nlc.hu
Életmód

Zacher Gábor a koffeinmérgezésről

Zacher Gábor: Nem biztos, hogy a koffein miatt esett kómába a 18 éves családapa

A szakember szerint mindenképpen érdemes megvárni a toxikológiai vizsgálat eredményét.

Mi is megírtuk, hogy vasárnap a gyermekei szeme láttára rángógörcsöt kapott és kómába esett egy 18 éves, kétgyermekes apa a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Farkaslyukon.

Szabolcsot a családtagok igyekeztek újraéleszteni, azóta pedig a miskolci kórházban ápolják, ahol kómában fekszik. A férfi családja bízik a legjobbakban, de a párja elmondta a Borsnak, hogy nem garantált a túlélése. „Az orvosok ugyan minden tőlük telhetőt megtesznek, de őszintén megmondták, hogy a legrosszabb lehetőségre is fel kell készülnünk” – mesélte.

A bulvárlap azt is megtudta, hogy a fiatal családapa rengeteg, az egészséges fogyasztási határt messze túllépő mennyiségű energiaitalt ivott. A rendkívül magas koffeintartalmú folyadékot szinte víz helyett fogyasztotta.

„Volt, hogy vett egy egész kartonnal, a benne levő 24 doboz italt pedig alig egy hét alatt magába öntötte” – tette hozzá a nő.

energiaital

Fotó: Getty Images

A közelmúltban több hasonló eset is történt, amiket szintén a túlzott energiaital-fogyasztás okozta koffeinmérgezés számlájára írtak. Megkérdeztük dr. Zacher Gábor sürgősségi orvost, toxikológust arról, hogy szerinte mi történhetett.

A szakember elmondta: a sajtóban elérhető információ alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Szabolcs valóban koffeinmérgezés áldozata lett. 

„Lehet, hogy a koffeintől fölment a vérnyomása, és kapott egy agyvérzést. Az is lehet, hogy egy halmozott epilepsziásroham során belehelte a saját gyomortartalmát a tüdőjébe, de az is lehet, hogy nemcsak a koffein volt benne, hanem esetleg valami más is” – részletezte.

Hozzátette, hogy testkilogrammonként 200-300 milligramm koffein az, ami már veszélyes, de itt is lehetnek egyéni különbségek.

Lehet, hogy az illetőnek volt valamilyen betegsége, szívfejlődési rendellenessége, epilepsziája. Illetve az is előfordulhat, hogy az energiaital mellé mondjuk még elfogyasztott valamilyen olyan tablettát, amit nem az orvos írt föl neki. Esetleg elszívott valami olyan dohányárut, ami szintén nem a Nemzeti Dohányboltban tudott megvásárolni

– magyarázta.

Egy kávéban 40-80 milligramm, egy energiaitalban pedig maximum 200 milligramm koffein van.

Zacher Gábor emiatt reméli, hogy a kórházba érkezés után vettek a férfitől mintát egy toxikológiai vizsgálatra, amiből kiderül, hogy pontosan mi volt a szervezetében; szerinte mindenféle tudás nélkül az energiaitalokat okolni csak pánikkeltés.

A szakember kiemelte, hogy az energiaital megítélése nagyon rossz, annak ellenére, hogy ugyanúgy koffein van benne, mint a kávéban. Ha az utcán kamaszokat energiaitallal a kezükben látunk, elszörnyedünk, de azon, ha egy kávézóban látjuk őket nem – tette hozzá.

„Tizennégy év alatt nem javasoljuk senkinek az energiaital fogyasztást, és nem azért, mert sajnáljuk tőle, hanem azért, mert a fejlődő szervezetnél okozhat olyan elváltozásokat, ami később fog visszajutni, esetleg magasvérnyomás-betegség, vagy egy úgynevezett szívizom túltengés kapcsán. 14-18 év között, hogyha valaki naponta egy doboz energiaitalnak megfelelő koffeint elfogyaszt, attól semmi baja nem lesz az égvilágon” – magyarázta.

A szakember szerint amire a koffein fogyasztás kapcsán oda kell figyeli, az a folyadékpótlás. A kávé és az energiaital is vízhajtó hatású, ami annyit jelent, hogy eltolja a szervezetnek a folyadékháztartását a száraz irányba. Nyáron, amikor amúgy is többet párologtatunk, könnyen kialakulhat negatív folyadék egyensúly, ami problémákhoz vezethet. A legfontosabb, hogy a folyadékot ne csak vízzel, hanem izotóniás oldattal, sportitalokkal pótoljuk, amik megfelelő mennyiségű ásványi anyagot is tartalmaznak.

A kómába esett férfi esete kapcsán a Magyar Energiaital Szövetség közleményt adott ki, amelyben az energiaital-fogyasztással kapcsolatos fontos tényekre hívták fel a figyelmet.

„Minden kereskedelmi forgalomban kapható energiaital BIZTONSÁGOS ÉLELMISZER, amely a fogyasztási javaslatok figyelembevételével biztonsággal fogyasztható és ezt a NÉBIH is folyamatosan ellenőrzi. Az energiaital NEM PÓTOLJA A VIZET, nem üdítő, nem sportital, hanem egy olyan FUNKCIONÁLIS ITAL, amelynek az a rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget, sok vitamin kíséretében” – írták.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top