Azt hiszem, néhány dologhoz meg kell hogy rágjon minket az idő vasfoga. Egy-egy Chanel parfümbe például egyszerűen bele kell öregedni. Például a numero ötösbe. Ugyanígy a vörös néhány árnyalatához is illik több tavaszt számlálni huszonötnél. És itt van a délutáni tea. Igen, ebben az ötórai teában van valami. Nem az eleganciára gondolok, hanem arra, hogy le tudjunk lassulni, meg tudjunk becsülni egy értékesebb teáskészletet, és tudjunk nyugton leülni a fenekünkre teázni.
Közben egy-egy miniszendvics. De mindenképpen keksz.
A keksz egyébként a legjobb dolog, ami történhet velünk. Mindenki szereti, nincs vele sok macera, van sós is belőle, ráadásul jó buli: kekszet a legjobb másokkal együtt sütni, sokfélét, összedobni a hozzávalókat, aztán elfelezni, pletykálni, pezsgőzni sütés közben.
Húsvétra is süssetek kekszet! Nagyszerű dolgunk van, Márk Szonja Kekszek című könyve nemrég jelent meg, a két kedvencemet hoztam belőle és egy igazi húsvéti meglepetést.
Áfonyás sajttortakeksz
![](https://nlc.hu/uploads/2019/04/edesemkex27616-595x800.jpg)
Áfonyás sajttortakeksz. (Fotó: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó)
Ez a töltelékes keksz egyszerűen az egyik legjobb, amit valaha ettem. A sütés közben a konyhát belengő mogyoróillat a bónusz.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
A tésztához:
- 250 g vaj,
- 100 g kristálycukor,
- 250 g nádcukor,
- 1 ek. tejföl,
- 1 tojás,
- 1 tojássárgája,
- ½ tk szódabikarbóna,
- ¼ tk. só,
- 310 g búzafinomliszt,
- 100 g aszalt áfonya
A töltelékhez:
- 250 g krémsajt,
- 25 g kristálycukor
Tedd fel főni a vajat egy kis lábasban és melegítsd addig, amíg aranybarna színe és mogyoróillata nem lesz. Ez eltart egy ideig, de ne hagyd ott, mert Murphy él – ha otthagyod, odaég. Ha kész, öntsd át egy tálba és hagyd hűlni kb. 30 percig.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki három tepsit sütőpapírral.
Elektromos habverővel vagy a robotgép krémkeverő karjával alaposan keverd ki a vajat a kétféle cukorral.
Add hozzá a tejfölt, a tojásokat, majd három részletben a szódabikarbónával és a sóval elkevert lisztet. Dolgozd el benne az áfonyát.
A töltelékhez keverd simára a krémsajtot a cukorral.
Tegyél a tésztából a kezedbe egy fagylaltoskanálnyi adagot. Gyúrj belőle gombócot, lapítsd ki és a közepébe csomagolj be egy teáskanálnyi tölteléket, majd újra formázz gombócot a tenyered közt.
Helyezd a kekszeket a tepsikre, egymástól kb. 4 centire, mert a kekszek szétterülnek sütés közben. Süsd 14 percig, majd hagyd a tepsin kihűlni.
Baci di Dama
![](https://nlc.hu/uploads/2019/04/edesemkex27636-1-595x800.jpg)
“Az asszony csókja.” (Fotó: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó)
Az „asszony csókja” egy olasz édesség. Ez volt az első, amit megsütöttem Szonja könyvéből. Azóta sem tudok lejönni róla, éljen a mogyorókrém és a dolce vita! Mutatós, falatnyi, könnyű elkészíteni.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 190 g puha vaj,
- 120 g kristálycukor,
- 1 tojás,
- 120 g török mogyoró ledarálva,
- egy csipet só,
- 250 g búzafinomliszt,
- 100 g csokoládés mogyorókrém
Keverd ki alaposan a vajat a cukorral, add hozzá a tojást, majd a mogyoróval és a sóval elkevert lisztet. Ha sima a massza, vedd ki a tálból, csomagold fóliába és lapítsd koronggá. Tedd be a hűtőbe egy órára.
Formázz kis golyókat a masszából, helyezd el egy sütőpapírral kibélelt tálcára és rakd vissza a hűtőbe fél órára.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (légkeverésest 160 fokra) és bélelj ki két tepsit sütőpapírral.
Tedd a gombócokat a tepsikre, egymástól kb. 3 centi távolságra. A golyók sülés közben elterülnek és klassz félgömbök lesznek belőlük! Süsd kb. 20 percig. Épp csak a széle barnulhat meg egy picit sülés közben!
Ha a kekszek kihűltek, egy kiskanállal adagolj mogyorókrémet minden második keksz sima oldalára, majd ragaszd össze egy másikkal.
Kakaós fészek marcipántojással
![](https://nlc.hu/uploads/2019/04/edesemkex27748-595x800.jpg)
Imádnivaló! (Fotó: Erdőháti Áron/BOOOK Kiadó)
Krumplinyomót kekszkészítéshez? Úgy bizony, erre lesz szükség! Ilyen kevés ráfordítással ekkora cukiságot még nem tettek asztalra, az biztos. A locsolók el fognak ájulni! Ezt nem én mondtam, ezt a kislányom mondta.
Hozzávalók (8 darabhoz):
A tésztához:
- 55 g puha vaj,
- 30 g kristálycukor,
- 1 tojássárgája,
- 70 g búzafinomliszt,
- 15 g cukrozatlan kakaópor,
- egy csipet só
A csokoládéganache-hoz:
- 50 g habtejszín,
- 50 g étcsokoládé felaprítva
Keverd ki a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojássárgáját. A lisztet szitáld át a kakaóval és a sóval, azután dolgozd össze ezeket.
Tegyél a krumplinyomóba 20-25 grammos adagokat a tésztából és nyomd ki egy sütőpapírral kibélelt tálkára. Egy villával formázz a reszelékből fészekformákat. Tedd egy órára a hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (légkeverésest 155 fokra) és teríts sütőpapírt egy tepsire. Rakosgasd rá a megkeményedett fészkeket, és süsd 10-12 percig.
A ganache-hoz forrald fel a tejszínt és a felét öntsd a csokoládéra. Keverd el egy kézi habverővel, majd öntsd rá a maradék tejszínt és dolgozd össze.
Ha a kekszek kihűltek, rakj egy-egy teáskanálnyi ganache-t a közepükbe.
A marcipánt színezd meg ételfestékkel és gyúrj belőle apró tojásokat. Helyezz két-három darabot a fészekbe, a csokoládékrémre, mielőtt az megdermedne.