nlc.hu
Mézeskalács
Levelestésztás, rétestésztás csiga - recept

Gyümölcsös kosárka karácsonyi köntösben: egy újragondolt klasszikus süti az ünnepi asztalra

Hagyomány és újítás karácsonykor.

Párosítsuk a leveles tésztát egy másik textúrával, jelen esetben a rétestésztával, és máris egy újragondolt klasszikus sütit kapunk. Mennyei lesz, ahogy kontrasztot alkot majd a ropogós rétestészta és a puha vajastészta! Jamie Oliver azért ajánlja ezt a desszertet az ünnepekre, mert magában hordozza a karácsonyi sütik minden finomságát a puha leveles tésztájával és a rengeteg töltelékkel, a ropogós tésztakosár pedig még magasabb szintre emeli a gasztroélményt.

Rétes tésztában sült levelestésztás-csiga - Kép: nlc-montázs, Képek forrása: Twitter / Pinterest

Rétes tésztában sült levelestésztás-csiga – Kép: nlc-montázs, Képek forrása: Twitter / Pinterest

Készen kapható vajas leveles tészta (250 gramm) és 1 csomag rétestészta kell hozzá. A rétestészta amolyan tésztakosárként funkcionál: ebben sül meg a vajastésztából készült csiga. Remek párosítás!

Belisztezzük a munkapultot és kinyújtjuk a leveles tésztát. A leveles tésztát nagyjából konyharuha méretű lappá és körülbelül 3 mm vékonyra nyújtjuk.

Készítsünk hozzá 10 deka almás pitetölteléket, ahogy az almás pite esetén szoktuk, de ezúttal mazsolát is tegyünk hozzá. A már kész töltelékhez adjunk még hozzá pár darab, apróra vágott, sült gesztenyét és aszalt áfonyát (25 gramm), valamint mandarinhéjat.

Csavarjuk fel a töltelékkel megkent tésztát és vágjuk fel csigákra.

Akkora lapra van szükségünk a rétestésztából, amekkora egy muffin sütőforma. Vajazzuk be az alját, majd fordítsuk rá a tepsire a tésztát és nyomkodjuk be óvatosan a muffin-tepsi mélyedéseibe a csigákat.

Kenjük meg pici vajjal a „kosárkák” széleit, és szórjuk meg a tetejét egy marék mandulával.

180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Fordítsuk a tetejére a sütőformát, hogy egészben kicsússzon a tészta, utána már könnyen eltörhetjük a kosárkák mentén. Szórjuk meg porcukorral.

Jól illik mellé az égetett konyakos, vaníliás tejszínkrém. Tejszín és creme fraiche keverékét kikeverünk 2 evőkanál vaníliáscukorral, és belereszeljük egy mandarin héját. Közben felhevítünk egy kupica konyakot egy serpenyőben, aztán beleöntjük a krémbe.

A tálalásnál adjunk a sütemény mellé a finom tejszínkrémből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top