Gyorsan kell reagálnunk, mert a medvehagymaszezon nem tart hónapokig. Ha virágzásnak indul a növény, már ne szedjük, ilyenkor már nem jó ízű. A zöld leveleket szedés előtt laikusoknak érdemes megdörzsölni, és ha erőteljes fokhagymaillatot érzünk, már szedhetjük is, biztosan nem gyöngyvirággal van dolgunk. Ez utóbbi ugyanis megtévesztésig hasonlíthat a medvehagymára, viszont mérgező.
Medvehagymát mindenbe!
A medvehagyma a mai egészségtudatos világban már gasztronómiai élményt is nyújt, hiszen szinte bármivel szuperül működik. A legkedveltebb medvehagyma-krémlevestől a medvehagymás pogácsán át egészen a medvehagymapestóig bármi készíthető belőle. Ha pedig spenót van egy receptben, medvehagymával bármikor bátran helyettesíthető.
Medvehagyma-lelőhelyek
Figyelem! Természetvédelmi területeken csak engedéllyel lehet gyűjteni a medvehagyma leveleit, és ez esetben is csak fejenként 2 kg gyűjthető be egy nap.
Errefelé érdemes próbálkozni:
- a Mecsekben Orfűre menet (Éger-völgy, Száraz-kút-pihenő, Szakadás, Égett-szállás)
- a Gerecsében Pusztamaróton
- a Bakonyban Bakonybél környékén
- Zalában az Obornak és Bocska közötti erdős részen