Ha karácsony, akkor mézeskalács, ha pedig mézeskalács, akkor nyilván nem szeretnénk, hogy beletörjön a fogunk, amikor beleharapunk. Ezért is terjedt el az a hagyomány, hogy sütés után tegyük fémdobozba és rakjunk mellé egy fél almát. De nem muszáj trükközni, megsüthetjük úgy, hogy egyből puha legyen és az is maradjon a mézeskalács. A következő receptek közül mindhárom puha lesz, csak az egyik hagyományos ízesítésű, a másik csokis, a harmadik pedig vegán mézeskalács lesz.
Alapszabály puha mézeskalácshoz
Az egyik legfontosabb szabály, ami nélkül soha nem lesz puha mézeskalácsod: nagyon figyelj a sütési időre, mert könnyen túlsül a mézeskalács, és akkor mindegy, milyen összetevőkből, hogyan készült, kőkemény süti lesz belőle.
Puha bögrés mézeskalács
Hozzávalók:
- 1 bögre szobahőmérsékletű vaj
- 1 bögre kristálycukor
- 1 tojás
- 1 bögre méz
- 2 evőkanál fehér ecet
- 5 bögre liszt
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítése:
A vajat habosra verjük 3 perc alatt, fokozatosan adagoljuk bele a cukrot, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és az ecetet. Átszitáljuk az összes száraz hozzávalót egy tálba, majd apránként adagolva összekeverjük a nedves hozzávalókkal. A tésztát két darabra osztjuk, mindkét tésztagombócot fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük 30-90 percre. Amikor a tészta kihűlt, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk belőle a kívánt formákat. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a mézeskalácsokat és 9-11 perc alatt készre sütjük. A tepsin hagyjuk 5 percig hűlni, majd áttesszük hűtőrácsra, hűlés után pedig díszítjük cukormázzal a mézeskalácsokat.
Csokis mézeskalács
Hozzávalók:
- 125 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 110 gramm barnacukor
- 125 ml méz
- 1 tojás enyhén felverve
- 410 gramm sima liszt
- 25 gramm kakaópor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 3 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral. Egy tálban habosra verjük a vajat a cukorral és a mézzel. Adjuk hozzá a tojást, majd a kakaóport, a szódabikarbónát, a gyömbért és a fűszerkeveréket is belerakva az egészet keverjük össze. Kézzel gyúrjuk össze a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán. Csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagra, vágjunk ki belőle formákat, és helyezzük a sütőpapíros tepsikre. Süssük 10-12 percig, vagy amíg épp megsülnek, és tegyük félre tálcára hűlni. Díszítéshez használjuk csokidrazsékat, hogy még csokoládésabb legyen az élmény a gyerekek nagy örömére.
Vegán mézeskalács
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 0,5 teáskanál őrölt gyömbér
- 0,5 teáskanál őrölt szegfűbors
- 0,5 bögre szobahőmérsékletű kókuszolaj
- 100 ml melasz
- 0,5 bögre cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- só
Elkészítése:
Szitáljuk át a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szódabikarbónát, a gyömbért, a szegfűborsot és a sót egy tálba. A kókuszolajat, a melaszt és a cukrot egy külön tálban habverővel közepes sebességgel jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot. Alaposan kavarjuk össze a lisztkeverékkel, míg egy ragacsos tésztát nem kapunk. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és hűtsük 2 órán át.
Amikor készen áll a tészta a sütésre, melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljünk ki 2 tespsit sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra és vágjuk a tésztát a kívánt formákra, szükség szerint lisztbe mártva a sütikiszúrókat, hogy ne ragadjanak a tésztához, majd helyezzük a mézeskalácsokat az előkészített tepsikre. Süssük az előmelegített sütőben 8-10 percig. Rövid ideig hűtsük a tepsiken, majd tegyük át a vegán mézeskalácsokat egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.