Ha meg kellene mondani, milyen illata van a karácsonynak, valószínűleg a többség a forralt borra és a mézeskalácsra asszociálna. A mézes, ez az isteni, fahéjas-szegfűszeges sütemény több okból is hálás finomság. Egyrészt mert az íze mennyei. Másrészt, mert már jóval az ünnep előtt elkészíthetjük, és a sütés meg a díszítés pompás kreatív program, amibe már a kisebb gyerkőcöket is be lehet vonni, és segít a művelet a karácsonyi hangolódásban is.
Tökéletes mézesekhez tökéletes cukormáz kell
Ha megtaláltad a tökéletes mézeskalács receptjét, akkor pedig nincs más hátra, mint szépen kicicomázni a sütiket. Ebben szeretnénk most segíteni. Először is szükséged lesz jó minőségű cukormázra, már mutatjuk is a receptet:
Hozzávalók:
- 20 deka porcukor
- 1 tojás fehérje
- 1 csipet só
- pár csepp citromlé
- pár csepp vanília kivonat
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már egyenletesen fehér, félkemény a hab, akkor szépen elkezdjük adagolni hozzá a porcukrot, és tovább verjük. Közben csepegtessük hozzá a citromlevet és a vaníliát is. Nagyjából három adagban szórjátok hozzá a porcukrot.
Ha kész, szép fényes a habotok, akkor meg is van az alapanyag, amit kedvetek szerint pár csepp ételfestékkel is elkeverhettek, ha színesre szeretnétek díszíteni a sütiket. A kész habot aztán habzsákba töltjük, de ha az nincs otthon, semmi vész. Strapabíró műanyag zacskó is megfelel a célnak.
Miután beletöltitek a zacskóba a mázat, tekerjétek meg jól a zacsi száját, hogy ne maradjon levegőbuborék a belsejében, azaz könnyebb legyen vele rajzolni, és a sarkán vágjatok egy picike lyukat. Már készen is van a „rajzeszközötök”.
Ha szeretnétek a díszítésre előre ötletelni, akkor a formákat, amivel a mézeskalácsot szaggatjátok, rajzoljátok körbe egy papírlapon, és rajzoljátok meg előre a díszítést is. De ha szerettek improvizálni, akkor ezt a lépést nyugodtan kihagyhatjátok.
Amire díszítés közben érdemes figyelni, az a megfelelő technika. Érintsétek a zacskó kivágott csücskét a mézeskalácshoz, majd amikor elkezd jönni belőle a máz, lassan emeljétek el úgy egy centire, és ebből a magasságból próbáljátok a megfelelő helyre csorgatni a díszítést. Így lesz igazán szép. Amikor aztán kidíszítettétek a mézeskéket, hagyjátok őket száradni 2-3 órán át. Utána pedig színes kötözőszalaggal, vagy ha az jobban tetszik, egyszerű spárgával is rájuk rakhatjátok a kötözőket. Már ha a karácsonyfára szánjátok a sütiket. De nálunk például vendégváró finomság szokott lenni a mézes, amit ünnepi tálcán kínálunk a vendégeknek.