Mindennapok

„Elég okosnak tűnsz ahhoz képest, hogy nő vagy”

Lehet, hogy a pasid lekezelő veled, és észre sem veszed?

Elsőre még aranyosnak is tűnhetnek egy lenéző pasi megjegyzései, de a lekezelés is csak a manipuláció egyik formája, és borzasztó hatással lesz előbb-utóbb az önbizalmadra. Jóakaratú szexizmusnak is hívják, amikor úgy beszél veled a pasid, mintha valami butácska kislány lennél, aki remekül teljesít, ha meg bír emelni egy szatyornyi krumplit. A minimális talpraesettséget sem feltételezi rólad, atyáskodik feletted – és ezzel átveszi az irányítást az életed felett.

Épp azért nehéz észrevenni ezt, mert nincs benne agresszió, látszólag nem akar bántani, de a kedvesség mögé bújva szépen helyreteszi a nőt, hogy tudja, hol a helye. Egy kissé erőteljesebb formája a címben idézett „Elég okosnak tűnsz ahhoz képest, hogy nő vagy” mondat, aminek ezernyi fajtájával találkoznak a nők világszerte.

Az Essexi Egyetem Clever Girl (Okos lány) című tanulmányában írták le, hogy milyen következményei vannak ennek a fajta szexizmusnak. Veszélyes, mert társadalmilag elfogadott, és támogató magatartásnak is tűnhet, csak épp belekényszerít a butácska nő szerepébe, amiben nem szükséges felelősséget vállalni a tettekért.

Hogyan hat a nőre?

A kutatók azt vizsgálták, milyen hatással van a nők kognitív képességeire a jóakaratú szexizmus, azaz a lekezelő bánásmód. 73 főiskolás nőt vontak be a kutatásba, és a feladatok megoldása közben kétféle visszajelzést játszottak le nekik egy férfi hangján.

női sztereotípia szexizmus

Részlet az Édes vízi élet című filmből (Forrás: IMDb)

Az egyik szexista megnyilvánulás volt („Olyan okos lánynak tűnsz, a válaszaid kreatívak, tudom, hogy nehéz tartani magad az ilyen feladatok közben, de ne hagyd, hogy a szorongás elterelje a figyelmedet”), a másik pedig egy teljesen semleges visszajelzés („Okos embernek tűnsz, a válaszaid kreatívak, tudom, hogy nehéz ez a fajta teszt, de biztos, hogy sikerülni fog”).

Amikor összehasonlították a nők teljesítményét a kétféle visszajelzés fényében, azt találták, hogy a szexista megnyilvánulástól a nők fenyegetettséget éltek át fizikailag (magasabb lett a vérnyomásuk, gyorsabban vert a szívük) és lelkileg, illetve a motivációjuk is alábbhagyott, hogy teljesítsék a feladatot.

Nem a dicsérettel van a baj

Nem egyszerű különbséget tenni, hogy csak megdicsért életed párja, vagy lekezelő megjegyzést tett rád, de a kutatás szerint ezt minden nő érzi legbelül, hiszen még a keringési rendszerre is hatással van egy szexista visszajelzés. Ezzel a fajta szexizmussal az a legnagyobb gond, hogy bár dicséretbe van rejtve, igazából az a célja, hogy elvegye az önbizalmadat, és a végére azt érezd, hogy a párod nélkül teljesen tehetetlen vagy, leginkább a tűzhely mellett a helyed, és a nőkről alkotott hagyományos sztereotípia testesül meg benned.

A dicséretet örömmel kell fogadni, de azért közben érdemes figyelni arra, milyen megfogalmazásban érkezik, nehogy az legyen belőle, hogy fenyegetve érzed magad a lekezelő stílus miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top