A gesztenye a tél kihagyhatatlan csemegéje. Főzve és sütve is kiváló. A készen vásárolható püréből pedig isteni gesztenyés sütit készíthetsz. Karácsonyra tökéletes választás, mely az utolsó pillanatban is elkészülhet. Lisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
A tejszínhabos gesztenyepüré isteni édesség. Ugyanakkor a gesztenyemasszát süteménybe töltve vagy belesütve még nagyobb kaland. Ez a szuper egyszerű gesztenyés sütemény pontosan ezt igazolja. Kihagyhatatlan különlegesség karácsonyra is.
A gesztenyés süti hozzávalói
A tésztához
- 50 dkg (2 csomag) mélyhűtött gesztenyemassza (lehetőleg bio)
- 6 dkg vaj
- 2 nagyobb tojás
- 1 ek. kukoricaliszt
- 1tk. sütőpor
A mázhoz
- 10 dkg 70 százalékos étcsokoládé
- 3 dl tejszín
Így készítsd el a gesztenyés sütit
- 150 fokra melegítsd elő a sütőt. Egy kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral, vagy vajazz és lisztezz ki.
- A gesztenyés süti elkészítéséhez a gesztenyemasszát előző este vedd ki a mélyhűtőből, hogy fölengedjen. Másnap a puha vajjal alaposan dolgozd össze. A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat egyesével keverd a vajas gesztenyéhez. Add hozzá a sütőporral elkevert kukoricalisztet is.
- A tojásfehérjékből készíts kemény habot, majd adagonként, lehetőleg lyukas fakanállal keverd a gesztenyés tésztához. Az elkészített süteményt töltsd a tortaformába, és told a forró sütőbe legalább 45 percre. A sütőből kivéve a gesztenyés tortát helyezd rácsra, és hagyd így kihűlni.
- Közben készítsd el a csokimázat, amelyhez a csokoládét darabold kockáira, gőz fölött olvaszd fel. Egy másik edényben a tejszínt forrásig melegítsd, de ne forrald föl. Add hozzá a felolvadt csokoládét, majd robotgéppel keverd krémesre. Hagyd kissé kihűlni. A gesztenyés sütit egyenletesen vond be a csokoládémázzal. Szeletekre vágva, tejszínhabbal kínáld.
NLCafé-tipp: A gesztenyés sütit laktózmentes változatban is elkészítheted. Ez esetben a vajat ugyanannyi kókuszzsírral helyettesítsd, a tejszín helyett pedig kókusztejet használj. Az eredmény pontosan ugyanolyan finom lesz, mint az eredeti recept.