nlc.hu
Család
Judy Buenoano, a leghírhedtebb fekete özvegy sorozatgyilkos

A leghírhedtebb fekete özvegy sorozatgyilkos, aki megölte a családját és majdnem megúszta

A fekete özvegy a női sorozatgyilkosok egy típusa: azok az elkövetők, akik a saját párjukkal végeznek. Judy Buenoano köztük is az egyik legkegyetlenebb.

1983-ban a csendes, nyári éjszaka nyugalmát egy hatalmas robbanás rázta fel. Egy étterem parkolójában robbant fel egy John Gentry nevű férfi autója, aki a balesetben súlyosan megsérült. Pedig éppen egy örömhír megünneplése miatt ült volán mögé: barátnője, Judy Buenoano egy közös barátjuk születésnapján éppen bejelentette, hogy babát vár, ezért Gentry elindult pezsgőt venni. Csakhogy abban a pillanatban, hogy Gentry beindította az autót, az azonnal robbant és kigyulladt.

Szerencsére a leendő édesapát azonnal kórházba szállították, az orvosok meg tudták menteni az életét. A robbanás helyszínén kiderült, hogy nem valami elektromos meghibásodás okozta a detonációt: dinamitot és benzint találtak Gentry kocsijának csomagtartójában. Merényletet akartak elkövetni a férfi ellen, akinek ötlete nem volt arról, ki kívánhatta volna a halálát. Az biztos, hogy a nyomozók nem tévedtek, mikor azt feltételezték: talán barátnője, Buenoano állhat az eset mögött.

De ahogy Gentry felidézte az elmúlt hónapokat, furcsa mintázatra lett figyelmes. Egy darabig egy titokzatos betegséggel küzdött, melynek tünetei többek között szédülés és gyomorfájás voltak. Az előző év decemberében a kór annyira ledöntötte a lábáról, hogy kórházba ment, ahol közel két héten át kezelték. Bár az orvosok nem tudtak rájönni, mi lehet a baja, Gentry lassan kezdett felépülni.

Eszébe jutott, hogy Buenoano korábban vitaminokat adott neki. Amikor Gentry-t hazaengedték a kórházból, Judy tovább folytatta párja vitaminkúráját. Gentry ismét megbetegedett. A férfi elmondta a rendőrségnek, hogy mikor abbahagyta a vitaminok szedését, egycsapásra jobban lett.

Ez nyilván felkeltette a hatóság érdeklődését, akiknek Gentry tudott adni néhány megmaradt tablettát tesztelésre.

Eközben a zsaruk felfedezték, hogy Buenoano korábban 50 ezer dolláros biztosítást kötött – amit később 500 ezerrel még megtoldotta, a férfi tudta nélkül. Emellett Judy azt terjesztette a baráti körükben, hogy Gentry halálos betegségben szenved… Ezt már jó előre meggyászolandó, magának és két felnőtt gyerekének lefoglalt egy hajókirándulást, ami az autóbomba robbanása utáni hónapban lett volna esedékes.

Ahogy a nyomozók egyre mélyebbre ástak a szépségszalon-tulajdonos, ápolóként is dolgozó, biokémiából és pszichológiából doktorizott Buenoano nagyon nem az, akinek látszik. Mindez hazugság volt, a nő terhességével együtt. Buenoanót 1978-ban műtétileg sterilizálták.

Judy Buenoano

Fotó: Wikipedia

Senki sem születik fekete özvegynek

Mielőtt Judy Buenoanóvá vált, a nő 1943. április 4-én, a texasi Quanah városában látta meg a napvilágot Judias Welty-ként. Nehéz gyerekkora volt. Anyja halála után, négyéves korában rokonokhoz küldték, akik egymásnak adogatták a – néha még árvaházakat is megjárt – kislányt. Judy állítása szerint szexuálisan és fizikálisan is bántalmazták a gyermekotthonok nagy részében, az abúzusoktól pedig akkor sem tudott menekülni, mikor tízévesen végre befogadta az édesapja és újdonsült felesége.

Sőt: a pár mérhetetlenül kegyetlen volt a lánnyal, akit gyerekmunkára fogtak, állandóan verték, cigicsikkeket nyomtak el rajta, és gyakran éheztették. Aztán Judynál tizennégy éves korában betelt a pohár. Két mostohafivére volt, őket forró zsírral égette meg, míg az apjának és nevelőanyjának ököllel esett neki. A lányt letartóztatták és két hónapra börtönbe zárták.

Szabadulása után Judy javítóintézetbe ment az atyai ház helyett, ahonnan 1960-ban sikeres érettségit követően elballagott. Ezzel egyidőben ugyanakkor a tizenhétéves kamasz teherbe esett, és 1961-ben életet adott kisfiának, Michaelnek. Nem sokkal később találkozott egy fiatal pilótával, a légierő őrmesterével, James Goodyearrel, és szinte azonnal összeházasodtak. Goodyear a nevére vette Michaelt, a kis család pedig Orlandóban telepedett le, ahová a férfi vietnámi kiküldetése előtt született még két gyerek.

Judy Buenoano

Judy Buenoano tárgyalása (Fotó: Wikipedia)

Ez a sorozatos balszerencse…

James Goodyear 1971-ben épségben hazatért Vietnámból. Csakhogy nem sokkal ezután erős hasi görcsökre, hányásra, hasmenésre kezdett panaszkodni. Csupán három hónap otthonlét után beutalták az orlandói Amerikai Haditengerészeti Kórházba, de az orvosok nem jöttek rá a rejtélyes hasi gondok okára. Szeptember 15-én a férfi elhunyt.

Judy kegyeletből öt teljes napot várt a férje három életbiztosításának kiváltásával, ami összesen 23 ezer dollárt jelentett, plusz a 62 ezer dollárt, ami a veteránok özvegyeinek járt.

James Goodyear halála volt az első a tragédiák és halálesetek sorában, melyeket úgy tűnt, Judy csak úgy vonzott. Nem sokkal a férje hirtelen halála után – melynek okait természetesnek ítélték – Buenoano háza kigyulladt. Micsoda mázli, hogy a szörnyű eset után 90 ezer dollárt fizetett a biztosító!

Az özvegy, háromgyerekes édesanya ezek után a floridai Pensacola városába költözött a családjával, ahol hamarosan újra rátalált a szerelem egy Bobby Joe Morris nevű férfi mellett. A férfinek sajnos egy másik államba kellett költöznie, de Judy és a gyerekek a coloradói Trinidadba is követték őt.

Kénytelenek voltak, miután egy váratlan baleset folytán Judy háza ismét leégett. Nagy szerencséjére ismét volt az ingatlanon biztosítás, így végül nyugodt szívvel mehetett Bobby Joe után, hogy ott – bár nem házasodtak össze – Judias Morrisként folytassa az életét.

Sajnos Judy pech-sorozata Coloradóba is követte őt. Nem sokkal összeköltözésük után Bobby Joe olyan beteg lett, hogy kórházba kellett szállítani őt. Hányingere volt, fájt a hasa, hányt és hasmenése volt.

Goodyearhez hasonlóan nála sem tudták megfejteni az orvosok a tünetei okát, így 18 nap után hazaengedték. Két nappal később Morris összeesett a vacsoraasztalnál. Azonnal visszavitték a kórházba, ahol már nem tudtak segíteni rajta. 1978. január 28-án meghalt, halálát ismét természetes okoknak tulajdonították.

A férfinak több életbiztosítása is volt, melyeknek kivétel nélkül mind a szerelmét tette meg kedvezményezettjéül. Judy így 23 ezer dollárt kapott.

Judy Buenoano

Judy Buenoano (Fotó: Wikipedia)

Májusban a nő (saját maga és gyermekei számára) felvette a Buenoano nevet (ami első férje, a Goodyear rosszul fordított spanyolos verziója). Legidősebb fia, a már felnőtt Michael 1979 júniusában csatlakozott a sereghez, ahol az alapkiképzés után (a mai nevén) Fort Moore-ba, Georgiába küldték. Az utazás előtti pár napot azonban az édesanyjánál töltötte.

Ekkor ütött be újra a ménkű a Buenoano-családban, amikor Michael már az oly ismerős tüneteket kezdte produkálni. Hasi görcsök, hányás, hasmenés. A fiú mégis elutazott Fort Moore-ba, ahol a katonai kórházban arzénmérgezésre tesztelték. Kiderült, hogy Michael testében a normálisnál hétszer magasabb mennyiségű arzén volt, melyet a katonaság környezeti hatásnak tulajdonított. Michael végül már nem tudta mozgatni a végtagjait, kar- és lábmelegítőket kellett hordania.

Ezért is furcsa, hogy Judy kenuzni vitte a fiát a floridai East-folyóban, ahol a kenu egy ponton felborult. Buenoano ugyan biztonságban kiúszott a partra, Michael azonban vízbefúlt.

Judy ismét begyűjtötte az életbiztosításért járó összegeket.

A saját hálójában akadt fenn

Fekete özvegynek nevezik azokat a típusú női sorozatgyilkosokat, akik a saját férjeiket gyilkolják meg. Közülük Judy Buenoano a leghírhedtebb amerikai fekete özvegy, ráadásul a különösen kegyetlen fajtába tartozik, hiszen nemcsak a partnereivel, de a saját fiával is végzett. Ennek ellenére még Michael „balesete” sem tűnt fel a hatóságoknak. Hiába hullottak körülötte az emberek, a mérgezések, fulladások nem alakultak elég gyanúsan ahhoz, hogy a halálesetek megugorják a nyomozók ingerküszöbét.

Egészen addig, amíg meg nem próbálta megölni John Gentryt.

„Ha az utolsó barátját békén hagyta volna, Judy valószínűleg az összes gyilkosságot megúszta volna”

– nyilatkozta 1983-ban Ted Chamberlin, pensacolai nyomozó. Hiszen, mint tudjuk, Buenoano ezúttal nem érte be a szimpla mérgezéssel (bár azzal is próbálkozott), inkább felrobbantotta volna Gentryt. Miután Chamberlin letartóztatta Buenoanót a Gentry ellen elkövetett gyilkossági kísérletért, a férfi által a rendőrség kezére juttatott vitaminokban talált méreganyagok miatt Goodyeart, Morrist és a nő fiát is exhumálták. A holttestek vizsgálata során megállapították, hogy mindhárom férfi valójában arzénmérgezésbe halt bele.

A Gentry elleni kísérlet, illetve Goodyear és Michael meggyilkolásának vádjában 1984-ben Judyt bűnösnek találták. A hatóságok biztosak voltak benne, hogy a nő felelős Morris haláláért is, azonban Buenoano ügyét Flordiában tárgyalták, a coloradói ügyészség pedig úgy döntött: nem emel vádat ebben az államban is. Így aztán 1985-ben Judy Buenoanót Floridában halálra ítélték.

Amerika leghírhedtebb fekete özvegye 12 éven át szedte áldozatait, ezalatt körülbelül 240 ezer dollárt szedett össze életbiztosításokból. Soha, semelyik bűntettét nem ismerte be.

(Forrás: Independent, Medium, All That’s Interesting)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top