Már minden évszakban életmódot váltunk, de nem baj, a szándék a lényeg, hogy próbálunk egészségesebben élni, és normális ételeket enni. Ezt nehezebb volt tartani nyáron, túl sok fagyi, kerti parti és lángos volt a közelünkben, nem olyan egyszerű ilyenkor ellenállni a csábításnak. De az ősz elhozhatja az új korszakot, amikor tényleg tartjuk magunkat az egészségesebb életmódhoz. Több online életmódmagazin szerkesztője is elhozta a tanácsait, hogy sikeres legyen az életmódváltás.
1. Figyelj a rostokra!
„Amikor nyáron elengedem magam, utána ősszel mindig fokozottan odafigyelek arra, hogy az emésztésemet rendbe tegyem. A rostok segítenek ebben leginkább, ezért sok zöldséget, bogyós gyümölcsöt, magvakat eszem. Ha a puffadás problémát okoz valakinek, akkor mindig az uborkát vagy a citrusféléket ajánlom. És kiürítem a hűtőmet, hogy csak az egészséges ételek kerüljenek vissza, így könnyebben belerázódom az egészséges étkezési szokásokba.” – Jess Cording, mindbodygreen
2. Még több víz!
„Az egyik legfontosabb és legkönnyebben kivitelezhető változtatás, ha elkezdünk odafigyelni a vízfogyasztásra. Gyakran összetévesztjük az éhséget a szomjúsággal, ezért kell tudatosan inni, és meg sem állni napi két liter víz alatt.” – Allison Gross, Nutrition Curator
3. Takarítsd ki a hűtőt!
„A hűtőt és a kamrát is kitakarítom a nagy nyári elengedés után. Mindent kidobok, ami cukros, fehér lisztes, egészségtelen étel. Helyet csinálok az egészséges életmódnak, ezzel pedig úgy érzem, már félig meg is nyertem a csatát.” – Leah Silberman, Tovita Nutrition
4. Szakíts a cukorral!
„Elvonásnak hívom, amikor a nyári jégkrémezések után szakítok a cukorral. Megtisztítom a testemet. Annyira elszánt vagyok, hogy még a közösségi oldalakon is bejelentem, hogy nem eszem cukrot mostantól, így nagyobb a nyomás rajtam, hogy tartsam magam a fogadalmamhoz.
Jó praktika az is a cukorról leszokáshoz, hogy mindig van nálam cukormentes rágcsa, nasi, hogy ne forduljon elő, ha hirtelen megéhezem, hogy nem kapok a boltban megfelelő ételt.” – Sophie Jaffe, PhilosophieSuperfoods
5. Főzz otthon!
„A nyár arról is szól, hogy mindenféle étteremben vagy a strandon eszünk, megkóstoljuk nyaralás közben a különleges ételeket, és ez teljesen rendben van, de ősszel ideje visszatérni a rendes kerékvágásba. Sokkal könnyebben lehet egészséges életmódot követni, ha otthon készítjük el az ételeket, mert így tudjuk ellenőrizni, hogy tényleg cukor- és lisztmentes, rostokban gazdag legyen, és friss alapanyagokból készüljön mindaz, ami a tányérunkra kerül.
Egy másik trükköm: minden étkezés előtt megkérdezem magamtól a következőt: »Hálás lesz ezért az ételért a testem?« Ez a kérdés segít abban, hogy az ételekre ne élvezeti cikként, hanem hasznos üzemanyagként tekintsek, és tényleg olyan ennivalókat válasszak, melyek az egészségemet szolgálják.” – Sara McGlothlin, SaraMcGlothlin.com