Fehér csokis diótorta
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
- 18 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- fél tk. só
- 4 tojás
- 20 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió
Krém:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 ek. porcukor
- 50 dkg mascarpone
1. A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük.
2. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Két részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.
3. A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük.
4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra néhány evőkanál krémet töltünk, rátesszük a másik tortalapot, a lapos oldalával felfelé, és az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.
Narancsos-kókuszos golyók
Hozzávalók kb. 25 golyóhoz:
- 2 narancs reszelt héja
- 50 g porcukor
- 500 g mascarpone
- 1 narancs leve
- 100-120 g darált keksz
- 5-10 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez
A mascarponét kikeverjük a narancsok reszelt héjával, a porcukorral és a narancslével, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Tálalás előtt diónyi golyókat formázunk a masszából, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.
Vaníliás kifli
Hozzávalók 2-3 tepsihez:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg sertészsír
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 1 tojás
- pici tej (esetleg)
- vaníliás porcukor a hempergetéshez
1. A hozzávalókat egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kb. egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd elkészítjük a kis rudakat. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán kézzel hosszú, vékony hurkává sodorjuk. Kb. 1 cm vastag hurkát kapunk, és ezt 4-6 cm-es darabkákra vágjuk, kicsit a végeit behajtjuk és tepsire rakjuk.
2. 180 fokon 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A kész kifliket vaníliás porcukorban meghempergetjük.