A legegyszerűbb persze, ha a szokásos éves mézeskalács-mennyiséget egy kicsit megnöveljük, és egy tepsivel többet sütünk belőle, amit aztán szépen feldíszítve a fára akasztunk. Lehet azonban a mézeskalácson túl más sütiket is akasztani a karácsonyfára, arra kell csak figyelni, hogy nehogy elfogyjon, mielőtt a fára kerülne. Mert a többi dísszel ellentétben az ehető díszek képesek a párolgásra.
Linzerkarikák
Hozzávalók kb. 2-3 tepsihez:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 25 dkg vaj
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Olvasztott csokival, színes szórócukrokkal díszítjük a kekszeket.
Svéd fűszeres kekszek
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 13 dkg porcukor
- 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csapott teáskanál őrölt kardamom
- 1 csapott evőkanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás fele
- 2 evőkanál méz
- 70 ml víz
- 1 csipet só
- 1 bio citromból nyert citromhéj (reszelt)
- 1 bio narancsból nyert narancshéj (reszelt)
- 30 dkg finomliszt
A puha vajat a cukorral egy mély tálban elkeverjük, hozzáadjuk a fűszerekkel összekavart szódabikarbónát. Beleütjük a tojást, hozzácsurgatjuk a mézet és fokozatosan a vizet, majd végül a lisztet. Utólag a reszelt citrushéjakat.
Egy kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg. A masszát kanalazzuk egy folpackba, majd lezárva tegyük a hűtőbe legalább 12 órára. Másnap elővesszük a hűtőből a tésztánkat, és jól lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a kiválasztott formánkkal.
A kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, sütésálló csokival díszítjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 6-7 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
Habcsók díszek
Hozzávalók:
- 5 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 1 mokkáskanál citromlé
- tetszőleges ételszínezék
- fehér cukordara a díszítéshez
A tojásfehérjét keverd el a porcukorral, majd forró vízfürdőben verd kemény habbá. A habot oszd több részre, hogy néhány csepp ételszínezékkel különböző színűre festhesd. Egy adagot fehéren is hagyhatsz. A habcsókmasszát töltsd nyomózsákba, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe formázd meg a habcsókokat. Nyomózsák hiányában a masszából teáskanál segítségével formázz dió nagyságú halmokat. A süteményeket a sütőpapírral a tepsiből kivéve egy sütőrácson hagyd kihűlni. A habcsók díszeket dekorálhatod apró cukorgyöngyökkel, durva kristálycukorral vagy akár színes tortadarával is.
Tipp: Ne feledd, az ehető karácsonyi díszek nem állnak el sokáig, így lehetőleg közvetlenül karácsony előtt készítsd el őket, és ne hagyd fenn a fán túl sokáig.
Egyéb ehető díszek
Szárított almakarikák
Az egyik legkönnyebben elkészíthető karácsonyi dísz a szárított almakarika. Az almákat mosd meg alaposan, majd töröld őket szárazra, és héjastul szeleteld leheletvékony karikákra. A szeleteket terítsd zsírpapírra, és helyezd meleg, száraz, szellős helyre, majd hagyd megszáradni, picit megaszalódni (ehhez kell 3-4 nap). Ezután fűzd fel őket cérnára vagy egy nagyon vékony selyemszalagra.
Citrusok szárítva
Az almához hasonlóan narancsból vagy egyéb citrusféléből is készíthetsz szárított díszeket. Mosd meg, majd töröld szárazra a gyümölcsöket, és egy éles késsel vágd fel őket néhány mm-es szeletekre. A szeleteket terítsd egy zsírpapírral befedett vágódeszkára, szétszórtan rendezgesd el a gyümölcskarikákat, s helyezd a deszkát száraz, jól szellőző helyre, akár a fűtőtestre is teheted, ha megoldható.
Hagyd szikkadni néhány napig, időnként persze fordítgasd meg a szeleteket. Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön húzz át egy színes rafiaszalagot, amellyel majd felakaszthatod őket a fára.
A gyümölcsszeletekből girlandot is készíthetsz. Fűzd fel őket egy hosszabb cérnára, és az így kapott füzért rögzítsd a fenyő ágaihoz.