nlc.hu
Család
Pigmenttetoválás és hegkorrekció: intrejú Vámos Mónika tetoválóval

„Igyekszem élethűre tetoválni a mellbimbót” – Vámos Mónika mellrákon átesett pácienseknek segít az orvosi tetoválással

Vámos Mónika lassan már 20 éve foglalkozik orvosi tetoválással, a páciensei többsége mellrákon és masztektómián átesett ember, akinek új mellbimbót tetovál. A tapasztalatriról és motivációiról kérdeztük a szakembert.

Vámos Mónikának annyira a szívügye a mellbimbóudvar-tetoválás, hogy alapítóként a Mellrákinfó Egyesületben is dolgozik, rendszeresen tart tájékoztatást, és ingyenes tetoválást is szokott vállalni az érintetteknek. Most épp 40 százalékos kedvezménnyel tetovál mellbimbót a mellhelyreállító műtét után a hozzá fordulóknak, mert október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A szakember munkája ennél persze szerteágazóbb: a hegkorrekciós kezelésektől kezdve a nyúlszájkorrekción át a vitiligós kliensekig sokféle problémával fordulnak hozzá a páciensek segítségért.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Orvostudomány, esztétika és pszichológia

„Az areola pigmentáció vagy magyar nevén mellbimbóudvar-tetoválás a mellrákból felépült, masztektómián átesett hölgyek mentőöve lehet, ami felteszi a koronát a műtéti úton rekonstruált mellre – mondja Vámos Mónika. – Speciális pigmentek bőrbe juttatásával, különböző technikák ötvözésével érem el, hogy a hiányzó mellbimbót optikailag pótoljuk. Szívügyem ez a terület és hálás vagyok, hogy nők százainak segíthettem már a munkám során. 2006-ban orvosi pigmentációs képesítést szereztem Hollandiában, amely után úgy éreztem, hogy megtaláltam igazi hivatásom, majd Magyarországon az elsők között kezdtem foglalkozni ezzel. Az orvosi tetoválás szakterületén találkozik három, számomra fontos terület: az orvostudomány, esztétika és pszichológia. Szoros együttműködésben állok több plasztikai sebésszel, onkológussal, klinikák orvosaival és egyesületekkel.”

Az aerola pigmentáción kívül a hegkezelésekkel, illetve hegtetoválással is fordulhatnak a páciensek Mónikához, ám mindig figyelmezteti a hozzá érkezőket, hogy ne várjanak csodát, nem lehet teljesen eltüntetni a hegeket, és nem megy hirtelen a változás, hanem általában öt alkalom kell a hegkezelésből, hogy a végén a heg jobban belesimuljon a környezetébe. 

Nem eltüntetjük a hegeket, mert az nem lehetséges, hanem kevésbé feltűnővé tudjuk tenni.

Fotó: Neményi Márton

Hegkezelés (Fotó: Neményi Márton)

Amikor azt mondja nekem egy vendég, hogy szeretné a hegeit eltüntetni, akkor mindig elmagyarázom, hogy ez nem lehetséges, és azt is meg szoktam tőle kérdezni, hogy hány százalékos eredménnyel elégedett – teszi hozzá a szakember. – Mert száz százalékot nem tudok varázsolni. Azt csak a Photoshop tudja.”

Hegkezelés

A speciális mikroneedling eljárás és a sejt-újratermelődést támogató magas koncentrációjú hatóanyagok olyan párost alkotnak, ami az elhalt hegszövetet lágyabbá, homogénebbé, és a felszínnel egyenlőbbé teszik, ezáltal válik a heg kevésbé feltűnővé.

„Minden történetet meghallgatok”

Vámos Mónika sminktetoválóként került a szakmába, ám az orvosi tetoválás túlmutat a kozmetikai tetováláson, nemcsak technikailag, de hozzáállásban is, mert sok esetben a páciensnek a lelkével is kell foglalkozni, hogy elérjék azt az összhangot, amire szükségük van.

„Emiatt is szoktam annyira ragaszkodni a tetoválást megelőző konzultációhoz, hogy egy kicsit megismerjük egymást a vendéggel – mondja Mónika. – Közben pedig részletes tájékoztatást tudok adni arról, hogy pontosan mi fog vele történni, lépésről lépésre elmondom a tetoválás folyamatát, és talán egy bizalmi kapcsolat is kiépül valamennyire.

Ez nemcsak a mellbimbó-tetoválásnál, hanem a hegkezeléseknél is fontos, hiszen ide általában valamilyen sérülés után érkeznek a páciensek, műtétből eredő hegek, vagy régi kozmetikai probléma, akné miatt, de olyan is van, amikor saját magának okoz valaki sérülést, például fiatalkorában vagdosta magát, és felnőttként szeretné a hegeket eltüntetni.

Én pedig mindenkit és minden történetet meghallgatok, foglalkozom a lelkükkel is, nem csak a hegekkel. Nem vájkálok senkinek az életében, csak rábízom a páciensekre, hogy mennyire nyílnak meg, és amit elmondanak, azt szívesen meghallgatom. A tapasztalatom az, hogy nagyon sok mindent elmesélnek, szép és érdekes történeteket is hallok. És persze szomorút is.”

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

Mónika elmondása szerint a képzés során erre a lelki részre nem készítik fel a szakembereket, pedig szükség lenne rá, hogy beépítsék a tananyagba, hiszen mentálisan is erősnek kell lenni ahhoz, hogy ezt a munkát végezzék. A szakember a saját tanfolyamain mindig elmondja a jelentkezőknek, hogy nem mindenki alkalmas az orvosi tetováló szakmára. „Szokták kérdezni tőlem, hogy ezt hogy bírom? Nagyon jól bírom, mert borzasztó hálásak a vendégek, és óriási öröm nekem, amikor valaki a munkám után belenéz a tükörbe és sírva fakad örömében! Ez nem egyszer fordult elő.”

Segíthet a feldolgozásban

A szakember példaként említi azt a vendégét, aki 10 éve került hozzá a mellrák miatt eltávolított, majd helyreállított mellel, bimbótetoválásra érkezett, aztán törzsvendég lett Mónikánál a hétköznapi kozmetikára is. Az évek során a hölgynek új kapcsolata lett, és most már kétéves a kisfia. Mónika együtt izgulta végig a vendégével a terhességet, gyerekszülést, ami az előzmények fényében hatalmas esemény volt. Ahogy ennél a vendégnél is, úgy egyre több páciensnél látja a tendenciát a szakember, hogy egyre fiatalabbak kerülnek szembe a mellrák diagnózisával. A 40-50-es korosztály érkezik Mónikához mellbimbó-tetoválásra a leggyakrabban, de manapság már a 30-asok is érintetté válnak, ami 20 évvel ezelőtt kevésbé volt jellemző.

Fotó: Neményi Márton

Pigmentek próbája és keverése a bőrszínhez (Fotó: Neményi Márton)

„Volt férfi páciensem, aki szintén mellrák miatt esett át beavatkozáson, és azért kért mellbimbót tőlem, mert az unokáit akarta a strandra vinni, ahol nem szerette volna, ha megbámulják, amiért nincs bimbója. 

De volt olyan 76 éves vendégem is, aki mondta, hogy őt nagyon szépre csináljam, mert udvarol neki a pernahajder a nyugdíjas klubban, és ilyen mellel nem lehet új kapcsolatot létesíteni.

Ez utóbbi állítást cáfolja Mónika, a mellbimbó-tetoválás nem a párkapcsolat, vagy a férfiak miatt fontos, hanem a betegek saját lelki egyensúlya miatt, hogy ha belenéznek a tükörbe, akkor teljes egésznek tudják látni magukat. Ahogy mondja: „Talán jobban fel tudja dolgozni az ember ezt az egész betegség utáni állapotot, ha nem egy masztektómiával kell szembenézni nap mint nap a zuhanyzásnál.

Egyébként azt gondolom, hogy a férfiakat, akik belépnek egy kapcsolatba egy mellrákon átesett nővel, egyáltalán nem zavarják a műtétek nyomai.

Szerintem ez abszolút nem lehet akadálya egy kapcsolatnak, amennyire a páciensek történetein keresztül meg tudom ítélni. Előfordul az is, hogy a nők férjjel vagy partnerrel érkeznek a mellbimbó-tetoválásra, és a párjuk végigüli a tetoválást. Engem nem zavar, teljesen megértem, hogy a férfi eddig minden vizsgálatra, kezelésre, műtétre elkísérte a nőt, és az utolsó lépésnél, a tetoválásnál is támogatni szeretné.”

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

„Az egészségbiztosítónak finanszíroznia kéne”

Bár segít az embereknek, Mónika mégsem érzi úgy, hogy segítőként kellene őt emlegetni. Szokott ingyen dolgozni, vagy felajánlásokat tenni a Mellrákinfó Egyesületben is, de nyilván nem dolgozhat teljesen karitatívan. Véleménye szerint a mellbimbó-tetoválásnak ugyanúgy a rekonstrukció részének kellene lennie, mint a többi műtétnek, amit TB-alapon elvégeznek a mellrákos pácienseknek.

„Az areola pigmentációt az egészségbiztosítónak finanszíroznia kéne. Sokat beszélgettünk erről a Mellrákinfó Egyesület elnökével, Halom Borival is, hogy alap kellene, hogy legyen, hogy járjon mellbimbó-tetoválás annak, akinek szüksége van rá” – mondja a szakember, hozzátéve, hogy már akkor, amikor a mellrák diagnózisát elmondják az orvosok a pácienseknek, meg kellene mutatni, hogy másoknak hogyan állították helyre a mellét, milyen a mellbimbó-tetoválással, mert sokat segíthet a gyógyulásban már az is, ha látja a beteg a fényt az alagút végén.

Ha úgy prezentálnák a diagnózist már az orvosnál, hogy most emiatt elveszíti majd az egyik vagy mindkét mellét, de lesz egy rekonstrukció és lesz egy tetoválás, amivel a páciens vissza tud kapni valamennyit az eredeti állapotából, akkor rögtön egy olyan célt adnának neki, ami lebeghet a szeme előtt a kezelések során. Segíthet a kitartásban.

Szerencsére az állami kórházakban is felhívják egyre több helyen az areola pigmentáció lehetőségére a figyelmet az onkológusok és sebészek, Mónika is sok orvossal került kapcsolatba már ezen keresztül.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

„Legelőször úgy került a nevem és a munkám az orvosok látóterébe, hogy a Honvédkórház egyik magas rangú orvosa jött hozzám vendégként, neki meséltem arról, hogy mellbimbó-tetoválással is foglalkozom, amire összehívta a plasztikai- és égéssebészeti osztály orvosait, hogy prezentáljam előttük, hogy ez az akkor újdonságnak számító areola pigmentáció hogyan működik és miért olyan fontos – emlékszik vissza a szakember. – Azóta is együtt dolgozom onnan több orvossal. Utána pedig, amikor Halom Bori és a Mellrákinfó Egyesület belépett az életembe, rajtuk keresztül kerültem kapcsolatba az Országos Onkológiai Intézettel.

Így alakult, hogy állami orvosok és magánorvosok is sokan ajánlanak a pácienseiknek a mellhelyreállító műtétek után.

A rekonstrukciós műtét után gyakori kérdés szokott felém lenni, hogy »ugye az implantátum nem fog sérülni tőle?« Megnyugtatok mindenkit, hogy a pigmentekkel nem megyek olyan mélyre, hogy ez problémát okozhatna, akárhogy is el van vékonyodva a bőr, ha sugárkezelve is volt, akkor is megvan az a vastagság, ami nekem kell az aerola pigmentációhoz, mert körülbelül 0,5 milliméter mélységben dolgozom. Igyekszem élethűre tetoválni a mellbimbót, de azért hozzá kell tenni, hogy csodát nem szabad várni, de szép lesz. Már az maga a csoda, hogy életben van, és új mellet kapott a páciens.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.