Aszalt gyümölcsös rétes Jamie Olivertől
Hozzávalók (12 db):
- 1 db alma
- 150 g édesburgonya
- 100 g sózatlan vaj
- 1 kávéskanál édesköménymag
- 75 ml whisky
- 1 klementin
- 400 g aszaltgyümölcs-keverék
- 1 db 270 grammos csomag réteslap (6 lapos)
- 40 g pekándió
- 1 evőkanál méz
Elkészítés (1 óra):
- Hámozd meg az almát, vágd ki a magházát. Tisztítsd meg az édesburgonyát is, majd mindkettőt aprítsd 1 cm-es kockákra.
- Egy lábasban közepes lángon olvassz fel diónyi vajat, add hozzá az édesköménymagot, pirítsd 2 percig, majd tedd hozzá az almát, az édesburgonyát és a whiskyt.
- Reszeld bele a klementin héját, és facsard rá a levét is.
- Főzd félrehúzott fedő alatt, gyakran kavarva 15 percig, vagy amíg megpuhul. Adhatsz hozzá egy kis vizet is, ha szükséges.
- Várd meg, amíg teljesen kihűl, és csak akkor add hozzá az aszaltgyümölcs-keveréket.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (a gázsütőnél a 4-es fokozat). Olvaszd fel a maradék vajat, és egy részével kend ki egy 18 x 25 cm-es tepsi belsejét.
- Terítsd ki a réteslapokat, és középen mindegyiket vágd félbe.
- Egyenként kend be a réteslapok szélét vajjal, mindegyik lap végére helyezz el középen 3 kávéskanál tölteléket.
- Kezdd el föltekerni, majd pár fordulat után hajtsd be a tekercs két végét, úgy tekerd tovább. Így miniréteseket kapsz majd.
- Ha kész vagy velük, fektesd őket egymás mellé a kivajazott tepsibe úgy, hogy a réteslap vége kerüljön alulra.
- Kend meg a tetejüket vajjal, majd szórd meg apróra vágott pekándióval.
- Süsd 30 percig, amíg ropogósak nem lesznek.
- Csurgass rá mézet.
(via)