nlc.hu
Mézeskalács
Elegáns és finom: gyönyörű hófehér karácsonyi sütik

Elegáns és finom: gyönyörű hófehér karácsonyi sütik

Lehet, hogy fehér karácsony lesz, de az is lehet, hogy nem – ezt most még nem tudjuk, az viszont biztos, hogy az ünnepi asztal fehérbe borulhat hó nélkül is. Három gyönyörű, elegáns hófehér karácsonyi desszertet hoztunk.

Fehér csokis diótorta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

  • 18 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • fél tk. só
  • 4 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg dió

Krém:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 ek. porcukor
  • 50 dkg mascarpone

1. A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük.

2. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Két részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.

3. A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük.

4. Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra néhány evőkanál krémet töltünk, rátesszük a másik tortalapot, a lapos oldalával felfelé, és az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.

Narancsos-kókuszos golyók

Hozzávalók kb. 25 golyóhoz:

  • 2 narancs reszelt héja
  • 50 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 narancs leve
  • 100-120 g darált keksz
  • 5-10 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez

A mascarponét kikeverjük a narancsok reszelt héjával, a porcukorral és a narancslével, majd a legvégén hozzákeverjük a darált kekszet is. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Tálalás előtt diónyi golyókat formázunk a masszából, és kókuszreszelékben hempergetjük meg.

Vaníliás kifli

Hozzávalók 2-3 tepsihez:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tojás
  • pici tej (esetleg)
  • vaníliás porcukor a hempergetéshez

1. A hozzávalókat egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Kb. egy órán át hideg helyen pihentetjük, majd elkészítjük a kis rudakat. Lecsippentünk egy darabot a tésztából, lisztezett deszkán kézzel hosszú, vékony hurkává sodorjuk. Kb. 1 cm vastag hurkát kapunk, és ezt 4-6 cm-es darabkákra vágjuk, kicsit a végeit behajtjuk és tepsire rakjuk.

2. 180 fokon 8-10 perc alatt világosbarnára sütjük. A kész kifliket vaníliás porcukorban meghempergetjük.

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top