Tuti Tippek

Túlélési trükkök: így intézd a karácsonyi vásárlást gyerekkel

A karácsonyi bevásárlás a rengeteg ember, a zsúfoltság, az agyunkat sokkoló fény és hangdömping miatt már önmagában sem egyszerű mutatvány. A valódi túlélési trükkök azonban akkor kerülnek elő a kalapból, amikor gyerekkel az oldalunkon vágunk neki a vásárlásnak.

Elsőre talán nem ez jut eszünkbe, de az üzletek és nagyáruházak önmagukban is elegendő stresszforrást jelentenek. Gondolj csak: 

  • a mozgólépcsőkre, amelyek még kihívást jelentenek a kisebbek számára
  • az árutornyokkal szűk szlalompályává alakított folyosókra, ahol a manőverezés mesterévé fejlődhetünk
  • a nehéz ajtókra, amelyeket egyedül kinyitni, csomagokkal felpakolva, a gyerkőc kezét fogva kisebb erőfeszítést jelent
  • nem is beszélve a fotocellás bejáratokról, amelyek Murphy törvénye szerint pont akkor csukódnak össze, amikor a babakocsit már átnavigáltuk rajta, de mi magunk még a másik oldalon állunk.

És ezzel még csak a lista elején tartunk, hiszen még csak most jönnek az olyan, gyermekeinket csábító veszedelmek, mint az édesség vagy a játékok. 

A nagy bevásárlást tényleg jobb egyedül intézni; ilyenkor bízd a kicsit az apjára vagy a barátaidra, vagy kérd a szüleid segítségét.

Ha mégsem intézhető el másképp a dolog, akkor készülj fel a közös bevásárlásra:

  • Igyekezz elkerülni a csúcsidőt (hétköznaponként 18 óra után és hétvégenként 12 óra után) az áruházakban, plázákban vagy a bevásárlóközpontokban.
  • Legyen nálad ennivaló, egy kis édesség (például gumicukor) vagy dobozos üdítő, amellyel csillapíthatod a kicsi étvágyát.
  • Mielőtt bevásárolni indulsz a gyerekekkel, adj rájuk tiszta pelenkát, vagy küldd el őket vécére, különben a bevásárlóközpontba érve az első az lesz, hogy bejelentik, bizony sürgős a dolog. Arról nem is beszélve, amikor már a megpakolt kocsival kell a vécét keresgélni.
  • A nagyobbacska gyerekeknek hagyd, hogy segítsenek a vásárlásban! Ma már több üzletben vannak kisméretű bevásárlókocsik. Beszéljétek meg előre, hogy mire van szükség, aztán bízd rá, hogy ha eléri, ő pakolhassa be ezeket a kocsiba. A kisiskolások akár fizethetnek is a kasszánál. Lehet, hogy kicsit lassabban haladsz majd, de a gyerekek hálásak az ilyen felnőttfeladatokért.
  • A hiszti elkerülése végett egyezzetek meg előre, hogy valami apróságot kaphat ő is a bevásárlás során, legyen az a kedvenc nyalókája, csokija vagy joghurtja, vagy egy gyerekeknek szóló magazin.
  • Maradj mindig konzekvens! Ha nem akarsz neki édességet venni, akkor ne hagyd, hogy a gyerek manipuláljon. Még az se térítsen el, ha minderre dühkitörésel reagál, és a pénztárnál a „kedves” idős hölgyek nevelési tippjeit kell hallgatnod.

A legfontosabb mégis az, hogy őrizd meg a hidegvéred!

Ne aggódj amiatt, hogy csúnyán néznek rád az eladók vagy a többi ember, ha a gyerkőcöd éppen rossz passzban van, és sírva kiabál a több ezer forintos új játékért. Mivel a családosok mindig többet hagynak a kasszánál, ezért tudatosítsd magadban, hogy értékes vásárlóerő vagy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top