Tea, tej vagy kávé mellé ropogtatni való, gyors reggeli, tízórai vagy uzsonna, túlélőnasi a tavaszi kirándulásokra, túrákra, vendégváró falatka, amit szívesen eszünk babazsúron vagy akár meccsnézős estéken is – és még sorolhatnánk, milyen sokszor jön jól egy adag keksz. Egy keksz pedig akkor igazán jó, ha magatok sütitek. Hoztunk is 7 szuper kekszreceptet.
Csokis keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 7 dkg vaj
- 20 dkg + 10 dkg felvágva étcsokoládé
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 7 dkg darált mandula
Elkészítés
A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár 1 éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel, vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Diós kekszszendvicsek
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
Töltelék:
- töltéshez lekvár
Bevonat:
- bevonáshoz étcsokoládé
Elkészítés
1. A hideg vajat kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral. Hozzáadjuk a darált diót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk. Rudat formázunk belőle és folpacka csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára. 2. Sütés előtt 2 db tepsit sütőpapírral bélelünk ki és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A hűtőből elővett tésztarúdból éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk és a tepsire fektetjük őket. 3. Kb. 12 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a keksz. 4. A kihűlt kekszeket sárgabarack lekvárral összeragasztjuk és végüket / egyik felüket olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapíros tálcára helyezzük és hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé gyorsan megdermedjen.
Házi Oreo keksz
Kekszalap:
- 1 és 1/4 csésze liszt
- 140 g (teavaj) vaj
- másfél csésze cukor
- 1/4 teáskanál só
- 1 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- fél csésze (holland) cukrozatlan kakaópor
Töltelék:
- 55 g vaj
- 2 csésze porcukor
- 50 g margarin
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A lisztet a kakaóporral, a sóval és a cukorral összekavarjuk, majd hozzáadjuk a tojást és a vajat. Gyors mozdulatokkal összekeverjük. A legjobb, ha robotgéppel dolgozunk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül állni hagyjuk a hűtőben.
A töltelékhez a vajat és a margarint a cukorral és a vaníliával habosra verjük. Legalább 6-8 percig kell verni, hogy szépen kifehéredjen és könnyű legyen az állaga.
A tésztából 3 centi átmérőjű köröket szaggatunk, majd 180 fokon 9 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, a krémmel megkenjük és összeragasztjuk a süteményeket.
Mogyoróvajas-csokis keksz
Hozzávalók kb. 16-18 db kekszhez:
- 2 db tojás
- 15 dkg étcsokoládé
- 200 g mogyoróvaj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 6 dkg barnacukor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A mogyoróvajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és az apróra vágott étcsokoládét. Kanállal kis kupacokat adagolunk a tepsire, kézzel kicsit elegyengetjük, ellapítjuk, majd sütőbe toljuk, és 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Csokis-kókuszos keksz
Hozzávalók 15-20 db-hoz:
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
- 2 csipet sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 5 dkg porcukor
csokibevonat:
- 5-8 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az enyhén elhabart tojást és összekeverjük. A lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket összekeverjük, és a tojásos tál tartalmához adjuk. A masszát összekeverjük/gyúrjuk és hűtőbe tesszük 1 órára. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A hűtőből elővett masszából diónyi gombócokat formázunk, a sütőpapírra helyezzük és tenyérrel enyhén ellapítjuk őket. 12-14 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha ez megtörtént, előkészítünk egy tálcát, ami be fog férni a hűtőbe, és sütőpapírt terítünk rá. Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd kb. félig belemártjuk a kekszeket, lecsepegtetjük a felesleget, és a sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük. Ha megtelt a tálca, hűtőbe tesszük, ahol 10-15 perc alatt megdermed a csokoládé.
Zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
- 95 g liszt
- 65 dkg (durvára vágott) mogyoró
- 120 g zabpehely
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ tk. sütőpor
- ½ tk. fahéj
- fél csésze vaj
- 1 tojás
- 120 g (opcionális) mazsola
- ¼ tk. só
- 125 g barnacukor
Elkészítés
A tojást a vajjal, a barna cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd mehet hozzá a sütőporral, sóval és fahéjjal elkevert liszt, a zabpehely, a durvára vágott mogyoró. Ha megvagyunk, akkor egy sűrű masszát kell kapnunk. Evőkanállal egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazunk 3-4 centi átmérőjű halmokat, majd nedves ujjal vagy kanállal keksz formájúra lapogatjuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10-12 perc alatt készre sütjük.
Nutella®-krémes cookie-k
Hozzávalók 4 személyre:
- 250 g liszt
- 100 g étcsokoládé cseppek
- 125 g (világos) nádcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- fél zacskó sütőpor
- 100 g vaj
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 125 g cukor
- 50 g NUTELLA®
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra.
2. Keverjünk össze minden száraz hozzávalót, és tegyük félre.
3. A vajat és a NUTELLA®-krémet olvasszuk fel gőz fölött, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük el.
4. Ezután keverjük bele fakanállal a csokoládécseppeket. Ha lehet, tegyük a masszát 1 órára hűtőszekrénybe.
5. A tepsi alját béleljük ki sütőpapírral.
6. Formázzunk a tésztából 5 cm átmérőjű golyócskákat, a tetejüket könnyedén lapítsuk be a tenyerünkkel, a tepsiben hagyjunk közöttük elég helyet.
7. Süssük 8-10 percig.
8. Várjunk, amíg kicsit kihűlnek a cookie-k, majd szedjük föl a sütőpapírról, és helyezzük rácsra.
Még több keksz az NLCafén:
- A legcukibb keksz – ezt látnod kell!
- Isteni recept: narancsos-csokis keksz
- Recept: mennyei bögrés csokis keksz