Párosítsuk a leveles tésztát egy másik textúrával, jelen esetben a rétestésztával, és máris egy újragondolt klasszikus sütit kapunk. Mennyei lesz, ahogy kontrasztot alkot majd a ropogós rétestészta és a puha vajastészta! Jamie Oliver azért ajánlja ezt a desszertet az ünnepekre, mert magában hordozza a karácsonyi sütik minden finomságát a puha leveles tésztájával és a rengeteg töltelékkel, a ropogós tésztakosár pedig még magasabb szintre emeli a gasztroélményt.
Készen kapható vajas leveles tészta (250 gramm) és 1 csomag rétestészta kell hozzá. A rétestészta amolyan tésztakosárként funkcionál: ebben sül meg a vajastésztából készült csiga. Remek párosítás!
Belisztezzük a munkapultot és kinyújtjuk a leveles tésztát. A leveles tésztát nagyjából konyharuha méretű lappá és körülbelül 3 mm vékonyra nyújtjuk.
Készítsünk hozzá 10 deka almás pitetölteléket, ahogy az almás pite esetén szoktuk, de ezúttal mazsolát is tegyünk hozzá. A már kész töltelékhez adjunk még hozzá pár darab, apróra vágott, sült gesztenyét és aszalt áfonyát (25 gramm), valamint mandarinhéjat.
Csavarjuk fel a töltelékkel megkent tésztát és vágjuk fel csigákra.
Akkora lapra van szükségünk a rétestésztából, amekkora egy muffin sütőforma. Vajazzuk be az alját, majd fordítsuk rá a tepsire a tésztát és nyomkodjuk be óvatosan a muffin-tepsi mélyedéseibe a csigákat.
Kenjük meg pici vajjal a „kosárkák” széleit, és szórjuk meg a tetejét egy marék mandulával.
180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Fordítsuk a tetejére a sütőformát, hogy egészben kicsússzon a tészta, utána már könnyen eltörhetjük a kosárkák mentén. Szórjuk meg porcukorral.
Jól illik mellé az égetett konyakos, vaníliás tejszínkrém. Tejszín és creme fraiche keverékét kikeverünk 2 evőkanál vaníliáscukorral, és belereszeljük egy mandarin héját. Közben felhevítünk egy kupica konyakot egy serpenyőben, aztán beleöntjük a krémbe.
A tálalásnál adjunk a sütemény mellé a finom tejszínkrémből.