nlc.hu
Életmód
Egyetlen apró változtatással drasztikusan csökkentheted a megfázás kockázatát

Egyetlen apró változtatással drasztikusan csökkentheted a megfázás kockázatát

A kiszáradt orrnyálkahártya nem képes megfelelő védelmet nyújtani a kórokozók ellen, ezért ilyenkor nagyobb az esély a megfázására. Szerencsére létezik egy egészen egyszerű módszer a kivédésére.

„Meg fogsz fázni a hidegben” – szól szüleink és nagyszüleink figyelmeztetése. Ma már tudjuk, hogy ez egy tévhit, és a megfázásnak nevezett megbetegedés nem kizárólag a hideg időjárás miatt alakul ki, hanem kórokozók – többnyire vírusok – felelősek érte.

A hideg közvetetten mégis hozzájárulhat ahhoz, hogy beteg legyél. A kinti vagy akár otthoni hűvös, száraz levegő belégzése növelheti a megfázás kockázatát, mert az orrunkban lévő védelem nem működik optimálisan. Lássuk, mi okozza a problémát, és hogyan lehet megelőzni!

Többszintű védelem az orrodban

„Az orrnyálkahártya felépítése azt a célt szolgálja, hogy az első védelmi vonal legyen a fertőzések és más káros anyagok kiszűrésében” – mondta dr. Amy Brown tüdőgyógyász, a New York Medical College gyermekgyógyászati tanszékének adjunktusa Huffpostnak. Az orrnak saját, belső párásító rendszere van, ami lehetővé teszi hogy könnyedén alkalmazkodjon a külső környezet változásaihoz. Emellett kritikus a szerepe abban, hogy friss, tiszta, felmelegített és párásított levegő jusson el a tüdőnk legmélyebb részébe is.

A védelemhez nagyban hozzájárul az orrnyálkahártya által kiválasztott ragacsos váladék, amely a legtöbb kórokozót és szennyeződést csapdába ejti. Fizikai blokádként működik a vírusok és baktériumok ellen, megakadályozza, hogy a mikroorganizmusok bejussanak a szervezetbe – magyarázza dr. Peter Hwang rinológus és arcüregsebész, a Stanford Sinus Center vezetője. Az orrüreg nyálkahártyájának felszínét borító, csillószőrnek nevezett sejtek milliárdjai is kiveszik a részüket a munkából: a mikroszkopikus nyúlványok a garat felé terelik a kórokozókat és egyéb szennyeződéseket.

Fűtés- és vírusszezon idején megnő a megfázás kockázata

Ha a levegő páratartalma csökken a környezetünkben, az orrnak, illetve a benne található komplex rendszernek keményebben kell dolgoznia a párásításon, és előfordul, hogy nem tud lépést tartani a feladattal. Ilyenkor a vírusok – például a légúti fertőzéseket és az megfázást okozó típusok – könnyebben bejuthatnak a szervezetedbe. Az őszi és téli hónapokban a fűtés miatt a legtöbb otthonban az ideálisnál szárazabb a levegő, és erre az időszakra esik a légúti megbetegedések szezonja is.

Egy nő zsebkendőbe fújja az orrát

Fotó: Getty Images

Persze nem csak az alacsony páratartalom miatt száradhat ki az orrnyálkahártya, az orrpiszkálás, a túlzott zsebkendőhasználat, az allergia, egyes gyógyszerek mellékhatásai vagy bizonyos autoimmun betegségek esetén is előfordulhat. A dohányfüst, a légszennyező anyagok, valamint az allergének szintén ronthatják az orr egészséges működését.

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány szerint az orrban lévő több milliárd, immunvédelmet biztosító sejt csaknem 50 százaléka károsodik, ha az orrban lévő hőmérséklet csupán 5 Celsius-fokkal csökken, írja a CNN.

A párásítás óriási változást hozhat

Mindezek miatt kulcsfontosságú, hogy az otthonukban és a belső tereinkben ideális legyen a páratartalom. Ez elengedhetetlen az orr megfelelő működéséhez, amivel nagy mértékben csökkentheted a megfázás esélyét. A szakemberek szerint ez az egyetlen életmódbeli változás óriási változást hozhat.

A függőséget okozó orrspray-k és cseppek helyett egy otthoni párásító sokat segíthet abban, hogy a beltéri levegő nedvességtartalma 40-60 százalék közötti legyen. Arra azért figyelj, hogy ne vidd túlzásba a párásítást, mert a magas páratartalom megnehezíti a légzést, és penész kialakulásához vezethet. Rövid távon enyhülést hozhat a gőzfürdő, a sóoldatos, vény nélkül kapható orrspray, és lényeges a folyadékpótlás is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top