nlc.hu
Gasztro

Csodaszép gluténmentes torta

Mandarin, gránátalma, mandula - ez a torta egyszerűen tökéletes. Gyönyörű, finom, és még gluténmentes is! Akár karácsonyi desszert is lehet belőle!

A klasszikus karácsonyi sütik mellett pont elfér még egy ilyen csodaszép torta. Le sem tudjuk majd venni a szemünket róla.

Hozzávalók:

  • 350 g mandarin (kb. 4-6 db)
  • 2 rúd fahéj
  • 6 db nagy tojás
  • 225 g világos nádcukor (muscovado)
  • 50 g gluténmentes sima liszt
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 250 g őrölt mandula

Az öntethez:

  • 2 gránátalma kifacsart leve
  • 50 g porcukor
  • 2 teáskanál narancsvirágvíz (ázsiai boltokban kapható)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A díszítéshez:

  • 4 evőkanál baracklekvár (sima állagú, gyümölcshús nélküli)
  • 1 gránátalma magjai
  • porcukor

A mandarinokat és a fahéjrudakat egy nagy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, és másfél órán keresztül rotyogtatva megfőzzük a gyümölcsöket. Leöntjük a levet, és néhány percig hűlni hagyjuk a mandarinokat. A fahéjrudakat eltávolítjuk, a gyümölcsöket félbevágjuk, a magokat eldobjuk. A gyümölcsöt héjával együtt ételaprítóval pürésítjük, míg teljesen sima lesz, majd félretesszük.

A sütőt 180 °C fokosra előmelegítjük. Egy 23 centiméter átmérőjű, levehető aljú tortaformát sütőpapírral kibélelünk (az alját és oldalát is). Egy tűzálló keverőtálat forrásban lévő víz fölé helyezünk, és abban a cukrot és a tojásokat elektromos kézi habverővel 5 percig keverjük, míg világos színű és krémszerű állagú lesz. Egy nagy előkészítő tálba beleszitáljuk a sima lisztet és a sütőport, majd hozzá keverjük a mandulát és a mandarinpürét. Ebbe finom mozdulatokkal belehajtogatjuk a tojás-cukor keveréket, és addig hajtogatjuk, míg sima lesz.

A keveréket a sütőformába öntjük, és 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 160 °C-ra csökkentjük, és még körülbelül további 30 percig sütjük. Akkor lesz kész, amikor a sütemény közepébe szúrt fémtűt tisztán ki lehet húzni. A sütőformában 15 percig hűlni hagyjuk, majd hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Az öntet elkészítéséhez a gránátalmalevet és a cukrot közepes lábasban összekeverjük, majd a tűzre tesszük és felforraljuk, ezután a lángot kisebbre vesszük, és további 2 percig rotyogtatjuk. Ezután levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a narancsvirágvizet és a vaníliakivonatot. Egy cukrászecsettel a tortára felvisszük a gránátalmaöntetet.

Egy lábosban a baracklekvárt és egy evőkanál vizet addig melegítünk, míg sima állagú lesz, majd ezt is rákenjük a tortára. A gránátalmamagokat körben a torta szélére helyezzük, végezetül porcukorral finoman meghintjük. A tortát befőttel, kompóttal és tejszínnel tálalhatjuk.

A recept a Food Networkon futó Ünnepi sütőbajnokság című sorozatból származik. Aki még nem tudja, mivel kápráztassa el idén karácsonykor a családját vagy a vendégeket, még időben inspirálódhat a sorozatból! A műsor decemberben hétköznapokon 19:00 órától látható a csatornán. 9 cukrász osztja meg tudása legjavát, legyen szó akár forró téli italokról, nagymamánk konyháját idéző pitékről és kuglófról vagy épp mályvacukros desszertkülönlegességekről.

 

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top