nlc.hu
Család
Megható emlék: Vilmos herceg évek óta először említette meg Harryt

Megható emlék: Vilmos herceg évek óta először említette meg Harryt

Évek óta először beszélt a nyilvánosság előtt Vilmos herceg Harryről; a herceg egy hamarosan adásba kerülő, hajléktalansággal foglalkozó dokumentumfilm kapcsán mesélt gyermekkori emlékeiről.
Diana walesi hercegnő és fiai, Vilmos herceg és Harry herceg részt vesznek az államfői megemlékezésen a Hyde Parkban 1995. május 7-én Londonban, Angliában

Vilmos herceg nemrégiben egy különleges, gyermekkori emléket idézett fel, amelyet testvérével, Harry herceggel élt át. Ez az első alkalom hosszú idő után, hogy nyilvánosan beszélt Harryről – írja a People magazin. A Prince William: We Can End Homelessness című kétrészes dokumentumfilmjében, amely október 30-án és 31-én kerül adásba az ITV csatornán az Egyesült Királyságban, Vilmos herceg betekintést nyújt a Homewards programba:  a dokumentumfilm Vilmost és a Homewards nevű program kezdeményezését követi nyomon, amelynek célja a hajléktalanság felszámolása.

A királyi család 2023 júniusában indította el az ötéves programot, amelyhez hat helyszínt – Newport, Lambeth, Aberdeen, Belfast, Sheffield, valamint a dorseti Poole, Bournemouth és Christchurch – választottak ki.  

A dokumentumfilm egyik előzetesében Vilmos felidézi, hogyan vezette be őt és testvérét, Harryt, édesanyjuk, Diana hercegnő a hajléktalanság problémájába, amikor elvitte őket a The Passage nevű brit jótékonysági szervezethez, amely a hajléktalanok megsegítésére jött létre.

Anyám elvitt minket a The Passage-hoz, Harryt és engem is. Én körülbelül 10-11 éves lehettem. Soha nem jártam korábban hasonló helyen, és kicsit aggódtam, mire számíthatok” – mesélte Vilmos az előzetesben. A People magazin megjegyzi: ez az első nyilvános említése Harryről az elmúlt években.

Anyám a szokásos módján viselkedett: mindenkit megnyugtatott, viccelődött és nevetett. Emlékszem, akkor azt gondoltam, hogy ha valakinek nincs otthona, akkor biztosan nagyon szomorú. De lenyűgöző volt látni, hogy milyen boldog környezet volt ott” – mondta Vilmos.

Vilmos: Azt hittem, a világ olyan, amilyennek én látom

Az élmény hatására a herceg rádöbbent, hogy másoknak nem mindenkinek jutott ugyanaz az élet. „Jó beszélgetésekben volt részem, sakkoztam, és akkor döbbentem rá, hogy vannak emberek, akik nem ugyanúgy élnek, mint mi. Amikor gyerek vagy, azt hiszed, hogy a világ olyan, amilyennek te látod, és nem gondolsz másokra. De amikor olyan emberekkel találkozol, mint akkor én, akik elmondják, hogy tegnap még az utcán aludtak, az nagyon megdöbbentő.

Vilmos herceg 2019 óta a The Passage patrónusa, és azóta több alkalommal is visszatért a jótékonysági szervezethez, amelyhez először édesanyjával és testvérével látogatott el.

A dokumentumfilm megjelenése kapcsán Vilmos herceg nyilatkozatait különösen érdeklődéssel kíséri a nyilvánosság, tekintettel a közte és Harry között évek óta fennálló feszültségre.

A testvérek közötti viszály 2016-ban kezdődött, amikor Vilmos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Harry túl gyorsan haladt előre Meghan Markle-lal való kapcsolatában. A konfliktus tovább mélyült, amikor 2020-ban Harry és Meghan bejelentették, hogy visszalépnek a királyi szerepkörükből.

A két testvér legutóbb 2021. július 1-jén jelent meg együtt nyilvánosan, amikor édesanyjuk, Diana hercegnő szobrának leleplezésére került sor a Kensington-palotában, Diana 60. születésnapja alkalmából. Azóta, bár idén augusztusban együtt vettek részt nagybátyjuk, Lord Robert Fellowes emlékszolgálatán, nem érintkeztek egymással.

A korábbi hírek szerint Harry többször is megpróbált kapcsolatba lépni testvérével üzenetek és hívások révén, de válasz nélkül maradt. Egy bennfentes forrás szerint a testvérek közötti ellentét „nagyon rossz”, de nem „visszafordíthatatlan”. Vilmos herceg nyilatkozata most reményt adhat arra, hogy talán elindulhat egy újabb párbeszéd a két testvér között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top