Hajnalonként már lehet érezni az ősz leheletét, ami csodás hír, legalábbis gasztronómiailag. Most jön az az időszak, amikor már normális az időjárás, ki lehet menni napközben anélkül, hogy elolvadnánk, és tócsává gyűlnénk az aszfalton, ugyanakkor soha nem látott gazdagságban érik a sok-sok finom zöldség és gyümölcs.
Ha ilyenkor kinézünk reggel a piacra, nemcsak a választék nyűgöz le, de a színek is egészen mesebeliek a sejtelmes, őszies fényektől, és ez a helyzet csak fokozódni fog a következő hetekben, sőt hónapokban. Szóval, habár én egész évben, mindenkit arra biztatok, hogy legalább szombat délelőttönként menjen piacozni, ilyenkor aztán tényleg kihagyhatatlan élmény.
A legfontosabb beszerezni való ezen a hétvégén a füge lesz. Nem kell sok, csak pár szem, négy főre négy darab elég is lesz. Persze többet is lehet, főleg, ha nálatok is ott érik a kert végében, mint nálunk, na, akkor mind leszedheted, ami készen van. Előételt fogunk készíteni belőle, méghozzá kecskesajttal sütött fügét némi mézzel és balzsamecettel meglocsolva.
A levest most átugorjuk, jól fog esni utána a toszkán csirkeragu, ami gombával, paradicsommal és sok petrezselyemzölddel készül – jó lesz ezeket is beszerezni a piacon. Mondanom sem kell, csirkét csak házit vegyetek, a legelterjedtebb, ketreces tartású brojler fajta, ami hat hét alatt nő vágásérettre, egy hatalmas baklövés, sőt pofon a konyhaművészetnek ugyanúgy, mint a hétköznapi jó ízlésnek. Nem finom ugyanis.
A főétel Csonka Enikő–Varga Gergő Gastrohobbi című könyvében található, ahogy a desszertnek választott mákosguba-muffin is. Izgalmasan hangzik, ugye? Vágjunk is bele!
Kecskesajttal sült füge
Aki szereti az édes és a sós ízek kombinációját, az valószínűleg rajongani fog ezért az előételért. Az elkészítése pofonegyszerű, pár perc alatt meg is vagyunk vele sütéssel együtt. Csak arra kell odafigyelni, hogy a kecskesajt ne legyen érett, sem pedig fűszerezett, hanem natúr és friss. Remek lesz, ígérem, a rukkola fanyarsága és a balzsamecetes fűszeres savanyúsága pedig felteszi az i-re a pontot.
Hozzávalók
- 4-8 szem füge
- 10-15 dkg kecskesajt
- pár csepp méz
- pár csepp balzsamecet
- 1-2 marék rukkola
Elkészítés
- Személyenként 1-2 fügét számolunk. A gyümölcsöt megmossuk, a szárát levágjuk, majd keresztben bevágjuk. Az így keletkezett nyílásba kecskesajtot morzsolunk, csorgatunk rá pár csepp mézet, és beküldjük a sütőbe.
- 180 fokon kb. 5 percig kell sütni, látszik, amikor készen van. A tányéron tehetünk mellé rukkolát, locsoljuk meg balzsamecettel (még jobb, ha redukciót használunk), és kész is az előétel.
Toszkán csirkeragu
Csonka Enikő és Varga Gergő szakácskönyvében csupa olyan recept szerepel, ami rövid idő alatt, egyszerűen elkészíthető, ezért nagyszerűen illeszkedik a realitásokhoz. Tegyük hozzá, ha minden fogásra csak 25-30 percet számolunk, bevásárlással együtt akkor is elmegy az egész szombat délelőtt az ebéd elkészítésével, szóval még így is nyugodtan mondhatjuk, hogy kitettünk magunkért.
Hozzávalók (4 személyre)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg csirkemellfilé
- 60 dkg barna csiperke
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. paradicsompüré
- 2 ek. frissen facsart citromlé
- 4 ek. fűszerpaprika
- 3 dl víz
- 2 ek. szárított oregánó
- 4 dl tejszín
- 16 szem koktélparadicsom
- 6 ek. aprított petrezselyemzöld (kb. két csokor)
- só és frissen őrölt tarka bors
Elkészítés
- Az apró kockákra vágott vöröshagymát némi zsiradékon üvegesre párolom, majd hozzádobom a nagyobb darabokra vágott csirkemellet, és fehéredésig sütöm. Ekkor mehet bele a gomba, a só és a bors, majd gyakran kevergetve együtt párolom, amíg a gomba is megpuhul. Ekkor beleteszem az aprított fokhagymát, a paradicsompürét, a citrom levét, a fűszerpaprikát, összeforgatom, és felöntöm vízzel.
- Néhány percig párolom, majd mehet bele az oregánó, a tejszín, összeforralom, és takaréklángon, gyakran megkeverve addig főzöm, amíg a szaft besűrűsödik. A legvégén teszem bele a felnegyedelt koktélparadicsomokat és az aprított petrezselyemzöldet. Néhányszor átforgatom, és lehet is tálalni. Tésztával, quinoával, kölessel vagy párolt rizzsel kínálom.
Mákosguba-muffin
Fogadjunk, hogy a bevezető óta erre vártál, vagy akár át is ugrottál mindent, hogy elolvasd ezt a részt. Megértem. A mákos gubát egyébként is mindenki szereti, ebben a formában pedig, finom vaníliakrémmel és sült habbal a tetején egyenesen imádni fogjátok.
Hozzávalók (12 muffinhoz)
A gubához
- 4 kifli
- 10 dkg mák
- 2 ek. porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
A krémhez
- 4 tojássárgája
- 2 ek. liszt
- 2 ek. porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Hab a tetejére
- 4 tojásfehérje
- 1 ek. porcukor
Elkészítés
- A kiflit karikára vágom, meglocsolom a felforrósított tejjel, megszórom a vaníliás cukorral, mákkal, porcukorral, reszelt citromhéjjal, és alaposan összekeverem. Lábasban, kézi habverő segítségével a tojássárgáját habosra keverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a vaníliamagokkal, majd felöntöm a tejjel, beledobom a vaníliarudat, és folyamatos kevergetés mellett kiforralom.
- A muffinformákban szétosztom a mákos kiflit, mindegyik tetejére teszek a krémből, majd a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verem, habzsákba teszem, és a krémes halmocskák tetejére nyomom. 170 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, kb. 15 perc alatt készre sütöm. A sütési idő sütőnként változhat.
Remélem, nektek is ízleni fog ez a fantáziadús, mégis könnyen elkészíthető menü. Jó étvágyat kívánok hozzá!