Tuti Tippek

Mit vacsoráznak karácsonykor a sztárok?

A közismert emberek életében is fontos szerepe van a karácsonyestének. Általában ők is ragaszkodnak a hagyományokhoz, ám akad, aki juszt is fellázad az ünnep ellen!

Létay Dóra családjában fontosak a hagyományok, így az asztalra is tipikus ünnepi ételek kerülnek:

– A mi családunkban minden karácsony úgy néz ki, mint Ingmar Bergman Fanny és Alexander című filmjének ebédlőasztalos jelenete. Három napig vendégjárás, plafonig érő karácsonyfa, hatvannégy rúd bejgli, melyet édesanyám süt. Az első napon halászlét eszünk, de anyukám készít borlevest is, amelyhez kalács jár. Utána rántott hal hagymás krumplisalátával – és természetesen bejgli. Karácsony másnapján ebédre húsleves és sült hús krumplipürével, kompóttal. Vacsorára székelykáposzta. Vagy töltött? Mindig összekeverem. De káposzta, nagyon finom.

Létay Dóra Fotó: Sanoma Archív/press.tv2.hu

Létay Dóra

Fotó: Sanoma archív/Press.tv2.hu

Kucsera Gábor nem tud ellenállni az édességeknek, és imádja a szaloncukrot. Az edzőjétől aztán majd megkapja a magáét…

– A karácsonyfa-díszítéstől herótom van, valahogy nem nekem való az a bíbelődés. Persze, ha már elkészült, akkor örömmel eszegetem le róla a szaloncukrot és a habcsókot. Vacsorára halászlé, rántott hal szokott lenni, amelyet anyukám készít, ehhez jön a nagymamám zserbója. Sajnos az edzőtáborban szigorúan mérik a súlyunkat, így vigyáznom kell, hogy azért ne egyem degeszre magam.

Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia

Kucsera Gábor

Fotó: Sanoma archív/Csibi Szilvia

Malek Andrea igazi ínyenc, a vacsora nagy részét maga készíti, de van, amit profira bíz:

– Az ünnepi menü: halászlé egy bizonyos nagyon ismert pesti étteremből, borleves, rántott halacska gyenge citromos-fokhagymás szósszal, különböző köretekkel. Legyen az rizs, püré, párolt zöldség, minden elfogy ilyenkor. Tudom, hogy nem illik a halhoz, de én patinás száraz vörösbort fogyasztok hozzá, és természetesen a bejgli sem maradhat el a fenyőillat mellől!

Fotó: Sanoma Archív/Csaba Schumy

Malek Andrea

Fotó: Sanoma archív/Schumy Csaba

Mérai Kata, a Barátok közt szereplője nosztalgiával gondol a nagyi főztjére:

– Ha a karácsonyi vacsorára gondolok, akkor rögtön a töltött káposzta, a savanyú fácánleves, anyám jó hagymás krumplisalátája, nagymamám elképesztően fokhagymás sült nyúlgerince, a kolbásszal töltött fasírt íze, zamata, illata tódul elő az emlékekből. Természetesen nagymama mákos bejglije elengedhetetlen hozzátartozója volt a szentestéknek. Apámmal nekiültünk a vacsora után a tepsinek, és ha jó formában voltunk, nem nagyon kellett gondolkodni, hova tegyük, hogy ki ne száradjon.

Fotó: tlklub.sajtoklub.tv/Nagy Botond

Mérai Kata

Fotó: Rtlklub.sajtoklub.tv/
Nagy Botond

Auth Csilla az egyetlen az összeállításunkban, aki fittyet hány a hagyományokra:

– Sajnos én örökös hagyománymegtörő vagyok! Képtelen vagyok elviselni, hogy valami csak azért legyen úgy, mert úgy kell lennie. Teszem azt, karácsonykor halat kell enni. Nem kell! Gyerekkoromban apukámmal egyszer fellázadtunk, és azt mondtuk, hogy a szeretet ünnepén mi azt akarunk vacsorázni, amit szeretünk. Így évekig tökfőzelék volt fasírozottal szentestére. Mostanában fondüzünk. Nem sajtfondü, olajfondü. Ezt kevesebben ismerik, pedig szerintem sokkal színesebb. Türelmetleneknek nem ajánlom, de szenteste ki ül éhesen asztalhoz?!

Fotó: Sanoma Archív/Csibi Szilvia

Auth Csilla

Fotó: Sanoma archív/Csibi Szilvia

Zimány Linda karácsonykor is vigyáz az alakjára, de ki gondolná róla, hogy a kocsonyának nem tud ellenállni?

– Karácsonykor is igyekszem szénhidrátmentes ételeket enni, de ilyenkor bűnbe is esem. Nem tudok főzni, ezért inkább anyukámra hagyom a vacsora elkészítését. A halat szeretem, és az ünnepi asztalon a halászlevet, sőt a kocsonyát sem hagyom érintetlenül. Utána pedig irány az edzőterem, ahol ledolgozom a kalóriákat!

Fotó: Sanoma Archív/Schumy Csaba

Zimány Linda

Fotó: Sanoma archív/Schumy Csaba

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top