Dekor

Megcsinálták a világ legkisebb karácsonyi üdvözlőlapját – fotó

A világ legkisebb karácsonyi üdvözlőlapját készítették el brit tudósok. Az üdvözlőkártya olyan apró, hogy több mint 200 millió példánya férne el egy szabványos postai bélyegen.

A kártyát a brit Nemzeti Fizikai Laboratóriumban (NPL) készítették 15-ször 20 mikrométeres nagyságban. 1 mikrométer a méter egymilliomod része.

A karácsonyi lap platinával bevont szilícium-nitrátból készült, és koncentrált ionsugár segítségével díszítették. A kártya fedőlapján egy hóember áll, továbbá a „karácsonyi üdvözlet” felirat is szerepel rajta. A belső oldalon ugyancsak karácsonyi jókívánság olvasható.

Miniatűr karácsonyi üdvözlőlap (forrás: Reuters-videó)

Miniatűr karácsonyi üdvözlőlap (forrás: Reuters-videó)

A rekorder üdvözlőlapot a laboratóriumban dolgozó David Cox és Kin Mingard alkotta. Mint mondták, a felhasznált technológiának azért fontosabb hasznosítási módjai is vannak, például az anyagok elemzésénél mérésekhez alkalmazzák, valamint új akkumulátor- és félvezető technológiát fejlesztenek a segítségével. A miniatűr karácsonyi üdvözlőkártyák korábbi rekordere az NPL szerint 200-szor 209 mikrométeres volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top