Fűszeres-diós-almás piskóták között krémesen lágy, fahéjas mascarponekrém és savanykás karamellizált alma foglal helyet. Az ízharmóniát a torta tetejére csurgatott pikáns sós karamell teszi tökéletessé – írja az Ízből tíz bloggere, aki meg is osztja velünk e karácsonyi finomság receptjét.
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
225 g vaj
170 g nádcukor
4 egész tojás
260 g finomliszt
2 és 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szegfűszeg
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
nagy csipet só
200 g alma, felkockázva
60 g dió, durvára vágva
A karamellizált almához:
400 g savanykás alma, apró kockákra vágva
40 g nádcukor
30 g vaj
őrölt kardamom (ízlés szerint)
A fahéjas mascarponekrémhez:
500 g mascarpone
170 ml habtejszín
60 g porcukor
1 púpos teáskanál őrölt fahéj
A sós karamellöntethez:
100 g kristálycukor
45 g vaj
100 ml habtejszín
Az elkészítés menetét a blogposztban találod.