Életmód

A kertészkedés a legjobb edzés, mutatjuk, mennyi kalóriát égethetsz

Mindig is tudtuk, sőt éreztük, hogy a kertészkedés kemény és fárasztó fizikai munka, a kertészek pedig szép izmosak. Kondibérlet helyett elő a fűnyíróval!

Lassan vége az utazgatásokkal teli nyárnak, de ez nem jelenti azt, hogy kevesebb időt kellene a szabadban töltenünk, sőt! A kertbe most is ki lehet és ki is kell menni, ráadásul a kertészkedés felér egy kiadós edzéssel is. Nem kell feltétlenül a légkondicionált fitneszteremben, a futópadon róni a kilométereket, vagy a súlyokat emelgetni, mindezt megtehetjük a saját hátsó kertünkben is, ráadásul haszonnal.

Feszüljenek a kar- és combizmok! (Fotó: iStock)

A kertészkedés pont olyan, mint egy jól megtervezett funkcionális edzés, ami átmozgatja az egész testünket: eszközöket és súlyokat is használ, a különböző testhelyzetek széles variációjával dolgozik, és teszi mindezt a szabadban, a jó levegőn. A végén pedig nemcsak a testünk lesz szép, hanem a konditermi edzéssel ellentétben alkotunk is valami látványosat és szemet gyönyörködtetőt, sőt ha jól csináljuk, még a diétánk ízletes alapanyagait is kitermeljük. Kell ennél több?

Kertészkedés számokban

Akit mindez még nem győzött meg kellőképpen arról, hogy nyugodtan lecserélheti a szeptemberi kondibérletet a fűnyíróra, annak most jöjjön néhány, az Iowai Állami Egyetem kutatói által megállapított számadat arról, hogy mennyi kalóriát is égetünk el az egyes kerti munkákkal, miközben szépítgetjük a veteményest.

Ásás: Harminc perc ásózás közben a nők 150, a férfiak 197 kalóriát égetnek el, ami remekül erősíti a karokat, a vállakat, valamint a hát és a törzs izmait is. Másnap garantált az izomláz.

Fűnyírás: Ha még nem modernizáltuk annyira a kerti eszközeinket, hogy önjáró robotfűnyírónk legyen, hanem a hagyományos, kézzel tologatós darabbal szoktuk csinosítgatni a pázsitot, akkor most örülhetünk, ugyanis ez is egy remek edzésmódszer. A motor nélküli, kézi hajtású fűnyírás igazi kalóriagyilkos, ugyanis fél óra alatt a nők 181, a férfiak pedig 236 kalóriát tudnak így elégetni, ha pedig motorral megy a gép, az 135, illetve 177 kalória ledolgozását biztosítja.

Ráadásul a nyár végi és őszi csapadékosabb időnek köszönhetően a füvünk garantáltan gyorsabban is nő, amit ezután nyilván nem átoknak, hanem áldásnak fogunk fel, hiszen így nemcsak a kertünk fog jobban kinézni, hanem a testünk is formásabb lesz a rendszeres fűnyírástól.

Gereblyézés: Ha kézi hajtású a fűnyírónk, garantáltan nem jár hozzá fűgyűjtő, de ha ki akarjuk maxolni a kerti edzést, a motorosról is bármikor lekaphatjuk. A helyesen kivitelezett gereblyézés egy remek mozgásforma, ami a folyamatos törzsdöntéseknek és hajolásoknak köszönhetően megmozgatja a hát, a törzs és a has izmait is, amibe még a karok és a lábak is bekapcsolódnak. Ez aztán az igazi funkcionális tréning!

Mindeközben a nők 120, a férfiak pedig 157 kalóriát dobnak le egy félórás gereblyézéssel. Szerencsére ezt nemcsak a fűnyírás után lehet beiktatni, hanem az ősz előrehaladtával már a lehulló falevelek is megjelennek, így hetente többször is bevethetjük ezt az edzésmódszert.

A pihenés is a munka része (Fotó: Image by Thanks for your Like • donations welcome from Pixabay)

Gyomlálás: Nem feledkezhetünk meg a farizom és a combok megdolgoztatásáról sem, szerencsére ehhez is van remek kerti feladat, méghozzá a gyomlálás. Mire megszabadulunk a nemkívánatos növényektől a virágágyásban és a konyhakertben, és mire kézzel levagdaljuk a kerítés mentén a fűnyíróval nehezen elérhető, ottmaradt fűcsomókat, és hátrahordjuk a komposztra az elszáradt növényi részeket, garantáltan elvégzünk 100 guggolást. Így a nyár elmúltával is meg tudjuk tartani a beach bodyt, a formás, feszes hátsót és combokat. A gyomlálás során fél óra alatt a hölgyek 138, az urak pedig 181 kalóriát semmisítenek meg, amiért a növényeink is hálásak lesznek, hiszen megszabadítjuk őket a nemkívánatos gazoktól.

Ültetés, metszés: Számtalan növényt ültethetünk ősszel is, hogy a hosszú, hideg tél elmúltával, az első tavaszi napsugarak hatására azonnal virágba borulhasson a kertünk. Az ültetés pedig egy igencsak összetett mozgásforma, hiszen magában foglalja a virágfölddel teli zsákok cipelését, egy kis ásást, gyomlálást, ültetést és még a végén egy kevés gereblyézést is, így szinte a testünk minden izma bekapcsolódik a kert szépítésébe. Ha pedig nemcsak virágokat, de facsemetéket is ültetünk ilyenkor, az felér egy szuper intenzív tréninggel.

Ősszel metszeni is kell a fákat és bokrokat, ami remek hír, mert a végére jobb kondiban leszünk, mint valaha. Mindezzel 30 perc alatt 135 kalóriát égetnek a nők, a férfiak pedig 177-et.

A kertészkedés tehát kétségkívül egy kiváló funkcionális tréning, amely erősíti az izmainkat, fokozza az állóképességünket és a hajlékonyságunkat, csökkenti a vérnyomásunkat és a koleszterolszintünket, mindemellett mentálisan kikapcsol és feltölt minket a szabadban és a növények között töltött idő. Ráadásul ha jól csináljuk, a kertünk meghálálja finomabbnál finomabb zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek tökéletesen beleillenek egy egészséges diétába. Ilyen extrákat egyetlen fitneszterem sem kínál, csupán a kert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top