nlc.hu
Életmód

Koffeinmérgezés miatti kóma energiaitaloktól

Koffeinmérgezés miatt kómába esett a 18 éves Szabolcs, szinte víz helyett itta az energiaitalt

Reagált a tragédiára a Magyar Energiaital Szövetség is.
energiaital

Gyermekei szeme láttára rángógörcsöt kapott és kómába esett egy 18 éves, kétgyermekes apa a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Farkaslyukon. Szabolcsot a családtagok igyekeztek újraéleszteni. “Masszíroztuk a mellkasát, és fújtuk a szájába a levegőt” – mondta el a Borsnak Amanda, a fiatal férfi kedvese.

Szabolcs életért a miskolci kórházban küzdenek az orvosok, de a családdal közölték, hogy a legrosszabbra is fel kell készülniük.

A bulvárlap megtudta, a fiatal családapa  rengeteg, az egészséges fogyasztási határt messze túllépő mennyiségű energiaitalt ivott. A rendkívül magas koffeintartalmú folyadékot szinte víz helyett fogyasztotta. “Volt, hogy vett egy egész kartonnal, a benne levő 24 doboz italt pedig alig egy hét alatt magába öntötte” – árulta el a párja.

Reagált a Magyar Energiaital Szövetség 

A Magyar Energiaital Szövetség ma közleményét adott ki, amelyben az energiaital-fogyasztással kapcsolatos, fontos tényekre hívták fel a figyelmet. “Minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital BIZTONSÁGOS ÉLELMISZER, amely a fogyasztási javaslatok figyelembevételével biztonsággal fogyasztható és ezt a NÉBIH is folyamatosan ellenőrzi. Az energiaital NEM PÓTOLJA A VIZET, nem üdítő, nem sportital, hanem egy olyan FUNKCIONÁLIS ITAL, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget, sok vitamin kíséretében. (…) A KOFFEIN élettani hatása ugyanaz: kávéban, energiaitalban és kólában is. A KOFFEIN fogyasztással kapcsolatban a világ legnagyobb, 66 531 emberen elvégzett Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos kutatása tekinthető hitelesnek, amely igazolta, hogy egy egészséges felnőtt, naponta összesen 400 mg koffeint aggálymentesen elfogyaszthat – azaz megihat például 5 doboz (250 ml) valódi energiaitalt” – írták.

Túladagolás miatti tragédiák 

Nem ez az első eset, hogy energiaital-túladagolás tragédiához vezet. Pár napja egy 17 éves fiú halt meg Romániában, egy nyári táborban, miután egy este folyamán megivott 4 energiaitalt és elszívott 2 doboz cigit. Szívrohamot kapott, és elveszítette eszméletét, az életét  már nem tudták megmenteni.

Korábban egy 36 éves gamer épphogy csak megúszta a szívrohamot, ő 10 perc alatt 12 doboznyival ivott meg belőle. Egy 20-as éveiben járó férfi pedig ugyancsak az intenzíven kötött ki a túlzott mértékű energiaital-fogyasztás miatt, nála majdnem szívátültetésre volt szükség. Az energiaitalok ugyanis megemelhetik a vérnyomást és szívritmus-zavarokat idézhetnek elő.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top