nlc.hu
Mézeskalács

Karácsonyi mini piték

A 2020-as karácsony legcukibb finomsága: a mini-pite

Apró, formás, elegáns, és minden darabja maga a karácsonyi mennyország. A mini-pitét kedved szerint variálhatod, és elkészíteni is gyerekjáték.

Az új kedvencet neked is ki kell próbálnod, hiszen nem csak szemet gyönyörködtető látvány, hanem igazi ízrobbanás. A gyerekeket is bevonhatod elkészítésébe, ízesítésben pedig csak fantáziád szabhatja meg a határokat. Megmutatjuk, hogyan készítsd el a mini-pitét, melyet az egész család imádni fog!

Minden otthonnak megvannak a hagyományos, karácsonyi ételei, beleértve természetesen az édességeket is. A legtöbb családban nem hiányozhat természetesen az asztalról a több ízben készülő bejgli, a vacsora végén sokan tortával koronázzák meg az estét, emellett pedig a többnapos ünnep során más-más finomságokból, egyéb édességekből is csemegézik a család. A mini-pite idei, új slágerként egészen más megvilágításba helyezi az aprósüteményeket, hiszen tulajdonképpen a már jól ismert, amerikai típusú pitét idézi fel, csak éppen kicsinyített formában. Tésztáját elkészíteni kimondottan egyszerű, nem is igényel sok alapanyagot. Töltelékéhez pedig bátran használhatsz akár más sütemények készítése során megmaradt hozzávalókat. Fölösleges külön eszközökre költened hozzá: muffinsütő formára és mézeskalács kiszúró formákra lesz mindössze szükséged a hétköznapi, konyhai eszközökön kívül.

A tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • 2-3 evőkanál víz

Elkészítése:

Szórd egy tálba a lisztet és a porcukrot, hintsd meg a csipetnyi sóval, és morzsold hozzá a hideg vajat. Fontos, hogy a megszokottal ellentétben is ne szobahőmérsékletű, vagy enyhén olvadt vajjal, hanem frissen a hűtőből elővett darabbal dolgozz, így tudod ugyanis elérni a tészta kívánt állagát. Alaposan gyúrd össze a hozzávalókat, közben locsold hozzá evőkanalanként a vizet. Egy tömör anyagú tésztát kell, hogy kapj, mely ruganyos ugyan, mégsem nyúlik. Ha szükségesnek érzed, adj hozzá a kívánt állag elérése érdekében kevés vizet, de bánj ezzel óvatosan, nehogy túl puha legyen végül a tésztád! Az elkészült, nyers tésztalabdát válaszd ketté, majd tedd vissza a hűtőbe félórára, miután fóliába csomagoltad, hogy még véletlenül se száradjon ki.

A karácsony legcukibb finomsága: mini-pite

Almás-fahéjas mini-pite (Fotó: getty images)

Vegyél elő egy muffinformát, ez lesz ugyanis tortaforma vagy tepsi helyett az alapja a mini-pitéknek. Egész egyszerűen ebben fognak formát ölteni a pitécskék, melyet így akkor átmérőjűek lesznek, akárcsak egy muffin. Vajazd ki és enyhén lisztezd be a formát, a felesleges lisztet szórd le belőle. A hűtőből elővett tésztával pedig két dolgot is tehetsz. A nagyon profi, egyenletes eredményhez nyújtsd ki sodrófa segítségével, és az így kapott, durván 1 centi vékonyságú tésztából vágj kisebb darabokat, melyekkel kibéleled a muffinformát. A másik, kevésbé szakácskönyvbe illő, de jóval egyszerűbb megoldás, ha nyújtás helyett ujjaiddal egyengetsz.

Csípj le a tésztagombócból egy darabot, tedd bele a formába, és ujjaiddal szétnyomkodva egyengesd el benne. Belül kissé egyenetlenebb lesz így a felülete, mint ha kinyújtottad volna, de egyrészt úgysem látszik majd a tölteléktől, másrészt jót tesz némi rusztikusság ennek a süteménynek.

Előmelegített sütőben 180 fokon 10 percig süsd elő a pite tésztáját: akkor vedd ki, amikor már vékony kéreg sült meg rajta, de még nyers a közepe, széle pedig még nem pirult meg. Tedd félre hűlni, és kezdhetsz is foglalkozni a töltelékekkel.

A töltelék

A tészta jellege nagyjából olyasmi lesz, mint egy linzeré, tehát kissé roppanós, egyúttal mégis porhanyós típusú, nem túlságosan édes, és nem is túlzottan domináló mennyiségű. Töltelék terén tehát tényleg lehetsz rendkívül kreatív. Akár sós változatot is kipróbálhatsz, ha ahhoz kapnál kedvet. Mutatjuk, melyek a mi karácsonyi kedvenceink.

Almás-fahéjas

Igazi klasszikus, de mégis megunhatatlan. A töltelék elkészítéséhez tetszőleges mennyiségű almát hámozz meg attól függően, mennyi pitécskét szeretnél ezzel ízesíteni. Egy mini-pitéhez nagyjából fél darab almára lesz szükséged. A meghámozott almát vágd vékony szeletekre vagy egészen kicsi kockákra, egy tálban adj hozzá ízlésed szerint porcukrot, fahéjat, szerecsendiót, valamint pár csepp citromot. Ha megtaláltad a megfelelő ízkombinációt, akkor kanalazd a formákba, mindegyik formába helyezz egy kicsi, áfonya méretű vajdarabkát, mely majd szétolvad sütés közben és krémesebbé teszi ezáltal a tölteléket.

Diós-áfonyás

Egy darab pitéhez nagyjából két evőkanál áfonyára lesz szükséged, így ennek mentén érdemes számolnod a hozzávalók mennyiségét. Két evőkanál áfonyát szórj meg egy evőkanál cukorral, locsold meg néhány csepp citromlével, adj hozzá ízlésed szerint vaníliát, hintsd meg egy evőkanál darált dióval. A formába helyezett töltelékhez ezúttal is, akár az almás-fahéjasnál, adj egy áfonya méterű vajdarabkát, mely még finomabbá és lágyabbá teszi a végeredményt.

A karácsony legcukibb finomsága: mini-pite

Áfonyás mini-pite (fotó: getty images)

Sütőtökös

Mivel minden, ami sütőtökből készül, akkor igazán finom, ha a tököt sütőben sütöd meg hozzá, ezért akkor javasoljuk ezt az isteni tölteléket, ha van krémlevesből vagy más felhasználásból megmaradt tök otthon – vagy pedig ha bőven szeretnéd megtölteni vele a pitéket. Első lépésként süsd meg a kockákra vágott sütőtököt 200 fokon, nagyjából félórát sülni. Akkor lesz megfelelő állagú, ha már pépes. A megsült tököt ezután kanalazd le héjáról, tedd egy tálba, és következik a legfinomabb rész, a kóstolgatás. Azt javasoljuk ugyanis, hogy az ízesítést fokozatosan adagolva, kóstolgatva add hozzá, így egészen biztos, hogy olyan eredményt kapsz, amely kedvedre való! A villával pépesített tökhöz adj őrölt fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és reszelt citromhéjat, valamint cukrot. A külön-külön adagolt fűszereket pedig akár mézeskalács ízesítésű fűszerkeverékkel is kiválthatod. Ha elkészültél vele, akkor botmixerrel dolgozd össze és locsolj hozzá annyi evőkanálnyi tejszínt, mellyel egy krémes, de nem túl híg, nagyjából még meg nem dermedt pudingra emlékeztető állagot kapsz.

Jöhet a sütés!

A megmaradt tésztát nyújtsd ki 0,5-1 centi vékonyságúra, és mézeskalácshoz használt kiszúrókkal vágj ki belőle darabokat. Így lesz a hangulat igazán ünnepi: karácsonyfák, angyalkák díszíthetik majd a piték tetejét. A megtöltött formák tetejére helyezz egy-egy réteget a formázott tésztákból. Simára kevert, egész tojással kend be vékonyan a tészták tetejét, hogy szép, aranyszínű és fényes legyen majd a kész pitéd. Süsd az előmelegített sütőben 180 fokon 10 percet, míg meg nem sül a tészta a tetején. Ha elkészült, akkor pedig nincs is más dolgod, mint elhessegetni a családot a forró falatoktól, megvárni, hogy kihűlt állapotában kiemeld a darabokat egy szép tálra, és nézni, amint pillanatok alatt el is fogy az összes.

Last minute karácsonyi tippek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top