Tuti Tippek

14 könyv a gyereknek karácsonyra

Fontos, hogy a gyerek olvasson! Épp ezért rakjunk neki olyan meséket, regényeket a karácsonyfa alá, amelyeket örömmel forgat majd. Íme, 14 tuti tipp a kicsiktől a nagyokig!

Bosnyák Viktória: Amikor kivirágzott a fánkfánk (Móra Kiadó)

Dani unalmában elbóbiskol a suliban, és egy óra mutatói között menekülve Magyarórafalvára kerül. Szerencséjére vele tart Fodor Menta, a település polgármestere, és körbevezeti Danit ezen a különös helyen. A zöld hajú óramanó szívesen látja a gyerekeket, és ezt üzeni: látogass el Magyarórafalvára! Próbáld ki a folyton csukló csuklós buszt, és szállj meg a szállóban! De vigyázz! Itt garázdálkodik a szófaló faló, aki mindent bekebelez, ami többértelmű. Bosnyák Viktória új meséje szórakoztatja és észrevétlenül tanítja is a kisiskolásokat.

14 könyv a gyereknek karácsonyra

Leiner Laura: Illúzió (L&L Kiadó)

Leiner Laura Bexi sorozatának friss kötetében Budai Rebeka második albumának sikere, egy londoni út és a Nagy Márkkal valójában el sem kezdődött szerelem után elveszti a talajt a lába alól. Újonnan jött kudarcaitól megrendül, ám szerencsére a családja, a menedzsere és a barátai is mellette állnak, ami azt jelenti, hogy ez a letargikus állapot nem tarthat soká. Hogy miként folytatódik a tinik kedvence, Bexi története? Kiderül az Illúzióból.

Beck Andrea: A Titoktündér  5. (Beck & Partners Kiadó)

A Titoktündér-sorozat ötödik részének történetei az év hónapjaihoz köthetők. Van benne januári fogadkozós mese, februári füllentős és áprilisi bolondozós, decemberre pedig két izgalmas és tanulságos. Gyerekek és tündérek egyaránt új történetekkel térnek vissza, de eddig ismeretlen szereplőkkel is találkozhatunk, ahogy előre haladunk a naptárban. Ez a kötet, de egyben az egész sorozat is élvezetes meséket ad óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt.

Jeff Kinney: Egy ropi naplója 10. Régi szép idők (Könyvmolyképző Kiadó)

Greg Heffley visszatér! A kisiskolások szerethetően önző kedvence már a tizedik róla szóló kötetet tapossa. A srác most nagy bajba kerül: a városa hirtelen úgy dönt, egy időre mellőzi az elektromosságot, ami egy hozzá hasonló konzolbajnoknak kész katasztrófa. Hogyan élhet ezek után? Egyáltalán mivel foglalatoskodjon? A régimódi életet nem Gregnek találták ki, és ez egyre több konfliktust szül a Heffley családban.

5 Perc Angol Beszélő Tanulókártyák – Magánbeszélgetések

Megjelent a nagy sikerű Beszélő Tanulókártyák második része, a Magánbeszélgetések, amelynek segítségével gyerekek és felnőttek egyaránt könnyedén, szinte játszva tanulhatnak angolul. A képeslap méretű kártyák QR-kódot is kaptak, tehát okostelefonnal is meghallgathatjuk a párbeszédeket olyan hétköznapi témákban, mint a barátkozás, a munka, a tanulás, az otthon, az egészség vagy a szórakozás. A kártyák 17 témát ölelnek fel a hatékony, otthoni nyelvtanulás érdekében.

Harry Potter-színező (Gabo)

A Harry Potter-rajongó gyerekeknek tökéletes karácsonyi ajándék lehet a Roxfort varázslóvilágának színezője, amiben újra feleleveníthetjük a kis varázslótanonc kalandjainak híres helyszíneit. Életre kel a színezőben a Trimágus, a Weasley Varázsvicc Vállalat, a négy iskolai ház és híres Tiltott Rengeteg is, ahol mágikus lények élnek. A könyvben 16 oldal vár a gyerekekre, amit a saját fantáziájukra bízva színezhetnek ki újraélve ezáltal J. K. Rowling híres és varázslatos meséjének legjobb pillanatait.

Lacey Weatherford: Nikki nyomában (Könyvmolyképző Kiadó)

Chase, az egykor sikeres, menő srác életét megkeseríti egy tragédia, és az alkoholba, a kábítószerbe menekül, eltékozolja a fiatalságát, mígnem egy nap letartóztatják. Édesanyja nem bírja tovább nézni Chase ámokfutását, ezért kiszakítja a környezetéből, és egy másik városba költöznek. A fiú gyűlöli az új helyzetet, egészen addig, míg össze nem ismerkedik Nikkivel, aki balzsam a meggyötört lelkének. Ez a kötet igazi romantikus, mély, tiszta, tini-szerelmesregény!

14 könyv a gyereknek karácsonyra

Könyvajánló karácsonyra! Ezeket már láttad?

Kerstin Gier: Silber – Az álmok első könyve (Könyvmolyképző Kiadó)

Liv Silver éjjeli álmai félelmetesek, és az egyik visszatérő lidércnyomás nem hagyja nyugodni. Az álomban egy temetőben jár, ahol négy fiú komor, mágikus rituálét hajt végre. A nyugtalanító az, hogy ők nem idegenek, a valóságban a lány környezetében élnek. Ami pedig igazán ijesztő: ezek a srácok olyasmiket tudnak Livről, amiket sosem ejtett ki a száján. A lány mindent latba vet, hogy megtalálja a kulcsot a különös rejtélyhez.

Francesca Simon: Rosszcsont Peti megmutatja, ki a főnök! (Animus Kiadó)

Nem kérdés, hogy Rosszcsont Peti világában ki a főnök: természetesen ő maga! A tévérajongó, rémregényfaló, karácsonyi ajándékot leginkább megérdemlő kisfiú története ez, akivel minden gyerek könnyen azonosul. Peti kalandjai során szépségszalont nyit, pletykalapot szerkeszt, hősi csatával megszerzi a távirányítót, és mindenkit uralma alá hajt maga körül. Vidám, nevettető, ovisoknak és kisiskolásoknak való történet egy igazi, vásott kölyökről.

Kristina Ohlsson: Az Ezüstfiú (Animus Kiadó)

A svéd kisváros vendéglős családja arra lesz figyelmes, hogy a tél beálltával valaki dézsmálni kezdi a konyhán fellelhető húsgombóckészletet. Az éttermesek fia, Aladdin egy fiúra gyanakodik, aki a hideg dacára is rövidnadrágban ólálkodik az épület körül. Hiába veszi üldözőbe, az idegen minden alkalommal eltűnik a havas utcán. Aladdin tudja, kísértetek márpedig nincsenek, de ami történik, mégis igen különös, ezért két barátjával együtt úgy határoz, hogy végére jár a különös jelenségnek.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca buborékot fúj (Pozsonyi Pagony Kiadó)

A sok-sok hazai és nemzetközi könyves elismerést bezsebelt Bogyó és Babóca sorozat tavaly ünnepelte a tizedik születésnapját. Ez alkalomból született az új kötet, amely töretlen népszerűségnek örvend. Bartos Erika tollából ez alkalommal is az óvodások mindennapi életének nehézségeiről, a csúfolódásról, vagy épp a közös játék problémáiról olvashatunk a kicsiknek mesés köntösbe öltöztetett, tanulságos történeteket.

14 könyv a gyereknek karácsonyra

Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd (Kolibri Kiadó)

Cherry Costello Somersetbe költözik az édesapjával, ahol egy új anyuka és egy csomó új testvér is várja. Rögtön az első napon megismeri a szívdöglesztő Shay-t, aki sajnos Cherry új mostohatestvérével, Honey-val jár. A lány tudja, távol kellene tartania magát Shay-től, ám ez nem egyszerű, és elkezdődnek a bonyodalmak. A Cseresznyés ábránd a Csajok és csokik ötrészes regényfolyam első része, ideális olvasmány kamaszlányoknak, hiszen az ő örömükkel-bánatukkal foglalkozik.

Casie Beasley: A csodálatos Circus Mirandus (Betűtészta kiadó)

A csodálatos Circus Mirandus című kötetet a kritikusok olyan klasszikus, kisiskolásoknak szóló művekhez hasonlították, mint a Pán Péter vagy Roald Dahl könyvei. A regényben az ötödikes Micah nagypapája megbetegszik, és a kisfiú, hogy megmentse őt, elindul megkeresni azt a varázslatos cirkuszt, amelyről kisgyerekkora óta hallgatja a nagypapa meséit. El szeretné hozni neki a Fényhajlítót, aki ígéretet tett a kis-nagyapának: egyszer teljesíti egy kívánságát. Szívbemarkoló történet a csoda erejéről, a gyermeki képzeletről, melyet akár utolsó napjainkig meg tudunk őrizni, s továbbadni a nekünk legfontosabbaknak. S hogy valóban létezik-e ez a cirkusz, vagy csak egy közös menedék a nagypapának és unokájának? “Ha hiszel benne, meglátod!”

14 könyv a gyereknek karácsonyra

Danny mesél – Három afrikai mese Danny Bain előadásában (CD-melléklettel) (Betűtészta Kiadó)

Danny Bain az Egyesült Államokban született. 2010-ben érkezett Magyarországra. Budapestre azóta otthonaként tekint. Afrikai történeteket mond el egyedi mesemondó stílusban, Ghánából hozott hangszerén kísérve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top