nlc.hu
Gasztro

Laktató krumplikrémleves roppanós virslivel

A hétköznapok hőse, ami mindig jólesik: igazi, tartalmas, békebeli krumplikrémleves, selymesen krémes alappal, a tetején pedig karikára vágott, roppanós virslivel.

Van az úgy, hogy egy fáradt, szürke napon az ember nem vágyik másra, csak egy tál forró, krémes levesre, ami egyszerre simogat és jóllakat. A krumplikrémleves pontosan ilyen: olcsó, egyszerű és mindig működik. Ha pedig megkoronázzuk pár karika roppanós virslivel, máris igazi családi kedvenc lesz, amiből mindenki repetázik.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 70 dkg burgonya, meghámozva, kockázva
  • 1 közepes sárgarépa, felkarikázva
  • 1 szál fehérrépa, kisebb darabokra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
  • 2 evőkanál vaj vagy olaj
  • 1 l alaplé (zöldség vagy hús)
  • 2 dl főzőtejszín (a selymes krémhez)
  • 3-4 szál virsli, felkarikázva
  • só, frissen őrölt bors
  • friss petrezselyem a tetejére

Elkészítés

  1. Alap megpirítása
    Egy nagy lábasban a vajon (vagy olajon) dinszteld meg a hagymát és fokhagymát. Dobd rá a répát, fehérrépát és a krumplit, és párold pár percig, hogy kissé karamellizálódjon.
  2. Főzés
    Öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, majd főzd 20–25 percig, amíg minden zöldség teljesen megpuhul.
  3. Krémesítés
    Botmixerrel pürésítsd a levest egészen simára. Öntsd hozzá a tejszínt, keverd el, és még egyszer forrald össze, hogy igazán selymes legyen.
  4. Virsli hozzáadása
    A virslikarikákat külön serpenyőben pirítsd át egy kevés vajon vagy olajon, hogy roppanósak legyenek. Ezután add a leveshez, vagy egyszerűen szórd a tetejére tálaláskor.
  5. Tálalás
    Forrón kínáld, friss petrezselyemmel megszórva. Egy szelet ropogós kenyérrel vagy zsemlével lesz az igazi.
Krumplikrémleves roppanós virslivel

Fotó: Getty Images

nlc-tipp

  • Ha kicsit füstösebb ízt szeretnél, válassz füstölt virslit.
  • Gyerekbarát verzióban a virslit külön tálalhatod, így mindenki maga adagolhatja, hogy mennyit kér.
  • Ha még tartalmasabbra vágysz, szórj a tetejére pirított kenyérkockát is.

Ez a krumplikrémleves a maga egyszerűségében tökéletes. Krémes, laktató, mégis vidám a roppanós virsli karikákkal, igazi hétköznapi kedvenc, ami minden alkalommal meghozza a jókedvet az asztal körül.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top