nlc.hu
Szabadidő

Ezek az üdítőitalok rákkockázatot jelentenek, állítja egy új tanulmány

Egy kutatás során megállapították, hogy a cukros üdítők komoly kockázatot jelentenek: sokszorosára növelik egy ráktípus kialakulásának valószínűségét.
Cukros üdítő rák

Több mint 160 ezer nő egészségügyi állapotát követte 30 éven át egy tanulmány, mely megállapította, hogy a cukros üdítők és utalok rendszeres fogyasztása növeli a szájüregi rák kialakulásának kockázatát.

Az eredmények alapján a cukros italokat naponta fogyasztó nőknél körülbelül ötször nagyobb volt a szájüregi rák kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egyszer ittak ilyesmit.

Ez is érdekelhet idős nő zuhanyzik Megnézem

A cukros italok többek között fogínygyulladást és gyulladásos állapotokat okozhatnak, ezáltal nő meg a szájüregi rák kialakulásának esélye. Lehetséges azonban az is, hogy az eredményeket tovább befolyásolta a cukros italokat kedvelők egyéb életmódbeli szokásainak alakulása is.

Az ötszörös kockázatnövekedés nagyon magasnak hangzik, a gyakorlatban egyéni szinten ennél viszont alacsonyabb darabszámban mutatkozik meg. A kutatók becslése szerint a cukros italok rendszeres, napi szintű fogyasztása 100 ezer nőből körülbelül 3 szájüregi rákos megbetegedést eredményez.

Egy másik, friss tanulmány szerint egyébként a cukros italok a szív- és érrendszeri betegségek terén is komoly kockázatot jelentenek. Nagyobb veszélyforrásnak számítanak még az édességeknél és a pékáruknál is. Ennél a kutatásnál 70 ezer résztvevő egészségét követtek nyomon, és arra jutottak, hogy a problémát a gyorsan felszívódó cukrok jelentik, melyek nem igényelnek ugyanolyan lebontási folyamatokat, mint a szilárd élelmiszerek esetében.

via

ajánlott videó


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top