nlc.hu
Életmód
Meteorológus: decemberi havazást októberben ígérni kuruzslás, de hidegebb telünk lesz a tavalyinál

Meteorológus: decemberi havazást októberben ígérni kuruzslás, de hidegebb telünk lesz a tavalyinál

Nagy vihart kavart, hogy az AccuWeather előrejelzése Mikulás napjára havazást jósol. Molnár László, a Kiderül meteorológusa szerint október közepén egyet lehet csak biztosan kijelenteni: azt, hogy az időjárás nem olyan lesz decemberben, ahogy az AccuWeather oldalán látható.

Október közepén a decemberi havazás esélyeiről nyilatkozni nettó kuruzslás

– kezdi a beszélgetésünket Molnár László, a Kiderül.hu meteorológusa, aki maga is rácsodálkozott az AccuWeather adataira. „Jelenleg tíz napra előre is rendkívül nehéz megjósolni az időjárást, nemhogy decemberre”. Molnár szerint nincs olyan mesterséges intelligencia, ami ezt előre meg tudná mondani, és az sem igaz, hogy az AccuWeathernél a sokéves átlag alapján számoltak volna.

Az átlaggal számolni Magyarországon amúgy is félrevezető, mert pont az a legritkább, hogy átlagos az időjárás. Tegnap például 8 fokkal volt melegebb az átlagnál. A hőmérséklet nagyon nem szeret az átlagos tartományban tartózkodni, de ettől még a matek kihoz egy átlagot a korábbi hőmérsékletek alapján.

Molnár úgy látja, mintha az AccuWeather távoli előrejelzései gyakorlatilag hasraütésszerűen jelennének meg az oldalon.

Téli Budapest

Havas budapesti látkép (fotó: Getty Images)

Meddig lehet megbízhatóan előre jelezni az időjárást?

A szakember szerint az előrejelzések a nyári időszakban sokkal megbízhatóbbak: az időjárás május közepétől szeptember közepéig jobban előrejelezhető. Ilyenkor könnyebben látják, hogy egy bizonyos időszak csapadékosabb vagy szárazabb, a hőmérséklet átlag alatt vagy átlag fölött lesz, szelesebb vagy kevésbé szeles idő várható.

„Ez annak köszönhető, hogy nyáron az úgynevezett poláris örvény nagyon leépül, a térségünkben az áramlások rendkívül lelassulnak. Emiatt akár 30-40 napra viszonylag pontos előrejelzéseket lehet adni. Ezt ahhoz hasonlítanám, hogy könnyebben megjósolható, hogy hol lesz három nap múlva az ember, aki gyalogosan indult útnak, mint az, aki egy gyors sportkocsival. Az őszi-téli időszakban ugyanis az áramlások sokkal gyorsabbá válnak, ezért kiszámíthatatlanabbak, így meteorológusként is sokkal nehezebb előre jelezni, hogy mi várható. Nyáron például mindig jó időm szokott lenni nyaralás idején, mert mindig akkor megyek nyaralni, amikor tudom, hogy jó idő lesz. Még sosem tévedtem. Egy téli vakációnál ezt azonban már nem tudnám megtenni. Nyáron a nagy áradások is annak voltak köszönhetők, hogy a lassú áramlás miatt a ciklonok sokáig megrekedtek egy helyen, ezért alakult ki ott hosszan tartó extrém időjárás. A kialakult ciklon egyszerűen nem tudott arrébb menni.”

Molnár elmondta, hogy a poláris örvény október 20-tól az átlagosnál erősebbé válik, emiatt az előrejelzés is bizonytalanabb lesz. Viszont amikor a poláris örvény erősebb az átlagosnál, az hazánkban azt jelenti, hogy enyhébb időnk lesz. Ez körülbelül november 10-ig lesz jellemző, és nem jelenti azt, hogy minden egyes nap átlag fölötti lesz a hőmérséklet, hanem azt takarja, hogy november 10-ig többségben lesznek az enyhébb napok, és kevesebb csapadékra számíthatunk. A frontok a nyugati áramlás miatt gyorsan átlendülnek rajtunk.

Hóember

Épül a hóember (fotó: Getty Images)

Akkor milyen telünk lesz?

A szakember a decemberi havazásról nem szívesen találgat, de azt biztosan kijelenthetőnek tartja a közelgő tél kapcsán, hogy a tavalyinál hidegebb telünk lesz. Ettől még nem kell rögtön bundába fektetni a feltört malacpersely tartalmát, mert a szokásosnál így is enyhébb lesz a tél. A tavalyi a legmelegebb telünk volt, szóval ahhoz képest hidegebbnek lenni nem egy nagy teljesítmény. Tavaly még az El Nino nyomta magával a meleget, de ez mostanra elgyengült, ezért várható hidegebb időjárás.

A jelenlegi tudásunk szerint a 13 hétig tartó télből 4-5 olyan hét lesz, amikor átlag alatt lesz a hőmérséklet, a többin pedig átlag fölötti. De azt most még lehetetlen megmondani, hogy melyek lesznek az átlag alatti hetek.

Molnár elmondta, hogy míg régen úgy tartották, hogy három alkalomból egyszer jön össze a fehér karácsony, ma már inkább csak tízből egyszer, szóval nem érdemes rá fogadásokat kötni. És ha úgy alakul, hogy mégis összejön a havazás, akkor is nagyon gyorsan elolvad.

Olvastam olyan statisztikákat kollégáktól, hogy szignifikánsan nem csökkent Magyarországon a havazások száma, csakhogy azt elfelejtették hozzátenni, hogy ami lehullik, az ma már villámgyorsan elolvad.

Szóval most még semmiképp sem érdemes a fehér karácsonyra fogadni. De reménykedni, azt persze lehet. Az nem kerül semmibe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top