Jókor, jó helyen. Ezt szokták mondani akkor, ha valakinek szerencséje van az életben, és minden jel arra mutat, hogy Jamie Oliver egyike ezeknek az embereknek, hiszen egy véletlennek és természetes lazaságának köszönheti, hogy rá osztották a „meztelen” szakács szerepét. Jamie épp a híres River Caféban dolgozott, amikor egy dokumentumfilmes-stáb az étteremben forgatott. Habár a céljuk az volt, hogy az éttermi életet filmre vegyék, felfigyeltek egy fiatal sou-chefre, aki hihetetlen természetességgel, de annál több karizmával viselkedett a kamera előtt. A többi már történelem: az Optomen Television pont egy ilyen arcot keresett a főzőműsorához, így szinte azonnal szerződtették a The Naked Chef című gasztroshowhoz, ami elhozta számára a hírnevet.
A „meztelen” séf feladata az volt, hogy bemutassa, a főzés nem ördöngösség, egyszerű technikákkal és alapvető hozzávalókkal is lehet finom ételeket az asztalra tenni, ám a cím áthallásos része kicsit aggasztotta Olivert, mert attól tartott, az édesanyja talán félreérti a dolgot és azt hiszi, pornófilmes karrierbe kezdett. Az első évad 1999-ben debütált – hihetetlen, igaz? – Jamie-t pedig az egyik legsikeresebbé séffé tette az egész világon. Idén jelent meg a 35 szakácskönyve, de emellett éttermeket üzemeltet, YouTube-csatornát indított, mi több, saját márkával is bír.

A meztelen szakács, Jamie Oliver Londonban, 1999. (Fotó: Michael Walters – PA Images via Getty Images)
Azonban nem kizárólag amiatt kedveljük őt, mert a maga laza módján reformálta meg a főzőműsorok világát. Hanem azért is, hogy minden siker ellenére két lábban áll a Földön: még mindig fülig szerelmes a középiskolai szerelmébe, feleségébe, akitől öt gyermeke született, és élete küldetésének tartja, hogy az egészséges étkezést népszerűsítse.
A srác a szomszédból
A sztárséf számára nem volt idegen a konyha világa. Szülei egy brit pub és étterem tulajdonosai voltak Claveringben, Essexben, a kis Jamie pedig rengeteg időt töltött itt – főként azért rimánkodva, hogy engedjék meg neki, hogy a konyhán dolgozzon. Nyolc éves korában a szülei beadták a derekukat, 1 fontos zsebpénzt fizetve a segédkezésért, tíz évesen pedig már sört is csapolt a bárpult mögött. 16 éves korában beiratkozott a Westminster Catering College-ba, majd Franciaországba utazott további képzés és tapasztalatszerzés céljából. Lelkesedése jó adag tehetséggel is párosult, úgyhogy hamar az egyik menő londoni étteremben találta magát, innen ment át a River Caféba, ahol aztán felfigyeltek rá.
A The Naked Chef sikere csak a kezdet volt. 2002-ben az Oliver’s Twist, 2005-ben a Jamie’s School Dinners, 2007-ben a Jamie at Home, 2010-ben a Jamie Oliver’s Food Revolution – egymást követték a főzőműsorok, miközben Jamie a szakácskönyvekkel sem fukarkodott. Ebben az évtizedben két fontos üzenetet közvetített a gasztronómia kapcsán: egyrészt, hogy főzni bárki tud, másrészt, hogy az egészséges ételek elkészítése korántsem akkora kunszt, mint azt bárki hinné. A Jamie Oliver’s Food Revolution például akkora siker lett, hogy Emmy-díjat kapott érte.

A Jamie Oliver’s Food Revolution c. műsorban egy iskolamenzán (Fotó: Holly Farrell / Disney General Entertainment Content via Getty Images)
2002-ben megalapította a Fifteen Alapítványt, egy londoni székhelyű programot, amely hátrányos helyzetű fiataloknak adott lehetőséget arra, hogy az Oliver’s Fifteen étteremben szakmai karriert építsenek. Oliver maga is hendikeppel indult az életben: súlyos diszlexiája miatt egészen 38 éves koráig egyetlen könyvet sem olvasott el, és munkáin keresztül most is mindent megtesz azért, hogy a hasonló problémával élő gyerekeket és fiatal felnőtteket támogassa.
Ha pedig gyerekek, akkor itt kell megemlíteni, hogy másik szívügye a közétkeztetés megreformálása, ami öt gyerekes családapaként nem is annyira meglepő. A túl sok feldolgozott és ultrafeldolgozott étel helyett olyan alternatívákat mutatott konyhai dolgozónak a 2005-ös műsorában, hogy sikerült tényleges változást eszközölnie ezen a téren.
Neki köszönhető, hogy több iskola étkezési szabályzata is módosult, és a brit kormány is reformokat vezetett be egy egészségesebb és tudatosabb közétkeztetés lehetőségeként.

Jamie Oliver, felesége Jools és családjuk újszülött babájukkal a londoni Portland Street kórháznál 2016. augusztus 8-án (Fotó: Getty Images)
A csupasz valóság
Bár akadnak olyanok, akik nulla saját erőfeszítés ellenére azt hiszik, bármihez érnek, az arannyá változik (bárcsak szét lehetne ezt a határtalan önhittséget osztani a szerényebb, de annál sikeresebb emberek között), Jamie Oliver tényleg csak saját magának köszönheti azt, hogy ma ott tart, ahol. Voltak rossz döntései? Igen. Gasztro újságja, a Jamie Magazin nyolc év után megszűnt, emellett az elmúlt években őt is megtépázta a gazdasági helyzet: több működő vállalkozása került bajba, 2019-ben pedig olyan mértékű anyagi problémák merültek fel étteremláncaiban, hogy több mint 20 vendéglátóhelyet be kellett zárni. A helyzet elkerülhetetlen volt, és Oliver is úgy nyilatkozott róla, hogy fájdalmas volt ezt belátnia, viszont úgy engedte el munkavállalóit, hogy minden szükséges támogatást és segítséget megadott nekik.




Részben ez az, ami több mint 25 év után is szerethetővé teszi a szakmában: nem próbál tökéletesnek látszani, főleg nem a tányéron. Azt vallja, hogy a főzés örömforrás, nem pedig kötelező letudnivaló, és receptjein keresztül is ezt képviseli, legyen szó írott változatról, vagy a YouTube-csatornájáról. (A következőkben például 20 májusi receptet ajánl, amit a nyár folyamán is simán kipróbálhatunk.)
Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindez nem menne egy támogató háttérország nélkül: felesége, Jools nemcsak támasza, de a másik fele is, aki hétköznapi teendők mellett még arra is szakított időt, hogy férje sikereit már a kezdetektől papírra vesse – Oliver szakácskönyveiben ezekből is olvashatunk. Ami pedig a gyerekeit illeti, úgy tűnik, legalább egy közülük az apjára ütött:
Kiemelt fotó: ABC/Heidi Gutman