
Mire jó a smoothie? Ha valaki úgy gondolná, hogy ez csak egy egészséghóbort, hadd érveljünk mellette! A smoothie-k gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, és ugyanígy elfogyaszthatók. Tökéletes arra a célra, hogy sűrű ital formájában vigyünk be egyszerre sok éltető tápanyagot.
Az alapanyagai általában gyümölcsök, zöldségek, víz, tej vagy növényi tej. Esetleg joghurt, magvak, fűszerek, fehérjepor is alkothatja – a lényeg, hogy egy sűrű, vitamindús, nyers összetevőkből álló ital. Sőt, egy igazi smoothie lehet annyira sűrű is, hogy „megálljon benne a kanál”. Ekkor érdemes magvakat vagy zabpelyhet tenni bele, a chiamag pedig egyenesen kocsonyásan sűrűvé teszi.
Ennek megfelelően édesebb, savanykásabb, zöldségesebb, fehérjedúsabb vagy akár desszert jellegű smoothie változatok is készíthetőek annak megfelelően, hogy milyen napszakban isszuk, és milyen célra. Lehet akár a napot berobbantó folyékony reggeli, könnyed, energetizáló tízórai vagy laza uzsonna is egy jó smoothie. De ami a legjobb benne, hogy a sokaknál jelentkező délutáni édességrohamot fantasztikusan kezelhetjük vele. Egy vacak cukros pékáru helyett mennyivel okosabb döntés csinálni egy jó gyümölcsös smoothie-t, nem igaz?
Fontos tudni azt is, hogy a fagyasztott gyümölcsök tökéletes smoothie hozzávalók. Sokan ódzkodnak a mélyfagyasztott gyümölcsöktől, pedig felesleges. Ez az egyik legjobb alapanyag-tartósítási forma, mert a gyümölcsök így őrzik meg legjobban a vitamin- és tápanyagtartalmukat. A friss, szezonális termények mellett érdemes feltankolni fagyasztott gyümölcsökből is.
A smoothie inspirációkért kattints a galériára!



