nlc.hu
Dekor

Így készül a fejjel lefelé állított karácsonyfa!

Macskabiztos, kis helyre tökéletes és nagyon menő: ez a fejjel lefelé állított karácsonyfa

Ha minden évben azon aggódsz, hogy nem elég nagy a lakásod a karácsonyfához, vagy a macskát kell távol tartani a díszektől, akkor van egy remek megoldásunk.

Kétféle ember létezik. Aki ha tehetné, már november eleje óta az ugyanúgy feldíszített karácsonyfájában gyönyörködne. És aki csak a kötelező ideig állítja fel a fáját, amit minden évben igyekszik megújítani, nehogy véletlenül megunja. Ha az utóbbi csoportot erősíted (vagy csak nyitott vagy az újításokra), a fejjel lefelé állított karácsonyfa trendjét imádni fogod.

Bármennyire is extrémnek hangzik, egyáltalán nem új keletű dolog. Képzeld, már az 1500-as évek Kelet-Európájában is nagy hagyománya volt a fejjel lefelé állított karácsonyfának. Őseink ugyanis a kereszténység szimbólumát, a Szentháromságot látták benne. Fél évezreddel később újra visszatért a divatba ez a fajta karácsonyfa: puccos hotelek lobbijaiban, vagy például 2016-ban a londoni Tate Britain Múzeumban is gyakori ez a verzió. Na meg egyre több házban is ezt a módszert alkalmazzák a karácsonyfa állításának.

„Ez az egyedi, figyelemfelkeltő módja annak, hogy kitedd a karácsonyi dekorációt, remek ötlet akkor, ha felszabadítanál némi helyet a padlón. Praktikus kis lakásokba vagy olyan otthonokban, ahol kíváncsi kisállatok laknak” – magyarázta a népszerűségének okát Kerrie Kelly, lakberendező.

Hogyan állítsd fel fejjel lefelé a karácsonyfát?

Bár a megfordított fa mindenképpen izgalmas csavart hoz a tradicionális ünnepi hangulatba, felmerül a kérdés: mégis hogyan állítsunk fejjel lefelé egy karácsonyfát?! Máris mondjuk:

  1. Válassz egy könnyű fát, vagy egyenesen egy műfenyőt.
  2. Köss egy drótot a fa közepe köré.
  3. Húzd a drótot addig, amíg el nem éri a fa törzsét.
  4. Kösd egy kisebb, lapos fadarab köré, hogy egy síkban legyen a fatörzs tövével.
  5. Fúrd a fadarabot a plafonra.

Alternatív megoldásként vegyél direkt erre a célra kialakított fát vagy tartót.

Hogyan díszítsd fel?

„A felfordított karácsonyfára a tetején kezdjük az égősor felfuttatását, és onnan vigyük lefelé, szorosan körbefűzve az ágakon. Csipesszel vagy díszakasztóval rögzíthetjük az égőket az ágakhoz. Figyelj rá, hogy a kábel is biztonságosan rögzítve legyen, nehogy baleseteket okozzon” – mondta Kelly.

Ami a díszeket illeti, egyértelműen a törésbiztos darabok játszanak ebben a műfajban. Emellett minél könnyebb, annál jobb: el akarjuk kerülni, hogy a súlya lehúzza a fát. Rakj fel masnikat, tobozból készült, esetleg tüll és bőr anyagú darabokat. A nagyobb díszek alulra kerüljenek, a kisebbeket pedig felülre rakd.

Azt pedig, hogy így akkor hová pakoljátok az ajándékokat, neked kell eldönteni! Maradhat a hagyományos, fa alá rakott csomagok módszere, de akár egy asztalt is kijelölhettek, ahová gyűjtitek a dobozokat. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top