Programok

Az ország karácsonyfája: ez a csodaszép fenyő áll a Parlament előtt

Egy sárszentmihályi asszony csodaszép fenyőfáját állítják fel a Parlament előtt, a Kossuth téren. A fát pénteken hajnalban szállítják Budapestre, a család szomorkodik, de rendkívül büszke is, hogy épp az ő fájukra esett idén a választás.

A honvédség, a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató szakemberei kedden látogatták meg először a sárszentmihályi családot, ahonnan péntek hajnalban szállítják el az ország fájának kiválasztott, 20-25 méteres csodaszép ezüstfenyőt. Már az a daru is megérkezett, amellyel majd kiemelik a fát, és lepróbálták azt is, hol tud majd megfordulni a fenyőt szállító tréler.

A csodaszép fa az udvar közepén áll, itt kell majd kivágni, erre az időre biztonságképp a telefont és az áramvezetéket is kikötik. A nyugdíjas Zsédely Istvánné, Erzsébet maga jelentkezett és ajánlotta fel a kertjében álló fenyőt az ország karácsonyfájának. Többször sírva fakad, míg a fáról mesél. Egyrészt azért, mert örül, hogy az ő fájára esett a választás, másrészt azért, mert bár ő ajánlotta fel, mégis sajnálja, hiszen évtizedekig követték figyelemmel a fejlődését.

A fenyőt a család 36 évvel ezelőtt, lányuk születése alkalmából ültette. Erzsébet az akkor 25-30 centis fát 150 forintért vásárolta. Maguk sem gondolták, a pici ezüstfenyő ilyen hatalmasra nőhet. Féltek is az utóbbi időben, hogy egy nagyobb vihar a fát tövestül kicsavarja, és a házra dönti. Tűzifának semmiképpen sem akarták használni. Aztán, amikor tavaly a tévében láttak egy riportot, amelyben szintén egy család ajánlotta fel a fáját, úgy döntöttek, nincs ennél jobb jobb megoldás. A részleteket fia, István intézte. Októberben írtak az Országgyűlésnek, a képek mellé egy levelet is küldtek, hogy szeretnék felajánlani a fát, hadd díszelegjen a Kossuth téren. Kis idő múlva a parlament illetékese megjelent, mért, fotózott, majd értesítették őket, az ő fájukat választották. “Azt mondták, azért választották ezt, mert jó sűrű, nem hiányos, nem ferde, teljesen szimmetrikus.”

Erzsébet úgy tudja, ezüstfenyő még nem állt a Parlament előtt. Azt mondták neki, ilyen nagy ezüstfenyőt még erdőben is ritkán látni, de a faluban sincs párja. A fa kivágása lányát érintette a legrosszabbul, akit Erzsébet azzal vigasztal, majd ültetnek helyette másikat. Ezt a fát pedig mindenképpen megnézik feldíszítve is, a Kossuth téren – írja a HVG.

Sárszentmihályról érkezik a csodaszép fenyő a Parlament elé (fotó:
Sárszentmihályról érkezik a csodaszép fenyő a Parlament elé (fotó: Túry Gergely – HVG)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top