Ha karácsony, akkor mézeskalács, még akkor is, ha tortát sütnénk! Mutatjuk, hogyan készül a mézeskalácstorta, ami nemcsak káprázatos látvány az ünnepi asztalon, de abbahagyhatatlanul finom is.
Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 330 g barna cukor
- 2 tk. őrölt gyömbér
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. szerencsendió
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- fél tk. só
- 3 tojás
- 2 ek. melasz
- 200 g vaj
- 200 ml tej
- 1 ek. friss narancslé
- 1 tk. vanília kivonat
- 1 narancs lereszelt héja
- 3 ek. szárított gyömbér (édes)
- 300 g krémsajt
- fél ek. fahéj
- 400 g tejszín
- 200 g porcukor
Elkészítés:
- 180 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsünk elő egy tortaformát. Kezdjük a száraz hozzávalókkal: keverjük őket alaposan össze, alacsony fokozaton.
- Adjuk hozzá a vajat, egyesével a tojásokat, majd a melaszt. Ezután jöhet a tej, a narancslé, a vanília és a narancshéj. A tésztát 20-25 percig süssük. Ha megsült, háromfelé vágjuk el.
- A bevonathoz először a tejszínt és a cukrot verjük fel, ezután adjuk hozzá a krémsajtot és a fahéjat. Bőven kenjünk meg vele a tortánkat, majd díszítsük tovább habcsókkal, mézeskaláccsal.