Tükörtojást készíteni roppant egyszerű, elvégre csak fel kell forrósítani a serpenyőt, beleütni a tojást, és néhány perc múlva már kész is a finom reggeli. Legalábbis így él a fejünkben a művelet.
A valóságban azonban a tojás sárgája néha megsérül a tojás feltörése közben, ha pedig mégsem, akkor hol túl lágy marad, hol pedig túlsül. Pedig a tökéletes tükörtojás puha, mégis megsült fehérjével és gyönyörűen krémes, lágy sárgájával mindannyiunk kedvence.
Egy elképesztően egyszerű trükkel sokkal könnyebb lesz a dolgunk. Nincs más teendő, mint forró, de száraz teflon serpenyőbe ütni a tojást, hozzáönteni egy csepp vizet, majd fedő alatt megsütni.
Ez a praktika a fedél alatt éppen megfelelő mennyiségű gőzt biztosít ahhoz, hogy a tojások egyenletesen süljenek át, sárgája pedig anélkül maradjon lágy és krémes, hogy a tükörtojás széle már barnára és ropogósra sült volna.

Íme, a tökéletes tükörtojás trükkje! (Fotó: GettyImages)
Így süsd meg a tükörtojást a vizes módszerrel:
- Melegítsd közepes lángon a tapadásmentes serpenyőt nagyjából 1 percig.
- Adj hozzá körülbelül 2 evőkanál vizét. Legyen annyi, hogy éppen befedje a serpenyő alját, de ne legyen mély.
- Üsd a tojást a serpenyőbe, a víz szinte azonnal gőzölögni kezd majd.
- Fedd le a serpenyőt.
- Süsd a tojást 2-4 percig attól függően, hogy mennyire szereted lágyan a sárgáját. A nagyon lágy, folyékony eredményt 2 perc alatt éred el, a krémes állagot 3-4 perc alatt.
- Amikor a fehérje már megsült és nem áttetsző, a sárgája pedig a kívánt állagúra sült, vedd ki a tojást a serpenyőből és ízesítsd sóval, borssal!