Gesztenyés bejgli
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg cukor
- fél dl tej
- 1 + 1 tojás
- 1,5 dkg élesztő
- csipetnyi só
A gesztenyés töltelékhez
- 25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
- 5 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 rúd fahéj
- 2 ek. narancslekvár
- fél citrom reszelt héja
- 5 dkg aszalt szilva (elmaradhat)
Így készül a gesztenyés bejgli
A langyos tejben keverd el az élesztőt és egy kiskanál cukrot. Meleg helyen hagyd felfutni. A lisztet kelesztő edénybe mérd ki, keverd hozzá a sót, a cukrot, a puha vajat és a villával felvert tojást. Végül a felfutott élesztőt is add a bejgli tésztájához, majd jó alaposan keverd össze. A legfinomabb bejgli meggyúrt tésztáját meleg helyen 1 órán át keleszd.
Közben készítsd el a gesztenyés tölteléket. Ehhez az aszalt szilvát áztasd vízbe. A kiolvasztott gesztenyemasszát villával törd át, majd add hozzá a tejhez. Tűzálló edényben forrald fel a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal együtt. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett főzd a bejglitölteléket addig, amíg besűrűsödik. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a lekvárt és a lecsöpögtetett, kissé összedarabolt aszalt szilvát. Hűtsd ki a tölteléket.
A kipróbált recept szerint készített bejgli megkelt tésztáját lisztezett deszkán alaposan gyúrd át. Felezd meg, majd mindkettőt nyújts vékonyra. Vékonyan simítsd el a tölteléket, hajtogasd vissza a végeket, majd csavard föl a tésztát, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire. Felvert tojással alaposan kenegesd át, majd villával szurkáld meg a különleges gesztenyés bejglik tetejét.
Melegítsd fel a sütőt 200 fokra. Told a forró sütőbe a süteményt, és legalább 30 percig süsd, hogy szépen megpiruljon a teteje és jól átsüljön a bejgli.
Szeletelve, porcukorral meghintve kínáld.