nlc.hu
Életmód
Az óraátállítás hatásai

4 meglepő dolog, amire az óraátállítás hatással van az életedben

Az évenkénti kétszer esedékes óraátállítás az egészségedre és az életviteledre is hatással lehet, így egyáltalán nem csoda, ha egyáltalán nincs hozzá kedved.

Az óraátállítás évek óta egy megosztó gyakorlat: olyannyira, hogy 2019-ben az Európai Parlament meg is szavazta a beszüntetéséről szóló rendeletet. Ez azonban még nem lépett hatályba (nálunk legalábbis biztosan nem), ugyanis hamarosan ismét egy órával hátrébb kell állítanunk az óráinkat. Az idő változásától pedig nem csak a babák alvási rendje borul fel, és nem csak a házi kedvencek kergülnek meg egy picit tőle. Egy átlag felnőtt embert is éppúgy meg tud viselni az óraátállítás.

Most nem csupán arról van szó, hogy a korábban sötétedő nappalok egyenes arányosságban vannak azzal, hogy egyre többünknél veti fel a fejét a szezonális depresszió. Van néhány egészen meglepő fizikai és mentális dolog is, amire az óraátállítás hatást gyakorol. Ezeket szedtük most össze.

Ébresztő

A tavaszi óraátállítás azzal jár, hogy egy órával kevesebbet alszunk. Ezt a legtöbb ember nagyon megszenvedi, hiszen felborul az alvási ritmusuk, és időbe telik új rendszert kialakítani. Az őszi óraátállítás azonban úgy él bennünk, hogy szerencsére egy órával többet alhatunk, végre kipihenhetjük magunkat. Csak sajnos ez nincs teljesen így. Sokan ugyanis nehezen alkalmazkodnak az új ébredési időhöz, így újra alkalmazkodni kell és egy újabb rutinba kell belerázódniuk.

Ez ugyan néhány nap vagy hét alatt rendeződik, mégis kevesebbet beszélünk róla, mint a tavaszi „óraveszteségről”.

Óraátállítás hatásai

Fotó: Polly/Getty Images

Súlyos kérdés

A felborult alvásrend, melynek következtében nem jut a szervezetünk adekvát pihenőidőhöz, a súlyunk is ingadozni kezdhet.

Lassíthatja ugyanis a metabolizmusunkat, sőt: a testünk konkrétan az éhségérzetért felelős hormonokat kezdhet termelni. Ezek a hormonok, a leptin és a ghrelin akkor bukkannak fel, amikor nem alszunk eleget, és sajnos nem az egészséges étkezésre motiválnak minket. Kifejezetten a magas kalóriatartalmú nasik utáni sóvárgásért felelnek, melyek nyilvánvalóan nem fog jót tenni az éppen diétázóknak.

Vezess óvatosan!

Az őszi óraátállítás egyik veszélyes hozadéka a közúti balesetek megnövekedett száma is lehet. „A korábban sötétedő délutánok során az autósoknak jobban oda kell figyelniük az óvatos, balesetmentes közlekedésre”– mondta Molly Hart, az AAA Autóklub szóvivője. Nem csupán a szürkületi látóviszonyok okozhatnak problémát, de a sötétségnek a sofőrökre gyakorolt álmosító hatása is rizikót jelenhet.

Szűkül a kör

Az óraátállítás és a hamarabb elérkező alkony kifejezetten izoláló hatással is lehet. Észreveheted magadon, hogy a napos órák egyre limitált számával a barátaiddal való találkozók is arányosan csökkennek. Kevésbé van kedved kidugni az orrod a házból, a szociális interakciók nyáron még széles skálája egyre apróbbá válik. Ez beforduláshoz, magányosság érzéséhez és társadalmi visszavonuláshoz vezethet.

Forrás: 1, 2, 3

Ez is érdekelhet Óra Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top