Ahogy közelednek az ünnepek, az ajándékok beszerzése vagy elkészítése mellett az is egyre sürgetőbbé válik, hogy megszervezzük a családi és baráti összejöveteleket, és kitaláljuk, mi lesz a menü. A hagyományok és a házigazda ízlése mellett a fogások megtervezésében az utóbbi időben mind fontosabb szempont az is, hogy a vendégek követnek-e bármilyen speciális étrendet, van-e ételallergiájuk- vagy intoleranciájuk. Erre érdemes időben felkészülni. Ezúttal konkrét fogások helyett általános tanácsokat hoztunk.
A kommunikáció a legfontosabb
A siker kulcsa a kommunikáció. A házigazdának emlékeztetnie kell a meghívottakat, hogy szóljanak, ha bármilyen okból nem fogyaszthatnak valamilyen ételt vagy hozzávalót. A vendégeknek pedig nem kell kényelmetlenül érezniük magukat emiatt, hiszen mindkét félnek az a legjobb, ha a meghívás után minél hamarabb tisztázzák az igényeket. A nyílt kommunikáció a legfontosabb, hogy mindenki élvezni tudja az ünnepi összejöveteleket – és ez nem csak az étkezésre igaz.
„Mint aki sok menüt tervez, és gyakran hív vacsoravendégeket, a barátság és a támogatás megerősítésnek tekintem, ha alkalmazkodom a vendégeim étkezési preferenciáihoz” – mondta a HuffPostnak Brian Theis, a The Infinite Feast: How to Host the Ones you Love című könyv szerzője. Hozzátette, hogy vendéglátóként inspirációként és kihívásként tekint erre.
Lehet-e saját ételt vinni vendégségbe?
Régebben nehéz lett volna elképzelni nagyobb sértést annál, mint ha egy vendég az otthonról hozott ennivalót kezdi falatozni a vendégségben; nem is igazán fordult elő az ilyesmi. Mostanra nagyot változott ennek a megítélése, de korántsem egységes az álláspont. Egyesek szerint speciális igények esetén nem udvariatlanság saját ételt vinni, de csak akkor, ha előtte megkérdeztük a házigazdát, és olyan fogást készítünk – ideális esetben elegendő mennyiségben – hogy a többiek is élvezhessék. A lényeg, hogy vendéglátó tudjon a tervről.
Az sem ördögtől való ötlet, ha a házigazda eleve felajánlja a lehetőséget, hogy a meghívott nyugodtan hozhat magának harapnivalót. Persze nem kell batyus bált rendezni vacsora helyett, de egy olyan vendég esetében, akinek nagyon különleges igényei vannak, lehet, hogy ez a legjobb és legegyszerűbb megoldás. Főleg akkor, ha a szakács kevésbé mozog otthonosan a konyhában, vagy nagyon körülményes lenne a kívánt étel elkészítése. Túl kell lépni azon, hogy ez kínos a házigazdára nézve, hiszen a finom falatok mellett nagyon fontos az egészség, és az is, hogy élvezzük a társasági eseményt.
Extra fogások vagy átalakított menü?
Arra nehéz egységes választ adni, hogy konkrétan mit készítsük a speciális étrendi igénnyel érkező vendégeink számára, ebben is célravezető, ha egyszerűen megkérdezzük őket, biztosan tudnak hasznos tippekkel segíteni. De legyen az a kiindulópont, hogy legalább egy étellel készüljünk a korlátozott étrendű vendégek számára. Valamilyen saláta például többnyire egyszerű és biztonságos választásnak számít, de fontos az egyeztetés.
Az is járható út, ha nem extraként készítjük a speciális fogásokat – lehet, hogy csupán egy ember kedvéért –, hanem eleve úgy állítjuk össze menüt, hogy mindenkinek megfeleljen. Szintén jó ötlet, ha „modulárisan” felszolgálható fogásokat készítünk, így például a szószokat, húsokat, állati eredetű összetevőket külön kínáljuk, így mindenki a saját igényei szerint állíthatja össze, mit eszik.
Nem kell beleszakadni
Persze a házigazdáktól sem várható el, hogy a rengeteg extra igény miatt belerokkanjanak a készülődésbe – ami simán megesik a szokásos ünnepi káosz és a normál karácsonyi menü elkészítése esetén is. Érdemes különbséget tenni, hogy valaki tényleg allergiás vagy érzékeny bizonyos összetevőkre, saját elhatározásából nem eszik bizonyos ételeket (vegetáriánus, vegán) vagy egyszerűen csak nem szeret egyes fogásokat.
Nem vitás, hogy az egészségügyi szempontok vannak a legelső helyen, és a speciális étrendet is ajánlott figyelembe venni. Ám ha valaki egy-egy alkalomra le tud mondani a preferenciájáról – például nem ragaszkodik gluténmentes süteményhez –, és ezt tudatja a vendéglátóval, az nagy könnyebbséget jelenthet. Azzal sincs semmi baj, ha inkább „kiszervezzük” a feladatot, és étteremből rendeljük a speciális fogásokat, különösen, ha ételallergiás vendéget várunk.
Hasznos tippek, ha speciális étrendet követő vendégeket vársz
- Kérdezz előre! Az emberek nem akarnak kellemetlenséget okozni a házigazdának, ezért gyakran nem említik, hogy bizonyos ételeket nem fogyasztanak. Vendéglátóként nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az asztalnál derül ki mindez. Inkább kérdezd meg a meghívottakat jó előre!
- Használd az internetet! Bár a rengeteg speciális diéta elsőre zavarba hozhat házigazdaként, néhány internetes kereséssel egész gyorsan képbe kerülhetsz, és biztosan találsz olyan recepteket is, amelyek megfelelnek a vendégednek, és te is el tudod készíteni őket.
- Ne csinálj problémát a hozott ételből! Lépj túl azon, hogy ha nem te készítesz mindent, akkor nem vagy jó házigazda. Inkább ajánld fel, hogy aki szeretne, nyugodtan hozhat magával egy „biztonságos” fogást.
- Ne vedd magadra! Senkinek sem esik jól, ha egy vendég egy falatot sem eszik valamelyik fogásból, de ha ennek hátterében allergia, érzékenység vagy speciális diéta áll, akkor fölösleges magadra venni. Ilyen esetben az a legjobb, ha annyira rugalmas és megértő vagy, amennyire csak lehet, és ezért a vendégeid is hálásak lesznek.
És még egy jó tanács a menü összeállítására, amit érdemes a teljes adventi-karácsonyi időszakra vonatkozóan megfogadni: az ünnepek a szeretteinkkel töltött közös időről szól, ezt a teendők sűrűjében se felejtsük el.