Tuti Tippek

Karácsonyi aromaterápia a konyhában

A sütés-főzés, karácsonyi készülődés közben egyre illatosabb lesz a konyha, a lakás, ami felderít mindannyiunkat. A jellegzetes ünnepi illatoknak lelket-testet gyógyító hatásuk is van, ezt szedtük most csokorba.

Gyermekkorunk karácsonyaiból gyakran megmaradnak az illatok az orrunkban. Amikor elővesszük a nagymama mézeskalácsreceptjét, azzal nemcsak az ízeket szeretnénk újraalkotni, de az illatokat is. Amikor pedig fahéj-, ánizs- és gyömbérillat lengi be az egész lakást, a lelkünk, a hangulatunk is gyógyul. A karácsonyi aromaterápiához semmi más sem kell, csak hagyni, hogy ezek az ünnepi illatok betöltsék a teret. A fűszerek itt leírt gyógyhatásai az illattal is működnek, de a velük ízesített ételeket elfogyasztva vállnak igazán hatékony segítővé.

Ánizs – Serkenti az emésztést, szélhajtó, étvágyjavító. Érdemes belecsempésznünk több helyen is a karácsonyi menübe. Kismamákra tejszaporító hatással bír, a köhögést pedig nyákoldó tulajdonságával csillapítja.
Az illat hatása a lélekre: Nyitottá, befogadóvá tesz.

Karácsonyi aromaterápia a konyhában

Csillagánizs – Étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó hatású fűszer. A gyógynövényes köptetők egyik jellegzetes ízű alapanyaga nyákoldó hatása miatt. Megöli a csírákat, és enyhíti a hányingert.
Az illat hatása a lélekre: Növeli a kíváncsiságot.

Fahéj – Javítja az emésztést és növeli az étvágyat. Fertőtlenítő és féregűző hatása is ismert. Vérbőséget okoz, segít beállítani a női havi ciklust és növeli a nemi vágyat. A testhőmérsékletet is optimalizálja, a kínai gyógyászat lázcsillapítóként is alkalmazza. (Illóolajával bánjunk csínján, nagy mennyiségben párologtatva irritálhatja a légutakat.)
Az illat hatása a lélekre: Szerelmes hangulatba hoz.

Fenyő – Nem fűszer, de a legtipikusabb karácsonyi illat. A fenyőillatot okozó illóolaj kiváló a légúti megbetegedések gyógyítására, lázcsillapító, izzadásgátló, izomlazító, nyákoldó.
Az illat hatása a lélekre: Frissítő, energetizáló.

Gyömbér – A megfázás leghatásosabb ellenszere. Belélegezve az orrunkat is tisztítja, elfogyasztva pedig természetes antibiotikumként viselkedik. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő és memóriajavító hatásai mellett közismert afrodiziákum.
Az illat hatása a lélekre: Felpezsdíti az érzékeket.

Koriander – A gyomorrontás egyik ellenszere. Csökkenti a teltségérzete, baktérium- és gombaölő hatású fűszer. Érdemes az ünnepi menüsorba minden nap belecsempésznünk, hogy kevéssé viselje meg a gyomrunkat a karácsony.
Az illat hatása a lélekre: Derűssé teszi a hangulatot.

Karácsonyi aromaterápia a konyhában

Narancs – A legtipikusabb karácsonyi gyümölcs illóolaja közérzetjavító és szíverősítő hatású. Nyugtatja a megfáradt idegeket, természetes bőrápoló szerekbe is gyakran keverik.
Az illat hatása a lélekre: Harmonikussá, vidámmá tesz.

Szegfűszeg – A mézeskalács és a forralt bor elengedhetetlen fűszere fájdalomcsillapító és fertőtlenítő, hurutoldó és szélhajtó hatással bír.
Az illat hatása a lélekre: Mosolyra késztet és ellazít.

Szerecsendió – A szerecsendió illata harmonizálja a szervezetünk működését. A szerecsendió belsőleg javítja az emésztést, szélgörcsök ellen kiváló fűszer. Optimalizálja a vérnyomást és segít a fájdalmak csillapításában is.
Az illat hatása a lélekre: Optimistává tesz, segíti a pozitív gondolatokat.

Vanília – Kedélyjavító és fáradságűző hatású fűszer. Javítja a vérkeringést és a szívműködést. Afrodiziákumként is gyakran alkalmazzák. A hormonrendszert harmonizálja, ezért rendszertelen menstruáció esetén és a menopauza idején is jótékony hatású.
Az illat hatása a lélekre: Erotikus hangulatba hoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top