Bár gyakran szeretjük azt gondolni, hogy a kicsik ösztönösen tudják, mi jó számukra, és mire van szüksége a szervezetüknek, érdemes elgondolkodni, hány gyerek utasítja el a csokit, ropit, túrórudit és egyéb, adalékanyagokban és allergénekben gazdag finomságokat. Mivel az Univer bébiételek egyik tagja sem tartalmaz hozzáadott cukrot, valamint glutén-, tejfehérje- és tejcukor allergéneket, ezért nemcsak ízletesek, de ami legalább ilyen fontos, egészségesek is. Az anyukákat segítendő pedig minden címkén megtalálhatók azok az információk, amelyek a legmegfelelőbb bébiétel kiválasztását segítik: így az étel pontos összetétele mellett az is, mikortól javasolható a baba számára a fogyasztása.
A gyermekek egészséges táplálásának egyik legjobb módja, ha bio alapanyagok felhasználásával készült ételeket (is) adunk számukra, mivel a bio alapanyagok termesztése során szintetikus vegyszerek és műtrágyák használata tilos. Az Univer bio bébiételei már 4 hónapos babák számára is fogyaszthatók.
Tejallergia (laktóz intolerancia)
A Magyar Gyermekorvosok Társaságának kutatásából kiderül, hogy Magyarországon a hozzátáplálási időszakban a kisbabák nagy része túl korán és túl nagy mennyiségben kap tehéntejet vagy tejterméket. A 9 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek közel fele már rendszeresen fogyaszt joghurtot, sajtot, túrót, kefírt, pedig a túl korai tejfogyasztással megnő az asztmatikus légúti tünetek, hasmenés, fehérjeallergia, ekcéma, majd felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is. Tejallergiából kétfélét is ismerünk: a tejfehérje-allergiát és a laktóz, azaz tejcukor érzékenységet. Amennyiben felbukkan a tejallergia bármelyik formája, érdemes alaposan utánanézni az élelmiszerek összetevőinek, mert bizony sok esetben olyan táplálékban is ott lapulhat összetevőként, amire nem is gondolnánk.
Tejfehérje allergia esetén a marha és borjú fogyasztását is kerülni kell, de bizonyos vizes felvágottak sem fogyaszthatók.
Tejcukor (laktóz) allergia
Szervezetünkben a laktáz enzim felelős a tejcukor lebomlásáért. Az enzim hiánya vagy csökkent termelése okozza az allergiás tünetek – elsősorban emésztési zavarok – kialakulását. A laktóz intolerancia lehet veleszületett, de ez nagyon ritkán fordul elő, az egész világon mindössze néhány esetet ismernek. Sokkal inkább jellemző formája, amikor egy fertőzést vagy hurutot követően alakul ki, hasmenést, haspuffadást, hasfájást, esetenként hányást okozva.
Tejfejérje allergia
Gyakran tévesztjük össze a tejcukor allergiát a tehéntejfehérje – laktalbumin vagy kazein – allergiával. Ez utóbbi, nagyságrendekkel ritkább, örökletes kórkép, amelynél minimális tejbevitel is heves tüneteket vált ki, legfőképp csecsemő- és fiatal gyermekkorban. A tünetek igen változatosak lehetnek, de legjellemzőbb a hasmenés. Szerencsére tejfehérjementes étrenddel a kicsik általában 1-3 éves korukra kinövik, ezért érdemes legalább egyéves diétázás után ellenőriztetni az orvossal a gyereket.
Tojásallergia
Elsősorban a kicsiknek jelenthet gondot, mert leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik. A tojás fehérjéje okozhatja ezt az allergiát és a legjellegzetesebb tünetei a bőrkiütés, az ajak és szemhéjduzzanat, az ekcéma és a légúti panaszok. Ha bebizonyosodik az allergia, a tojást teljesen el kell hagyni a gyerek étrendjéből. A tojásallergiásoknál előfordul, hogy a csirkehús fogyasztása is allergiás reakciót válthat ki. Jó hír azonban, hogy ez a típusú allergia jó eséllyel megelőzhető, ha a baba 9 hónapos kor előtt egyáltalán nem kap tojást, és a későbbiekben is először a sárgáját kóstoltatjuk meg vele, a fehérje bevezetését pedig minél későbbre halasztjuk.
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység esetében örökletes betegségről van szó. Ilyenkor a búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérje, a glutén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, gyulladást és ezzel felszívódási zavart idéz elő. Ennek legelső tünete, hogy megváltozik a kicsi széklete, majd fokozottá válik a gáztermelés, amitől a kicsi hasa felfúvódik és fájdalmasan görcsöl, de hirtelen súlycsökkenést is okozhat. A lisztérzékeny gyerekek gluténmentes étrendre szorulnak, amely során kizárólag rizsből, kukoricából, burgonyából, gluténmentes tésztából és kenyérporokból készült ételeket ehetnek. Szerencsére azonban gyümölcsöt, zöldségféléket, hús- és tejtermékeket, illetve zsiradékokat nyugodtan fogyaszthat a lisztérzékeny gyermek is.
A diéta betartása elsősorban azért nehéz, mert sok élelmiszer adalékanyagban ott van a glutén.