Ez a mézeskalács ihletésű fahéjas csiga pont jól megállja a helyét a munkahelyi vagy az iskolai karácsonyon, de egy kiadós karácsonyi brunch alkotóelemeként is el tudjuk képzelni. Máris mutatjuk, hogy készül!
Hozzávalók (12 tekercshez):
A tésztához:
- 1/4 csésze cukor
- 1 ek. száraz élesztő
- 1 tk. fahéj
- 3/4 tk. gyömbérpor
- fél tk. só
- 1/8 tk. szegfűszeg
- 3 és fél csésze liszt
- 1 csésze tej
- 2 ek. vaj
- 1 tojás
- 2 ek. melasz
A töltelékhez:
- fél csésze barna cukor
- 6 ek. vaj
- 1 ek. fahéj
- szegfűszeg, gyömbér
A krémhez:
- 110 g krémsajt
- fél tk. vanília
- 1 csésze cukor
- 2 ek. melasz
- 1 tk. forró víz
Elkészítés:
- Keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit. A tejet és a vajat melegítsük össze, majd adjuk a tésztához. Adjuk hozzá a tojást és a melaszt is, és robotgéppel dolgozzuk össze. A tésztát letakarva hagyjuk dagadni 1 órát.
- A töltelékhez keverjük össze a vajat a cukorral és a fűszerekkel. Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg a töltelékkel és vágjuk háromszögekre. Tekerjük fel csigákba, majd ismét hagyjuk 1 órát kelni. Ezután süssük ki 190 fokos sütőben, 20-25 perc alatt.
- A krémhez keverjük ki a krémsajtot a cukorral és a vaníliával. A melaszt a vízzel és egy kis cukorral keverjük el. Kenjük meg a tekercsek tetejét először a krémmel, majd csurgassuk rá a melaszt is.