Mézeskalács

Fõzz egyszerûen, nevess sokat, és nyomj be pár sört!

A Jamie-mánia egy véletlennel kezdõdött. Egy tévéstáb fedezte fel ezt a pörgõs srácot egy éttermi forgatás során, aki azóta milliókat ragaszt a képernyõk elé





Eddig megjelent könyvei:

Jamie Oliver: …és egyszerűen csak főzz! (2002) 4900 Ft
Jamie Oliver: A pucér szakács (2003) 4900 Ft
Jamie Oliver: A pucér szakács visszatér (2004) 4900 Ft
Jamie Oliver: Jamie vacsorái (2005) 5500 Ft
Jamie Oliver: Olasz kaják  (2006) 5500 Ft
Neve hallatán mindenki rávágja: „Igen, igen, az a bohókás szakács, aki egy szempillantás alatt mesés kaját rittyent, legyen szó akár sörkorcsolyáról a haveroknak, akár fejedelmi vacsoráról a királynőnek.” Nemcsak a főzőműsoraival, a receptkönyveivel váltott ki elismerést, hanem a brit gyermekélelmezést megreformáló kampányával is, valamint éttermeivel, ahol egykori munkanélküliek kezébe ad szaktudást és munkalehetőséget.
Ezt a pimaszul fiatal, laza srácot a magyarok is a szívükbe zárták, mindenki így emlegeti: a Dzsémi!
Hogy kerül egy angol szakács Olaszországba? Jamie a kezdetektől nagy rajongója az olasz ételek főzésének és fogyasztásának egyaránt. Régi vágya teljesült azzal, hogy bejárta Olaszországot, hogy a sokszínű Itália eredeti receptjeit felkutatva egy egyedülálló olasz szakácskönyvet írjon. Ebben a könyvben megörökíti gasztronómiai utazását Olaszországban, amelynek eredményeképpen számos régi-új recepttel tér haza. A receptek a mediterrán ízek és összetevők valamint Jamie utánozhatatlan ötleteinek eredményeképpen születtek.






Jamie Oliver: Olasz kaják




Az ifjú angol mesterszakács sose tagadta, hogy imádja az olasz ételeket. Keresztül-kasul bejárta hát Itáliát, és mindenütt igyekezett ellesni az olasz konyhaművészet fogásait, hogy a legjobb, legegyszerűbb és legélvezetesebb olasz szakácskönyvet nyújthassa át olvasóinak.

Az Olasz kaják ennek az utazásnak a gyümölcse – és tobzódik az ízekben. A rizottótól a sülteken át a spagettifélékig és salátákig több mint 120 vadonatúj receptet tartalmaz, a könyv felépítése pedig a jellegzetes trattoria étlapját idézi: előételek, első fogások, saláták, főételek, köretek és édességek sorakoznak benne. Szicíliától Toszkánáig az olasz vidékeket bejárva Jamie összegyűjtötte az évszázadokon át nemzedékről nemzedékre hagyományozott és bevált családi recepteket. Mert nemcsak a csodálatos ízeket osztja meg olvasóival, hanem az olasz családok szívet melengető légkörét és vendégszeretetét is, azt a nem múló szenvedélyt, amely az ételek elkészítésében és közös elfogyasztásánál egyaránt érvényesül.






A szerkesztő olvasónaplójából


Eddig valahogy elkerültek Jamie könyvei, de persze nem úgy a receptjei. Kézen közön bizony végül több neki tulajdonítható fogás is landolt a vacsoraasztalunkon. Ennél a könyvnél azt hiszem kimondottan a szívem szakadna meg, ha nem lehetne saját példányom. Már végiglapozgatni is fantasztikus utazás. Alig várom a pillanatot, hogy élvezettel és nyugodtan felüthessem az egyik oldalon és  elkészíthessem mondjuk a karfiolos rizottót…  

A remek fotóival hamisítatlan olasz légkört árasztó szakácskönyv az ízek, az élet élvezetéről szól. És mindehhez még csak Olaszországba sem kell utazni, mert Jamie receptjeivel ezt te itthon is megteremtheted!

“Olaszország a szokások, a hagyományok, a főzési stílusok és a nyelvjárások ezernyi válfaját tárja eléd. Ezért találom én konyhafőnökként oly veszettül izgalmasnak ezt az országot. És tudod mit? Igazából olasznak kellett volna születnem. S bevallom, valahányszor Olaszországban vagyok, olasznak is érzem magam.”

 


Jamie Oliver: Olasz kaják  (2006) 5500 Ft
Park Kiadó



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top