Neked sincs karácsony mákosguba nélkül? Mi is azt valljuk, hogy az ünnepek alatt alap, hogy mákos legyen a fogsorunk, de mákos bejglit mégsem ehetünk reggeltől estig. Éppen ezért a másik nagy klasszikus, a mákos gubára mutatunk néhány igazán ízletes variációt.
Mákosguba torta
Ha szereted a mákosgubát, akkor ezt a mákosguba tortát készítsd el. Annak ellenére, hogy nem igényel nagy konyhai gyakorlatot, mutatós tortát tehetsz az ünnepi asztalra.
Hozzávalók:
- 10 db száraz kifli
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 l tej
- 3 db tojássárgája
- 1 késhegynyi vanília
- 1 egész citrom reszelt héja
A krém hozzávalói:
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tasak tejszínes vagy vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 4 db tojássárgája
Elkészítés:
Egy tálban keverd el a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliát. Egy kis edényben melegítsd fel a tejet és keverd el a vajat benne, majd add hozzá a tojásos elegyet. Ezután a mákot és a reszelt citromhéjat is öntsd bele, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik.
Közben vágd karikákra a kifliket, dobd őket egy mély tálba, majd öntsd rá a krémet, és várj fél órát, amíg a kiflikarikák magukba szívják. Most fogj egy tortaformát, béleld ki sütőpapírral, és mehetnek bele a szaftos kiflikarikák, aztán irány a sütő, és süsd 180 fokon 20 percig.
Amíg sül az alap, készítsd el a vaníliás krémet: a tejet, a tojásokat, a cukrot, a pudingport és a vaníliás cukrot keverd el, majd kezdd el főzni folyamatos kevergetés közben, amíg be nem sűrűsödik. Ha megvagy, hagyd kihűlni, majd utána mehet a kiflik tetejére. Adj a tortának 2-3 órát a hűtőben, majd díszítsd a tetejét tejszínhabbal!
Még több variáció mákosgubára
Ha a mákosguba tortánál kisebb, könnyedebb karácsonyi süteményt keresel, akkor elkészítheted a mákosguba felfújtat is. Tény, hogy van benne némi hibafaktor, de ha követed a receptünket, nem lehet probléma!
Ha azonban még a sütőt sem szeretnéd bekapcsolni ahhoz, hogy mákosgubát ehess, de egy kis csavart vinnél a készítésébe, akkor próbáld ki a diós-almás mákosgubát! Persze, azt megértjük, ha nem vágysz nagy felhajtásra, inkább a hagyományos, békebeli mákosguba ízét keresed, mert mi is imádjuk, hiszen sokszor nem vágyunk semmi extrára, csak a megszokott ízekre.