Már a reggeli cukorsokk jelzi: jön a hétvége, lehet sütni-főzni, finomakat enni, vendégeket hívni. Főzzetek levest is, a hétvégi menü akkor az igazi, ha egy gőzölgő levessel indul az ebéd, és a desszertre is érdemes odafigyelni, mert egy falat finomság bearanyozza a napot. Ha nem szívesen eszel húst, akkor se keseredj el, mert rád is gondoltunk!
Nutellás tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 tasak porélesztő
- 2,5 dl tej
- 45 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 7 dkg vaj
A töltelékhez:
- Nutella – házi/ bolti
A lekenéshez:
- 1 tojás
1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ha nem Nutellával, hanem a kakaós töltelékkel készítjük, akkor azt is elkészítjük, míg kel a tészta: a vajat megolvasztjuk, hozzáadunk minden egyebet, és jól elkeverjük, majd állni hagyjuk.
3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és kinyújtjuk egy kb. 60 x 40-es téglalappá. A téglalapot hosszában félbevágjuk, az egyik lapot megkenjük az enyhén megolvasztott, jól kenhető Nutellával, majd ráterítjük a másik lapot. Éles késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd lisztezett felületen megsodorjuk a csíkokat és feltekerjük. Fél órán át pihentetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Tejfölös, bazsalikomos zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg sárgarépa
- 2-3 szál szárzeller
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 20 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó
- 10 dkg cukkini (szezonban)
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor bazsalikom
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg fehér bab (konzerv)
- 5 dkg kelkáposzta
- 3 dl tejföl
- negyed citrom leve
A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele a maradék bazsalikomot.
Spenótos-ricottás cannelloni
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 ek. vaj
- 2 ek. liszt
- 2-3 dl tej
- só, bors,szerecsendió
- 20 dkg (mirelit) leveles spenót
- 50 dkg ricotta (készíthetjük fetával vagy kecskesajttal is)
- 16 cannelloni tészta
- 1 ek. olaj
A besamelhez a vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, majd szép lassan hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. Folyós, krémszerű állaga legyen, ha túl sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk. A felengedett, lecsepegtetett spenótot összeforgatjuk a ricottával, sózzuk (ha fetából készítjük, ne sózzuk). Mindegyik cannellonit megtöltjük a keverékkel, majd kiolajozott tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Ráöntjük a besamelt, alufóliával lefedjük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Végül levesszük a fóliát, és visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe.
Rántott hús diós-kakukkfüves bundában
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 fél szelet csirkemellfilé
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg dió
- 5 szál kakukkfű
- 2 tojás
- liszt
- tengeri só
A zsemlemorzsát összekeverjük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és a durvára tört dióval. A hússzeleteket besózzuk, majd a lisztbe, a felvert tojásba és legvégül a zsemlemorzsás keverékbe forgatjuk. Forró, sütőpapírral bélelt, 200 fokos sütőben (zsiradék hozzáadása nélkül) 15–20 perc alatt megsütjük. Vajas-petrezselymes újkrumplit vagy burgonyapürét kínálunk hozzá.
Almás–körtés crumble
Hozzávalók:
- 2 körte
- 1 alma
- 2 ek. citromlé
- 1,5 ek. porcukor
- 2 löttyintésnyi narancslikőr (elhagyható)
- 50 g liszt
- 40 g hideg vaj
- 40 g zabpehely
- 30 g mandulaforgács
- 40 g cukor
1. A körtéket és az almát meghámozzuk, felkockázzuk és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével és meghintjük a porcukorral (plusz a likőrrel, ha van).
2. A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és a mandulaforgácsot, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse.
3. 190 fokra előmelegítjük a sütőt, és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).
Farfalle citromos–petrezselymes vöröslencse-szósszal
Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 2 ek. olívaolaj
- 15 dkg vörös lencse
- 1 citrom leve
- 1 csokor újhagyma
- 40 dkg farfalle
- pár csipet só
A vörös lencsét megfőzzük annyi vízben, hogy elfedje. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.