Mézeskalács

Ha unod már a borlevest

Annak, aki a hagyományos karácsonyi borleves helyett valami újat szeretne kipróbálni, íme, egy szívet-lelket melengetõ variáció az <i>alkohol, cukros tojássárgájával besûrítve</i> témában. Nemcsak gyorsan, hanem elõre is elkészíthetõ, szemben a borlevessel, ami csak akkor finom igazán, ha frissen csináljuk.

Az eggnog az angoloktól származik, akik eredetileg sherryvel főzték össze a tejet, és a sűrítő dúsításnak szánt cukros tojássárgája csak később került bele. A sherryt az amerikaiak cserélték le rumra, nem is olyan régen, ők amúgy is hajlamosak egyszerűsíteni mindent. És ha egy percre visszatérünk Európába, láthatjuk, a németeknek is megvan a maguk saját, klasszikus változata, még a középkorból: ez a Biersuppe, azaz a sörleves.
Tehát szabad a pálya: mindenki olyan alkoholt kever karácsonykor a tejhez és a cukros tojássárgájához, amilyenre gusztusa támad, feltéve, hogy betartja az arányokat. Ahogy mindjárt kiderül, én a rum mellé még brandyt is teszek bele.
De előtte még egy fontos megjegyzés: az eggnog nagyon finom ital, ám ha valaki kettőnél többet hörpint fel belőle, olyan okos lesz, hogy maga is csodálkozni fog rajta. 





Hozzávalók:



  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 6 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1½ dl rum
  • 1½ dl brandy

A tetejére:



  • 2 dl hideg tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:


A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vaníliarudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. Ezalatt a tej átveszi a vanília aromáját. A vaníliás tejet leszűrjük, elbúcsúzunk a vaníliarúdtól, és a tejet forrpontig újramelegítjük a tűzhelyen. Közben egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojássárgákat a cukorral. Apránként hozzáadjuk a meleg tejet, és folyamatosan, lelkiismeretesen keverjük az egészet, nehogy összeugorjon.

A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba, és takaréklángon kevergetve néhány perc alatt kicsit besűrítjük. Belelocsoljuk a rumot meg a brandyt, aztán félretesszük, hogy kihűljön. Végül berakjuk a hűtőbe, ahol akár 1-2 napig is pihenhet, mert csak jót tesz neki, ha minél tovább áll. Amikor inni akarjuk, újra megmelegítjük, és amennyiben túlságosan besűrűsödött volna, kevés tejjel felhígítjuk. Mialatt melegszik, habbá verjük a hideg tejszínt a porcukorral.

Az ünnepi vacsora előtt a meleg italt bögrékbe töltjük, rápúpozzuk az édes tejszínhabot, és fűszerezésül ráreszelünk némi friss szerecsendiót.
A hideg és a meleg ellentéte felvillanyozó élmény, főleg ha ilyen tisztes mennyiségű alkohol is társul hozzá.

6 adag lesz belőle.


A recept Stahl Judit Végre otthon! című könyvéből való.
Fotó: Tombor Zoltán










Stahl Judit: Végre otthon!





Régóta várt új könyvében Stahl Judit azokat a kedvenc receptjeit gyűjtötte csokorba, amelyek családi ebédek, baráti találkozók, vagy épp ünnepi összejövetelek asztalaira valók. Ahogy Judit fogalmazza, ezek mind-mind olyan ételek, amelyekre jó hazajönni.
Olvasói mégse csupán otthon ülésre készüljenek, hanem egy izgalmas, gyakran szórakoztató, és mindig nagyon jó ízű utazásra is. Tájakon és korokon, vidéki konyhákon és háromcsillagos séfek titkain át vezet az út, olyan megállókkal, mint a tartalmas toszkán bableves, a klasszikus francia hagymaleves, vagy az ünnepi ínyencségnek számító skandináv pácolt lazac.
Kulinária Kiadó 2006
www.stahl.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top