nlc.hu
Életmód
Sok energiaitalt ivott a fesztiválon meghalt fiatal

Rengeteg energiaitalt ivott a csongrádi fesztiválon meghalt 26 éves Dániel

Rendszeresen és sok energiaitalt ivott, hozzátartozói szerint ez is állhatott a hirtelen szívmegállása mögött.

Mint arról beszámoltunk, összeesett a táncoló emberek között és meghalt egy fiatal férfi vasárnap hajnalban a Csongrádon rendezett Körös-toroki Napokon. Hiába jött a gyors segítség, a mentők nem tudták megmenteni az életét.

Az RTL Híradó úgy értesült a családtól, hogy a 26 éves Dániel ritkán járt bulizni, de a hétvégi fesztivált már nagyon várta. A testvérével és annak párjával, valamint két barátjával szórakozott, amikor a tragédia történt. Sógornője szerint aznap este is józan volt. “Összeesett hirtelen, és leállt a szíve. Kérdezték, hogy esetleg fogyasztott-e valamilyen tudatmódosító szert, de nem. Egyáltalán nem, soha nem drogozott. Akkor este sem volt egyáltalán részeg, és nem sok alkoholt fogyasztott” – mondta el Balog Vanessza. Hozzátartozói nem tudnak arról, hogy beteg lett volna. Azt gondolják, inkább a rendszeres energiaital-fogyasztás vezethetett a szívleálláshoz. “Igen sűrűn fogyasztott energiaitalt, meg kólát” – jegyezte meg a sógornője.

A tragédia összetörte a családot. Most még várnak a temetéssel, mert addig nem tudják intézni, míg ki nem derül, mi okozta Dániel halálát.

Nem ez lenne az első eset, hogy energiaital-túladagolás tragédiához vezet. Tavaly egy 18 éves fiatalnak ugyancsak megállt a szíve és hónapokra kómába esett. Mint kiderült, Szabolcs négynaponta ivott meg egy 24-es kartonnal, azaz napi 6 doboz energiaital volt az átlagos adagja. Egy évbe telt, mire teljesen felgyógyult. Romániában – ugyancsak tavaly – egy 17 éves fiú halt egy nyári táborban, miután egy este folyamán megivott 4 energiaitalt és elszívott 2 doboz cigit. Szívrohamot kapott, és elveszítette eszméletét, az életét már nem tudták megmenteni. Korábban egy 36 éves gamer épphogy csak megúszta a szívrohamot, ő 10 perc alatt 12 doboznyival ivott meg belőle. Egy 20-as éveiben járó férfi pedig ugyancsak az intenzíven kötött ki a túlzott mértékű energiaital-fogyasztás miatt, nála majdnem szívátültetésre volt szükség. Az energiaitalok ugyanis megemelhetik a vérnyomást és szívritmus-zavarokat idézhetnek elő.

“Minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital BIZTONSÁGOS ÉLELMISZER, amely a fogyasztási javaslatok figyelembevételével biztonsággal fogyasztható és ezt a NÉBIH is folyamatosan ellenőrzi. Az energiaital NEM PÓTOLJA A VIZET, nem üdítő, nem sportital, hanem egy olyan FUNKCIONÁLIS ITAL, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget, sok vitamin kíséretében. (…) A KOFFEIN élettani hatása ugyanaz: kávéban, energiaitalban és kólában is. A KOFFEIN fogyasztással kapcsolatban a világ legnagyobb, 66 531 emberen elvégzett Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos kutatása tekinthető hitelesnek, amely igazolta, hogy egy egészséges felnőtt, naponta összesen 400 mg koffeint aggálymentesen elfogyaszthat – azaz megihat például 5 doboz (250 ml) valódi energiaitalt”hívta fel a figyelmet egy 2023-as közleményében a Magyar Energiaital Szövetség.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top