nlc.hu
Életmód

Betilthatják az energiaitalokat 18 éven aluliak számára

Betilthatják az energiaitalokat a 18 éven aluliaknak – Tényleg ekkora a baj?

A napokban nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amely korlátozná, hogy a 18 éven alattiaknak energiaitalt adjanak el. Zacher Gábor szerint ez pusztán politikai döntés volt, mert a fiatalok más koffeintartalmú italhoz ezután is könnyedén hozzáférnek.

Tilos lesz 18 éven alattiaknak energiaitalt eladni, ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amelyet kedden nyújtott be két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István. A tervezet kimondja, hogy tilos 18. életévét be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A szabályok megsértőire pedig ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

Nacsa szerint a törvényre azért van szükség, mert Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása már aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire. A képviselők szerint pedig az elmúlt négy évben átlagosan évi 100 kiskorút vittek be a mentők azért, mert túl sok energiaitalt fogyasztottak.

Energiaitalt vásárol egy kamasz

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Zacher Gábor szerint a javaslat politikai döntés

Az energiaitalnak kétségtelenül rengeteg negatív élettani hatása van, de vajon abban az esetben, ha elfogadják a törvényjavaslatot, lesz-e érdemi változás? Az energiaitalon kívül ugyanis számtalan olyan cukros és koffeines ital van, amelyek ugyanúgy elérhetőek lesznek a kamaszok számára. Erről kérdeztük Zacher Gábor toxikológust, sürgősségi orvost. 

„Ha egy kamasz energiaitalt iszik, akkor rögtön azt mondjuk, hogy irgum-burgum, de ha mondjuk ott ül a kávézó teraszán, ebben a gyönyörű szép időben a barátjával vagy barátnőjével, és isznak egy lattét miközben beszélgetnek, akkor pedig azt mondjuk rájuk, hogy jaj, de édesek, nem? Holott közben ugyanannyi mennyiségű koffeint visznek be a szervezetükbe” – magyarázza a szakember, majd egy következő példát is hozott. 

„Lehet, hogy hazafelé menet fogja magát, és bemegy a kisboltba, hogy vegyen egy nagy üveg kólát, hogy délután tanulás, vagy olvasás közben megigya – folytatta a toxikológus. – Mindeközben ugyanakkora mennyiségű energiát és koffeint visz be a szervezetébe, mintha meginna egy doboz energiaitalt. Vagy mi van akkor, ha bemegy a boltba és megveszi a szabadon elérhető koffeintablettát, amiben 100 milligramm koffein van? Ezt már nem szóljuk meg, nem fogjuk limitálni?”

Energiaitalok

Fotó: Daniel LEAL / AFP

A szakember nem érti, hogy miért az energiaitalok vannak a fókuszban. Véleménye szerint ezek alapján a megoldás az lenne, ha a 18 év alattiakat nem szolgálnák ki kávéval vagy fekete teával. Utóbbi ugyanis ugyanannyi koffeint tartalmaz. 

Hoztak egy politikai döntést, mindenféle szakmai háttér nélkül

– jelentette ki Zacher Gábor, majd azt is hangsúlyozta, hogy természetesen a túlzott energiaital-fogyasztás jelentős egészségügyi veszélyt jelenthet, főleg, ha rövid időn belül iszik az ember sokat. 

„Az egész történet onnan indult el, hogy volt egy miskolci fiatalember, aki 24 energiaitalt ivott meg, aminek következtében meghalt. Azt gondolom, hogy extrém dolgokból nem szabad általános következtetéseket levonni. Aki megiszik 24 doboz energiaitalt, annak nagyon-nagyon jó esélye van, hogy akár súlyos egészségkárosodása legyen, vagy akár bele is haljon” – mondta a toxikológus. Hangsúlyozta, hogy ilyen mennyiség mellett előfordulhat előfordulhat epilepsziás roham, szívritmuszavar, magas vérnyomás vagy akár stroke is. „Az már viszont senkit nem érdekel, hogy a 18 éves kor betöltése után mondjuk az a gyerek naponta megiszik öt kávét” – tette hozzá. 

Zacher Gábor elmondása alapján a felnőtteknél papíron 400 milligramm koffein fogyasztása a megengedett, míg a gyerekek esetében ez 100 milligramm. 

100 milligramm koffein bevitelétől az égvilágon semmi baja nem lesz a gyereknek, ami nagyjából egy energiaitalt jelent. A kérdés az, hogy miért nem a felvilágosítással és a prevencióval foglalkozunk? 

A legnagyobb problémát abban látja, hogy hiába tiltják be az energiaital vásárlását a kiskorúak számára, a kávé, a kávétabletta vagy az egyéb cukros italok ugyanúgy elérhetőek lesznek majd számukra. 

15-16 éves fiúk isszák leginkább

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya.

  • A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel 500 bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.
  • A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.
  • Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.
  • A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében – 70 százalékukban – valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.

Évi 27 doboz fejenként

Magyarországon 2022 augusztusa és 2023 júliusa között 64 millió liter energiaital fogyott, 64 milliárd forint értékben.

Ez azt jelenti, hogy egy magyar átlagosan évi 27 negyedliteres dobozzal iszik energiaitalt

– derült ki a NielsenIQ piackutató G7-hez eljuttatott adataiból.

A piac 90 százalékát a márkás termékek teszik ki, a saját márkás italokból nem sok fogy. Viszont áruházlánctól függően 10-20 százalék az energiaitalok forgalma az alkoholmentes üdítők teljes kategóriáján belül.

Milyen káros hatásai lehetnek az energiaitalok összetevőinek?

Az energiaitalokat úgy tervezték, hogy a stimulánsok és energiafokozók kombinációjával „energialöketet” adjanak a fogyasztójának. A legtöbb energiaital egyik fő alkotóeleme a koffein. A piacon lévő márkák többsége nagy mennyiségű glükózt tartalmaz, míg egyes márkák mesterségesen édesített változatokat is kínálnak. 

Szív- és érrendszeri hatás

Számos tanulmány kimutatta a szívfrekvencia és a vérnyomás növekedését az energiaital fogyasztása után. Az International Journal of Health Sciencesben megjelent tanulmány szerint a közelmúltban az energiaital-fogyasztás összefüggésbe hozható a szívinfarktussal még az egészséges 17-19 éves fiúk esetében is. A jelentések összefüggést mutattak ki az energiaital „túladagolása”, az artériák tágulása, az aneurizma-képződés, a disszekció és a nagy artériák szakadása között.

Neurológiai és pszichológiai hatás

Januárban egy átfogó összefoglaló jelent meg az energiaital fiatalokra gyakorolt hatásairól, amelyből kiderült, hogy nemcsak rossz alvást, de romló iskolai teljesítményeket is okozott. A tünetek közé tartozhat még a szorongás, az álmatlanság, gyomor-bélrendszeri zavarok, izomrángás, nyugtalanság. Egy 15 és 16 év közötti serdülőkön végzett vizsgálat erős összefüggést mutatott ki a koffeinbevitel, az erőszakos viselkedés, valamint a magatartási zavarok között.

Emésztőrendszeri és metabolikus hatások

Ezek az italok általában nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, amely növelheti az elhízás, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az akut koffeinbevitel csökkenti az inzulinérzékenységet, amely magyarázatot adhat a vércukorszint emelkedésére. 

Vesére gyakorolt hatások

Az energiaitalokban lévő koffeinről kimutatták, hogy fokozza a szervezet vizelettermelését. A kiszáradás lehetősége miatt kerülni kell az energiaitalokat a hosszan tartó, meleg környezetben végzett edzés során. 

Egyre több országban tiltják

Amennyiben elfogadják a törvényjavaslatot, nem Magyarország lesz az első európai állam, ahol a fiataloknak nem lehet eladni energiaitalt. Az unióban először Litvánia tiltotta be 2014-ban, hogy a 18 évnél fiatalabbak energiaitalt vehessenek. Két évvel később Lettország is követte a példájukat, és korlátozta a koffeint, a taurint és guaranát tartalmazó italok eladását.

Lengyelországban 2024-ben lépett életbe a törvény, amely amely betiltja az energiaital-fogyasztást a 18 évnél fiatalabbaknál. A jogszabály szerint az energiaital olyan ital, amely literenként több mint 150 milligramm koffeint vagy taurint tartalmaz, leszámítva azokat a termékeket, amelyekben ezek az anyagok természetes módon fordulnak elő.

Legutóbb pedig idén februárban, Romániában hoztak hasonló döntést: tilos lesz 18 év alattiaknak eladni azokat az italokat, amelyek legalább kettőt tartalmaznak olyan összetevőkből, mint a koffein, taurin, karnitin, guarana, glükuronolakton vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyület.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top