza 2024-ig annyira ritkának számított, hogy sok gyerekorvos több évtizedes praxisa alatt sem találkozott vele. Mivel tavaly óta a szamárköhögés olyan szomszédos országokban jelent meg nagyobb számban, mint Szerbia, Horvátország, Ausztria vagy Románia, lehetett rá számítani, hogy hamarosan nálunk is problémát okozhat. Erre végül idén nyáron került sor. Bár nem szomszédos ország, Csehországban idén alaposan elszabadult a szamárköhögés-fertőzés. Már több mint 25 ezer fertőzést rögzítettek, és nyolcan haltak meg a betegség következtében: az utolsó két áldozat egy 48 és egy 77 éves férfi volt.

A hazai helyzet

Idén eddig több mint 150 szamárköhögés-gyanús esetről érkezett bejelentés, melyek közül 72 esetben derült ki, hogy valóban a pertussis nevű megbetegedés állt az eset mögött. A 29. héten már 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak Magyarországon, ami új rekordnak felel meg a heti jelentések tekintetében. A legutóbbi 32 gyanús esetből minden negyedik egy év alatti gyermek volt. A múlt héten kiderült, hogy két haláleset is köthető a szamárköhögés hazai megjelenéséhez. Mindkét áldozat csecsemőkorú, és az ország két különböző pontján éltek. Egész Európában növekszik a fertőzöttek száma. Az elmúlt években alig évi egy-két eset fordult elő az országban, a koronavírus elterjedése előtti években ez a szám nagyjából évi tíz-húsz eset volt.

A magyar átoltottság

Magyarország lakosságának átoltottsága 95 százalékos (egyes híradásokban 98% hangzik el) a legveszélyeztetettebb gyermeki korosztályban. Rósa Ágnes, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének alelnöke a Mandinernek elmondta, hogy Magyarországon az oltási rendszer a 2, 3, 4, 18 hónapos korban, 6 évesen, majd az általános iskola 6. osztályában beadott oltásokkal minden gyermeknek biztosítja a folyamatos védelmet.

Tévhit, hogy a gyermekkori átoltottság felnőtt korban is véd a fertőzéstől, ugyanis az oltás nagyjából 4-5 évre biztosít védelmet. Felnőtt korban azonban a tünetek jellemzően enyhébbek, a betegség antibiotikummal jól kezelhető, de ettől még ajánlott a szamárköhögés elleni oltás ismétlése: 18 éves kor felett tízévente, a családtervezési időszakban pedig minden ötödik évben, és amennyiben az előző öt évben nem történt meg, a várandóság harmadik trimeszterében is – derült ki a szakember szavaiból.

Van/nincs járvány?

Müller Cecília az erősen növekedő esetszámok ellenére két hete még az alábbi mondattal indokolta, miért nincs országos járvány:

Még mindig van olyan megye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk.

Ez azóta már nem igaz, néhány napja kiderült, hogy már az ország összes megyéjében regisztráltak szamárköhögéses esetet. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője kedd este jelentette be, hogy most már hivatalosan is járványszerűen terjed az országban a szamárköhögés.

Szamárköhögés

fotó: Getty Images

A szamárköhögés lehetséges szövődményei

A szamárköhögés minden huszadik esetben tüdőgyulladást is kiválthat, ez az arány romlik, minél fiatalabb a beteg. A legveszélyeztetettebb csoportnál, a csecsemőknél idegrendszeri károsodással is járhat, akár eszméletvesztéssel járó görcsös állapot is felléphet. A ritkább és enyhébb szövődmények közé tartozik csecsemőkorban a középfulgyulladás, az étvágytalanság, a kiszáradás és a fogyás. Felnőttek esetében a tüdőgyulladás mellett az erős köhögés akár bordatörést is okozhat, ez a fertőzöttek 4 százalékánál fordul elő. Ritkábban előforduló panasz a súlyvesztés, a sérv és a vizelettartási panasz, de akár agyvérzést is okozhat.

A legveszélyeztetettebbek

A szamárköhögés szempontjából a legveszélyeztetettebbek kétségtelenül az újszülöttek és a csecsemők, ugyanis el kell telnie néhány hónapnak, hogy az első védőoltásaikat megkapják. Náluk a betegség következtében hosszabb légzéskimaradás is előfordulhat, ami könnyen halálhoz vezethet. Egyéves kor alatt az esetek felében szükséges a kórházi ellátás.

Ezen felül a szamárköhögés veszélyes lehet még a legyengült szervezetűekre, és a legidősebb korosztály tagjaira is.

Amit tenned kell

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hasznos ajánlásokat tett közzé a megelőzés érdekében:

  • Az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben.
  • A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi.
  • Az NNGYK felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában résztvevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.

Van elég oltás?

Jelenleg a szamárköhögés elleni vakcina elérhető a patikákban, de a Népszava már két hete jelezte, hogy megháromszorozódott az igény az oltóanyagra, és nem túl nagyok a készletek. Mindig csak utánrendeléskor derül ki, hogy a kereskedő épp tud-e szállítani belőle. Mivel felnőttek számára nem támogatott gyógyszer, a vakcina ára patikáról patikára változik: a legolcsóbban 12 500, a legdrágábban 15 500 forintért juthatunk hozzá. Június elejétől július közepéig országosan körülbelül 5000 vakcinára volt igény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top